Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin kollar.katalin@ppk.elte.hu 2011. 10.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
A gyakornokok beilleszkedése
Tutori tevékenység a gyakorlatban
SZÜLŐI IGÉNY- ÉS ELÉGEDETTSÉG-MÉRÉS
Változások az iskola pedagógiai programjában (2013/14-től): 1.Nem lesz es rendszer (azaz NYEK-be nem jelentkezhetnek a mostani 5-8. osztályos tanulók)
E-learning alapú távoktatásos képzés
A Hallgatói Mentorprogram működése
A tanári munka értékelése
A mentori munka kihívásai a mentorképzés tapasztalatai alapján
A koragyermekkori nevelésről
Alsó-ausztriai alapfokú oktatási intézmények Kiegészítő pedagógiai szolgáltatások.
REFERENCIAINTÉZMÉNYI MENTOR SZOLGÁLTATÓ SZEREPBEN Bedőné Fatér Tímea tréner Felkészülés a mentorálás mesterségére.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Mitől működik? Az optimális tanóra modellje A STEP 21 tanóra-diagnosztikai modell Szakmai információs nap a tanítási gyakorlatokról TÁMOP – 08/1/B
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Együttműködés a szakmai gyakorlatban Salát Magdolna osztályvezető ELTE PK OTF Tanárképzési Osztály Az ELTE TAMOP /2/B/KMR :Pedagógusképzés.
A tanári szerep A kezdő pedagógus (10).
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
A pedagógusok valós igényei, a digitális tananyagfejlesztés aspektusai Eger, október 12.
A tanárképzés új szerepl ő je: a mentor Kotschy Beáta Eszterházy Károly F ő iskola Kotschy Beáta Eszterházy Károly F ő iskola 2009.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
TÁMOP /2/B/KMR Pedagógusképzési hálózat Magyarországon Képek az egyéni összefüggő tanítási gyakorlatról Approximáció Jáki Gábor igazgatóhelyettes.
A gyakorlatvezető mentor
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Mentorképzés a Debreceni Egyetemen
EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TÁMOP /2/B KMR PÁLYÁZAT
Gyakorlatvezető mentortanárképzés
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Az e-portfólió használati köre
SZTE BTK Spanyoltanár MA
A mentorrá vált pedagógus a Foglalkoztatásba ágyazott képzés (FÁK) című programban Singer Péter
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Egészségfejlesztés/ egészségnevelés Reproduktív egészség Barabás Katalin Szegedi Magatartástudományi Intézet.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
A gyakorló intézmények feladatai a pedagógusképzésben
Indító gondolatok 2000-ben egy nemzetközi vizsgálat szerint 32 ország tanulói közül a magyar diákok mondták legtöbben, hogy nem szeretik az iskolát, mert.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
A szaktanácsadó segítő szerepe
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
Az óvodai tevékenységterv
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Ha javítani szeretnénk az eredményeken
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
A tanárképzés szerkezete
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Javaslatok a tanár mesterszak gyakorlati félévéhez OKM, OFI bizottság jelentése alapján.
Tanári mesterképzés Tájékoztató Dr. Szabó Antal
A programcsomag Felépítése Előnyei Használata. A programcsomag összeállítása Alapja: kompetencia alapú oktatás, koncepció (gyakorlati haszon); Programtanterv:
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok 2. N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta március 22.
1 Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Tanszékcsoport Nyílt nap január 23. Kémiatanári szak.
A jogszabályi változások megvalósulása és hatása intézményi szinten Fővárosi helyszín Készítette: Kállai Gabriella ONK, Budapest november 4.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
A NYÍREGYHÁZI BESSENYEI GYÖRGY TANÁRKÉPZŐ KÖZPONT ÁLTAL KOORDINÁLT TANÁRKÉPZÉS FŐBB SAJÁTOSSÁGAI Debrecen, február 13. Dr. Szabó Antal Dr. Vallner.
Dr. Németh Gábor egyetemi docens Faipari mérnöki alapszak duális képzésének szakfelelőse Duális képzés a faipari mérnöki alapszakon.
A szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai Jókai Mór Szakképző Iskola Bonyhád.
DUÁLIS KÉPZÉS felépítése
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Kompetencia alapú szakoktatás
Előadás másolata:

Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin kollar.katalin@ppk.elte.hu 2011. 10. 11.

Egy diák a „múltból” Úgy gondolom, hogy az ELTE-n a(z egyetemi) tanárképzés nagyszerű elméleti (pszichológiai – pedagógiai - módszertani) felkészültséget tud nyújtani a tanári pályára készülő hallgatóknak, azonban viszonylag kevés lehetőséget ad a tanultak gyakorlatban való kipróbálására. A néhány hetes tanítási gyakorlat csak „belekóstolás”, az ideális az volna, ha egy (vagy akár két) teljes szemesztert végig lehetne tanítani. Továbbá úgy érzem, hogy a mai iskolai realitás (fegyelmezési problémák, motiválatlan gyerekek) kezeléséhez az egyetem nem igazán tudott használható módszert, eszközt adni, és sajnos manapság egyre nagyobb szükség mutatkozik erre. ELTE-s diák 2008.

A tanításkísérő szeminárium feladatai Önreflexió Célok kitűzése Tanárkép tisztázása Az önreflexió technikájának gyakorlása – helyzetgyakorlatok – pl. hogyan látnak engem mások

Iskolában tapasztalt problémás helyzetek Csoporttársak szempontjai, hogyan látják kívülről a problémát? Csoporttársak megoldásai, ötletei Ha elmondom, jobban is látom Jó látni, hogy másnak is gond kezdőként Igény a pozitív tapasztalatok megosztására

Módszertani fogások Gyakori témák: Értékelés, osztályozás Differenciálás, egyéni bánásmód Fegyelem Pedagógus-pedagógus konfliktus kezelése

Portfólió Mit? mindent, ami fontos a tanárrá váláshoz Mennyit? Célszerű válogatás, csak ami fontos Hogyan? Kompetenciákhoz viszonyított fejlődés – itt is a személyesen fontos legyen hangsúlyos A jó portfólióhoz a fejlődéshez szükséges feladatok kellenek – mentorral közösen tervezve A portfólió nem cél, hanem a személyes fejlődés dokumentálása

Az egyéni gyakorlat fejlesztése Visszajelzések arról, hol van Információhiány Félreértések – pl. mit jelent a 36 órás munkahét? Olyan követelmények, amik módosítandók (pl. kötelező és választható óraszám aránya, kevés időt kalkuláltunk a felkészülésre?) Mire használjuk a diákok visszajelzéseit? nem a mentorok minősítése!

Mit várnak az iskolától a tanárjelöltek? ELVÁRÁSOK A SZERVEZETTŐL: egységes követelményrendszer, legyen leírás arról, hogy pontosan mit várnak a tanátjelöltektől és az iskolától III más tanárok is legyenek tisztában a követelményekkel több beszélgetés más tanárokkal kooperáló tantestület, más tanárok is segítsenek A mentornak legyen ideje ránk, ne azt érezzük, hogy ez is egy plusz feladat nekik nem csak szünetekben szeretnék a mentorral beszélni, hanem le is ülni megbeszélni legyen a mentornak órakedvezménye /ne ütközzön az órája a kistanár órájával legalább heti 1-1 órát nézzenek meg folyamatos segítség lehessen e-mailben kommunikálni

TANÁRI STÁTUSZ részvétel tantestületi értekezleten TÁRGYI FELTÉTELEK: asztal III kis szekrény MÁSIK SZAK mentor a másik szakhoz is Játék- és szabadidőszervező tanárnak való feladatok – nem „tanítás”

SZABADSÁG ÉS FELELŐSSÉG több szabadság a saját idő beosztásában egyedül menni be az órára ne szóljon bele a mentor az órába egy osztály minden órájának átadása II

„Kis vegyes” segítség a portfólió összeállításában II teher a hospitálás képzési rendszert ne a diák felé kritizáljuk (2 féléves képzés) JAVASLATOK: egy nap végigtanítani a mentor összes óráját ki lehessen próbálni saját elképzeléseket (pl. értékelésben) olyan tapasztalatokat szerezni, hogy bármikor, bármely intézményben meg tudjam majd tartani az órákat