Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert A-vitamin Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert
Fogalma A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két nagy csoportra oszthatjuk: Zsírban oldódó vitaminok (A-vitamin) Vízben oldódó vitaminok
HATÁSA a szürkületben való látás felfrissíti, feszessé teszi a bőrt zavartalan növekedés, a csontok és fogak egészséges fejlődését
HIÁNYA farkasvakság vagy szürkületi vakság a bőr megvastagszik érdessé, szárazzá válik egyes daganatok kialakulása
TULADAGOLÁS Felhalmozódáshoz, esetleg mérgezéshez vezethet fejfájás, hányás, gyomorpanaszok, rossz közérzet, étvágycsökkenés, fáradékonyság, ingerlékenység, ízületi fájdalmak, vesebántalmak, csont elváltozások és hajhullás. a bőr sárgára színeződhet Kismamáknak különösen ügyelniük kell az A-vitamin fogyasztására, mivel mind hiánya, mind túl nagy mennyisége magzatkárosító hatású lehet!
A-VITAMIN FORÁSOK állati belsőségek máj, vese, szív, tej és tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája
A-VITAMIN FORÁSOK ilyenek a sárgarépa, sárgabarack, paraj, sütőtök, sárgadinnye, paprika,
ÉRDEKESÉGEK zavartalan növekedést, a csontok és fogak egészséges fejlődését Vakság Az A-vitamin a májban raktározódik