AZ ÜGYINTÉZÉS MODELLEZÉSE I. BEVEZETÉS, ELVI ALAPOZÁS

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2012/13 1. félév 4. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Az utólagos ellenőrzésre és az előzetes biztosításra épülő rendszerek összehasonlítása dr. Csikesz Tamás.
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
A SZERVEZET ÉS KÖRNYEZETE
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
A nulla-bázisú költségtervezés
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
1 …mert mindenki fogyasztó ! Tájékoztató kampány a Közép- dunántúli Régióban TAMOP /2 KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS A projekt az Európai Unió támogatásával,
A környezetvédelem intézményrendszere
A számítástechnika és informatika tárgya
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
A nemzeti vámjogszabályok
Közigazgatási alapismeretek
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-I. Pszicho-dinamikai elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991 (81.o.)
11. hét: A Teljes körű Minőségmenedzsment (TQM)
Stratégiai tervezés.
Közigazgatási technológia
Közigazgatási technológia A közigazgatási technológia alapkérdései KRF © 2005.
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor.
Adatvédelmi fogalmak.
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Projektkontrolling A dolgozatot készítette: Bodnár Zsuzsanna Buskó Nóra Csépe Krisztina Szőke Zoltán Varga Nóra.
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Genfi Egyetem, Európai Tanulmányok Intézete A vidékfejlesztés területi és közigazgatási aspektusai a magyar és a.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Kérdések a második zh-hoz
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Funkciói, feladatai és területei
Az EEM helye a menedzsmentben
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
Belügyminisztérium Önkormányzati Feladatok Főosztálya
Alapjogi bevezetés Információs jogok.
„Az igazi kérdés nem az, mennyit javultál tegnapi önmagadhoz képest, hanem, hogy milyen jól teszed a dolgod versenytársaidhoz képest.”
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Az adatvédelem szabályozása
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
A közigazgatási eljárás II.
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
A közigazgatás funkciói/feladatai
Közbeszerzési Hatóság
A nulla-bázisú költségtervezés
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

AZ ÜGYINTÉZÉS MODELLEZÉSE I. BEVEZETÉS, ELVI ALAPOZÁS

Bevezetés, avagy a közigazgatás működésének társadalmi környezete

Bevezetés, avagy a közigazgatás működésének társadalmi környezete 1. A közigazgatás fogalma Az állam által meghatározott közfeladatoknak (un. közigazgatási feladatoknak), sajátos szervek (un. közigazgatási szervek) útján, Sajátos apparátussal (un. köztisztviselőkkel) történő ellátása

Bevezetés, avagy a közigazgatás működésének társadalmi környezete A közigazgatás pillérei: szervezet, személyzet, működés (feladatok ellátása), = ügyintézés

Bevezetés, avagy a közigazgatás működésének társadalmi környezete Az ügyintézés modellezésének fontossága, jelentősége Az ügyintézés fogalma: A magánéletben: hivatalos ügyet kell intézni valamilyen hivatalban Jogi szempontból: olyan tevékenység, melyet előre meghatározott jogi előírások keretein belül - kötött jogrendben - erre jogszabályban feljogosított szervek látnak el. Szűkebb értelemben: közigazgatási hatósági ügyek intézése

Bevezetés, avagy a közigazgatás működésének társadalmi környezete Ügyintézés: - nem egyetlen munkamozzanat, cselekvések sorozata, szabályozott (anyagi és eljárásjogi) rendben történő folyamat

Bevezetés, avagy a közigazgatás működésének társadalmi környezete Az ügyintézésre ható tényezők: (társadalmi kihívások): - az Európai Unióhoz való csatlakozásra történő felkészülés, majd a csatlakozás után a sikeres és eredményes tagállami közreműködés, a modern információs- és kommunikációs technikák és technológiák behatolása a társadalomba: az Információs Társadalom építésének szükségessége.

Bevezetés, avagy a közigazgatás működésének társadalmi környezete Az ügyintézés modellezésének lényege: munkafolyamatok rendbetétele, Ha úgy tetszik: - első lépés annak feltárása kell legyen “ami van”, - második lépés annak kidolgozása kell legyen “aminek lennie kell”, - harmadik lépés pedig annak vizsgálata kell legyen, hogy a konkrét munkafolyamatokban, az egyes ügyintézési műveletek során hol, miként hívhatók segítségül a modern információs- és kommunikációs technikák és technológiák.[

Bevezetés, avagy a közigazgatás működésének társadalmi környezete Fontos tudni! A közigazgatás és a magánigazgatás különbsége abban áll: A magánigazgatásban mindent szabad, amit jogszabály nem tilt, ezzel szemben a közigazgatás csak azt teheti, és csak olyan keretek között, amit a jogi szabályozás megenged.

Bevezetés, avagy a közigazgatás működésének társadalmi környezete Az ügyintézésre ható kihívások II. A ROP 3.1.1. Központi Program alapgondolata: növelni kell az igazgatási kapacitást, a minőségi személet érvényesítése, a folyamat-szerű gondolkodás, és szervezés szükségességének előtérbe állítása, ( tudásbővítés mellett) a szemlélet-alakítás, szemlélet-formálás.

Bevezetés, avagy a közigazgatás működésének társadalmi környezete A közigazgatási munkafolyamatok jellegzetességei: Elméleti alapok: Az igazgatás mint az emberi tevékenységek egyike, maga is több-, egymásra szervesen ráépülő alkotóelemből áll, és mint ilyen maga is egy folyamatot - gyakori elnevezéssel: ún. ciklust - jelent.

Bevezetés, avagy a közigazgatás működésének társadalmi környezete Elméleti alapok: Henri Fayol szerint az igazgatás öt elemből áll. Nem jelent mást, mint előre-látni (ma úgy mondanánk: tervezni), szervezni, rendelkezni, összehangolni és ellenőrizni.

Bevezetés, avagy a közigazgatás működésének társadalmi környezete Elméleti alapok: L. Gulick és L. Urwick (amerikai szerzőpáros) - alapvetően elfogadva Fayol álláspontját, de továbbfejlesztve azt, megalkotta a POSDCORB- rendszer néven elhíresült modellt, amely a következő szavak angol kezdőbetűiből áll: tervezés (planning), szervezés (organizing), személyzeti tevékenység (staffing), döntés (directing), koordinálás (coordinating), tájékozódás (reporting), és pénzügyi tevékenység (budgeting).

Bevezetés, avagy a közigazgatás működésének társadalmi környezete Elméleti alapok: Kalas Tibor az igazgatást olyan, az emberi együtműködéshez kapcsolódó tevékenységnek tekinti, amely biztosítja a közös cél eléréséhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket és a munka összhangját.

Bevezetés, avagy a közigazgatás működésének társadalmi környezete Az igazgatás, mint folyamat: a folyamat nem más, mint egy előre meghatározott cél elérését szolgáló, egymással összefüggő és egymásra épülő tevékenységek, mint folyamat-részek (elemek) láncolata.

Bevezetés, avagy a közigazgatás működésének társadalmi környezete Az igazgatás, mint folyamat: Két tartópilléren nyugszik: az ún. folyamat-részeken (elemeken), valamint az egyes folyamat-részeket (elemeket) összetartó kapcsolati rendszereken.

Bevezetés, avagy a közigazgatás működésének társadalmi környezete A folyamat-részek (elemek) lehetnek: események, emberi tevékenységek, vagy akár - elméleti síkon mozogva - a gondolati szférába tartozó elgondolások is.

Bevezetés, avagy a közigazgatás működésének társadalmi környezete A kapcsolati rendszerek, amelyek végeredményben a folyamat-részeket kötik össze, lehetnek: térbeli, időbeli, oksági jellegűek.

Bevezetés, avagy a közigazgatás működésének társadalmi környezete A folyamat és a feladat összefüggése: a folyamat azáltal válhat (válik) feladattá, ha jól behatárolt eredménye, produktuma (például: egy konkrét közgazgatási aktus kibocsátása) van, és ehhez, mint célhoz, illetve annak eléréséhez akár jogszabályi, akár nem jogszabályi, hanem például szerződésben előírt - kötelezettséget rendelünk

Fejezeti összefoglaló Az ügyintézés modellezésének közigazgatási aspektusai és alapkérdései Az ügyintézés tartalma, modellezésének jelentősége Az ügyintézés modellezésének lényege, tartalmi elemei Az ügyintézésre ható tényezők, elvárások, determinációk A közigazgatás-szervezés és modellezés elméleti és történelmi alapjai A közigazgatás, mint munkafolyamat, a folyamatmodellezés lehetőségei és jellemzői

Ellenőrző kérdések Vázolja az ügyintézés modellezésének közigazgatási aspektusait! Hogyan foglalható össze az ügyintézés tartalma? Hogyan összegezhető az ügymenet modellezés jelentősége? Csoportosítsa az ügyintézésre ható tényezőket és emelje ki annak legfontosabbnak ítélt elemeit! Foglalja össze az ügyintézés modellezésének lényegét és főbb tartalmi elemeit ! Ismertesse a közigazgatási folyamatok és az ügyintézés vizsgálatának és modellezésének elméleti alapjait és emelje ki annak lényegét! Határozza meg, hogy mit jelent a közigazgatás, mint folyamat elve, ismertesse annak főbb összefüggéseit!