Az iskolai kudarcok csökkentését célzó kutatások, fejlesztések

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Advertisements

TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
A hálózattá alakulás útján
Egész életen át tartó tanulás „Egész életen át tartó tanulás” ■ Az „Egész életen át tartó tanulás” COMENIUS 2011 pályázat nyertese iskolánk COMENIUS 2011.
A tanári munka értékelése
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„Ezt egy életen át kell játszani”
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
A hátrányos helyzet kezelésének középiskolai modellkísérletei Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium Tamási június 4.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
A szaktanácsadás támogató szerepe
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
TÁMOP Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Befogadó intézmények Sárbogárdon
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
Pedagógiai Értékelési Konferencia
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Keretrendszer az egész napos iskola nevelési-oktatási programjának fejlesztéséhez.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Patrónus program és ezzel együtt az IPR bevezetése 2007/ 2008-as tanévtől a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esélyenlőségének biztosítása céljából.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
I ntegrációs P edagógiai R endszer. INTEGRÁLT NEVELÉS-OKTATÁS: A hátrányos (HH) és halmozottan hátrányos helyzetű (HHH), eltérő nevelési igényű, gyermekek.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
A szaktanácsadó segítő szerepe
Egyéni fejlesztési tervek készítése és használata az iskolában
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
TÁMOP / Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés –a szobi innovatív intézményekben.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Sajátos nevelési igényű tanulók a szakiskolai programban Kapcsáné Németi Júlia.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
A szakiskola jelene és jövője
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
Előadás másolata:

Az iskolai kudarcok csökkentését célzó kutatások, fejlesztések Horváth H. Attila

Akire a nevelés irányul Az ember: különös lény A világ megismerésére nyitott Nevelésre szoruló Szociokulturális Tanulásképes Kulturális létre törekvő Mindenre megtanítható

Problémás csoportok az iskolában 1) a hátrányos helyzetű és a közoktatási rendszerből kieső fiatalok, 2) a sajátos nevelési igényű tanulók, 3) az etnikai és nemzetiségi kisebbségekhez tartozó tanulók, 4) a tankötelezettségi koron túl lévők iskolai kudarcainak a csökkentésére

Cél az iskolai sikeresség a méltányosság növelése az érintettek bekapcsolása az egész életen át tartó tanulás folyamatába a társadalmi integráció segítése, erősítése

Átmeneti időszak Korunkat sokan olyan átmeneti időszakként értelmezik, amelyet a tömegoktatásnak a személyre szabott minőségi oktatássá való alakulása jellemez.

A pedagógiai gyakorlat változtatása A tudás, a tanulás új értelmezése Új ismeretekkel a személyiség természetéről, fejlődéséről ↓ paradigmaváltás a pedagógiában Nem hozott áttörést a pedagógiai gyakorlatban

Foglalkoztatásba ágyazott képzés Az oktatás és a munkaerőpiac világától sok esetben távol álló társadalmi csoportok számára kínál integrációs lehetőséget. - a munka világába szocializál - nagyobb esély a munkaerőpiacon

Foglalkoztatásba ágyazott képzés Az első szakaszban: az érettségi A 2. fázisban: a „szakma” megtanulása - OKJ-s (pedagógiai asszisztens) szakmai végzettség ↓ ↓ legitim helyzetet felsőfokú tanulmányok az intézményben elkezdése

Foglalkoztatásba ágyazott képzés Az alternativitást két elem jelenti + pü-i garancia: 1) A tanulás nem iskolai (tanórai) keretek között, hanem a pedagógusok tanulást irányító (mentoráló) tevékenysége révén 2) A korai lemorzsolódást meggátolandó, a vizsgára akkor kerül sor, amikor a tanuló felkészülése optimálisnak mondható

A program akkor eredményes Ha a képzési program és a működtetett rendszer a társadalom és gazdaság más területein is alkalmazhatóvá válik (a részt vevő személyek eredményessége önmagában is jelentős tényező). Ez lehetővé teheti a több százezer hátrányos helyzetű, leszakadástól veszélyezett személy felzárkóztatását, integrációját, reintegrációját a munkaerőpiac világába.

A Megelőzés–Alkalmazkodás–Gondoskodás (MAG) program Az Országos Közoktatási Intézet és a hollandiai APS International szakmai együttműködése az ország 4 kistérsége 13 iskolájában 2004 januárja óta működő fejlesztés. Átfogó célja, hogy az általános iskolákat minden gyermek számára eredményes tanulás helyszínévé fejlessze, különös tekintettel a társadalmi kirekesztődés veszélyének kitett, hátrányos helyzetű diákokra

Az adaptív tanulásszervezés jellemzői A fejlesztés legfőbb célja a diákok tanulásának fejlesztése. A fejlesztés motorja a pedagógus. A változásban részt vevők érdeklődése és tevékenysége a folyamat előrehaladtával alakul. A pedagógiai fejlesztés „egysége” az iskola (iskolafejlesztés).

Fenntartható fejlődés Az iskola a változást értő és támogató környezetben tud fenntartható módon fejlődni.

Az adaptív tanulásszervezés A diákok tanulásának fejlesztése érdekében szükségessé válik a tanulásszervezésnek a tanulói szükségletekhez igazítása, azaz a korábbi gyakorlat megváltoztatása. A változást értő és támogató iskolai és helyi környezet biztosítása érdekében a programban együttesen vesznek részt az osztálytanítók, intézményvezetők és a helyi oktatásirányítás képviselői.

Az adaptív tanulásszervezés feltétele Az osztálytermi folyamatok adaptív irányba mozdításához az érintett szereplők mindennapi rutinjainak, magatartásának, illetőleg az ezeket befolyásoló attitűdjének és gondolkodásának módosulására van szükség. Az attitűd és magatartás megváltozása viszont hosszú folyamat, amely külső befolyásolással leginkább tapasztalati tanulásra épülő tréningek eredményeként következhet be. Így a MAG legfontosabb eleme a résztvevők számára szervezett tréning és konzultáció, kulcsszereplői pedig a trénerek.

A kezdő szakasz az iskolában a gyermek első élményei meghatározóak a tanuláshoz való viszonyának alakulásában, jórészt ekkor történik a további tanuláshoz szükséges alapkészségek kialakítása és optimalizálása, a sikeres felnőtt élethez szükséges kulcskompetenciák alapozása.

A kezdő szakasz helyzete 2003-ban kutatás az általános iskolák vezetőinek a véleményét és vezetői gyakorlatát, a vizsgált korosztállyal dolgozó pedagógusoknak a témával kapcsolatos ismereteit, attitűdjét, módszertani kultúráját, osztálytermi gyakorlatát vizsgálta

Eredmények az iskolák felismerik: a megváltozott társadalmi-gazdasági környezetben a régi módszerekkel nem tudnak eredményeket elérni a hátrányos helyzetben lévő intézmények hamarabb felismerik A megújulás megvalósításában kulcsszerepe van annak, hogy a vezető fölismeri-e a kezdő szakasz meghatározó szerepét, és képes-e támogatni a személyre szabott nevelés megvalósítását. A pedagógusok és az iskolák gyakran bizonytalanok Számos jó gyakorlattal találkozni fontos a jó gyakorlatok terjesztése, illetve a jó gyakorlatot folytató pedagógusok és/vagy iskolák közötti horizontális tanulás támogatása.

A fejlesztő értékelés szerepe az iskolai kudarc megelőzésében Az osztálytermi folyamatok szintjén a fejlesztő értékelés a tanulási folyamat során adott visszajelzésekből áll, nem lezárt szakaszt értékel, hanem lehetőséget biztosít az adott perióduson, témán, feladaton belüli további fejlődésre; nem azt mutatja meg elsősorban, hogy mit ért el a tanuló, hanem azt, hogyan fejlődhet; a tanár egyébként is elkötelezett a személyre szabott tanulás iránt.

A fejlesztő értékelés módszerei, eljárásai A fejlesztő értékelés osztálytermi módszerei, eljárásai közül említhető a szóbeli és az írásbeli visszajelzés, a tanulási napló, a portfolió, a tanulási célok meghatározása és teljesülésük vizsgálata, az önértékelés, a társak értékelése, illetve magának a tanulási folyamatnak a csoportos értékelése.

Területspecifikus tudás és szaktudás Tanulságok Tudás legnagyobb részben kontextusfüggő Az ismeretek cselekvésekhez és helyhez kötöttek Hosszú idő kell elsajátításukhoz

Területspecifikus tudás és szaktudás A területspecifikus, kontextusfüggő tudás adja a szakértelem alapját ↓ Adaptív szaktudás A tudás és a jártasság az adott területeken átvihető

A tanítás hatékonysága

A szaktudás elemei A tudás jobb használata Széleskörű pedagógiai tartalmi tudás, beleértve a tantárgyi tudás mélyebb reprezentációit Jobb probléma-megoldási stratégiák A célok jobb adaptációja és megváltoztatása különféle tanulók számára, jobb improvizációs lehetőség

A szaktudás elemei Jobb döntéshozatal Kihívóbb célok Jobb tantermi hangulat A tantermi események jobb észlelése, jobb képesség a tanulóktól érkező jelzések megértésére Nagyobb érzékenység a kontextus iránt

A szaktudás elemei A tanulási folyamat jobb figyelemmel kísérése és jobb visszajelzés a tanulóknak A feltevések gyakori ellenőrzése Nagyobb tisztelet a tanulók iránt A tanítás iránti nagyobb elkötelezettség