Élet és halál útja a lelki gondozásban Dr..Veres Sándor.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közösség 4. ISTEN CSALÁDJÁBAN ÉLNI
Advertisements

Lépj tovább a szolgálatban!
A kiáltó világ.
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Feltehetek egy kérdést?
Hol a résem Miért jó nekem odaállni?
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Istenfélelem. Meghatározás  Istent és az Ő akaratát tartani a legfontosabbnak  NEM azt jelenti,hogy félni Istentől, habár meg van írva:  „Mert a mi.
Tisztelet - dicsőség Jon Palmer.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Az egymáshoz tartozás gyakorlata
Amikor közeledtek Jeruzsálemhez, és Betfagéba, az Olajfák hegyéhez értek, Jézus elküldött két tanítványt, és ezt mondta nekik: „Menjetek az előttetek.
ALAPIGE: 1Kir 3,
BÁTOR VAGY GYÁVA (alamuszi) KERESZTYÉN VAGY?
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
Nagyböjt, az újrakezdés lehetősége!
Isten igéje éles kard,mely véd. Boldog a ki azzal vív csatát mert győzhet százszor is.
Bibliatábor nyár Püspökladány.
A Biblia – Kisifi Isten Igéjének hasonlatai Isten Ígéjének hasonlatai.
Az egymástól tanulás jelentősége a magyar református iskolarendszerben  „Az apostolok így szóltak az Úrhoz: Növeld a hitünket!” Lk 17,5. Miskolc, Lévay.
Engedd / Engedj közelebb
7. évfolyam 6. lecke (vázlat)
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
IGAZ-GYŐNGYŐK.
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
Istenünk, sok-sok feszültség,
JÓ REGGELT !.
Zeng, lelkem, ez új reggelt,
Jézus mondja: menjetek el tehát és tegyetek tanítvánnyá minden népet …
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Koinónia a gyakorlatban
Gyülekezet Koinónia - Közösség.
ISTEN hozott köztünk!.
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
ISTEN hozott köztünk!.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Asztal- és életközösség Jézussal
Ím, jászlad mellett térdelek, Ó, Jézusom, üdvösségem.
A szabadítás öröme (a kisebbik tékozló fiú). „Amit ma megehetsz ne halaszd holnapra.” népi „bölcsesség”
BECSÜLETESSÉG Becs, becses… ÉRTÉKES! Becsül: értékel, tisztel.
ADAKOZÁS „ Nagyobb boldogság adni, mint kapni!”
„ Én vagyok az ÚR, aki szeretetet, jogot és igazságot teremtek a földön, mert ezekben telik kedvem – így szól az Úr ! „ Jer a.
ISTEN hozott köztünk!.
A halottak feltámadása és az utolsó ítélet
7. Én lelkem, mire csüggedsz el? Mit kesergesz ennyire? :/: Bízzál Istenben s nem hágy el, Kiben örvendek végre. Ki nekem szemlátomást Nyújt kedves szabadulást,
Jézus követése Ifjúsági óra.
Isten mondta.
Ki hittel a drága keresztre tekint, Szíve rögtön az üdvre lel itt
1Mózes2,16-17; Jób1,6-22 Ter 2, Az Úristen parancsot adott az embernek: „A kert minden fájáról ehetsz. De a jó és rossz tudás fájáról ne egyél, mert.
….??. Várni… Kegyelem Álom Kíváncsiság Bosszankodás Békesség Bizalom Kitartás Türelem Remény Kölcsön Átverés Csalódás „ Ő ” Biztonság Kegyetlenség Öröm.
Főpapi kenet Heidelbergi KT 31..
Áldjad, én lelkem, a dicsőség örök Királyát!
Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Jn. 3:16 Mint Bárány.
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Református istentisztelet
Gyülekezetünk 1. oszlopa: A Szentírás – Isten Szava
„48Azután így szóltak hozzá a zsidók: „Vajon nem jól mondjuk, hogy samáriai vagy te, és ördög van benned?” 49Jézus így válaszolt: „Bennem nincsen ördög,
NEM JÓ AZ EMBERNEK EGYEDÜL? HÁZASSÁG.
Előadás másolata:

Élet és halál útja a lelki gondozásban Dr..Veres Sándor

Az élet fejedelme Jel. 1.16-18 jobb kezében hét csillagot tartott, szájából kétélű éles kard jött ki, és tekintete olyan volt, mint amikor a nap teljes erejével fénylik. Amikor megláttam, lába elé estem, mint egy halott, ő rám tette jobbját, és így szólt: „Ne félj, én vagyok az első és az utolsó, és az élő: halott voltam, de íme, élek örökkön-örökké, és nálam vannak a halál és a pokol kulcsai.”

Az ő kardja Zsid. 4.12-13 Mert Isten igéje élő és ható, élesebb minden kétélű kardnál, és áthatol az elme és a lélek, az ízületek és a velők szétválásáig, és megítéli a szív gondolatait és szándékait. Nincsen olyan teremtmény, amely rejtve volna előtte, sőt mindenki mezítelen és fedetlen az ő szeme előtt. Neki kell majd számot adnunk.

Az élet fája 1Móz. 2.9 Sarjasztott az ÚRisten a termőföldből mindenféle fát, szemre kívánatosat és eledelre jót; az élet fáját is a kert közepén, meg a jó és a rossz tudásának fáját. Jel. 2.7 Akinek van füle, hallja meg, mit mond a Lélek a gyülekezeteknek! Aki győz, annak enni adok az élet fájáról, amely az Isten paradicsomában van.”

Az élet fája Jel. 22.2 A város főútjának közepén, a folyó két ága között van az élet fája, amely tizenkétszer hoz termést, minden egyes hónapban megadja termését, és a fa levelei a népek gyógyítására szolgálnak. Jel. 22.14-15 „Boldogok, akik megmossák ruhájukat, mert joguk lesz az élet fájához, és bemennek a kapukon a városba. Kívül maradnak az ebek, a varázslók és a paráznák, a gyilkosok és a bálványimádók, és mindenki, aki szereti és cselekszi a hazugságot!

Isten felhívása Jer. 21.8 Ennek a népnek pedig mondd meg: Így szól az ÚR: Én most elétek adom az élet útját és a halál útját. 5Móz. 30.19 Tanúul hívom ma ellenetek az eget és a földet, hogy előtökbe adtam az életet és a halált, az áldást és az átkot. Válaszd hát az életet, hogy élhess te és utódaid is!

A terhek megoszlása Gal. 6.2-5 Egymás terhét hordozzátok: és így töltsétek be a Krisztus törvényét. (ÉRINTÉS) Mert ha valaki azt gondolja, hogy ő valami, jóllehet semmi, megcsalja önmagát. (TÉVES HIEDELEM) Mindenki a saját tetteit vizsgálja meg, és akkor csakis a maga tetteivel dicsekedhet, és nem a máséval. (FELELŐSSÉG) Mert mindenki a maga terhét hordozza. (DÖNTÉS) ___________________________________________ Az elméjében korlátozott embernek (legyen bár fogyatékos, elmebeteg, megszállott) abban ahogyan betegségéhez vagy fogyatékosságához viszonyul, felelőssége van Pl. Jézus meggyógyítja a megszállottat, holdkórost, a bénát, a vérfolyásost, a leprást stb. – mert ők meg akarnak gyógyulni

Lelkigondozás vagy valami más? Emberhalászat – nem tünetek enyhítése (V.E.Frankl) Értelem keresés – nem érzelmi konfliktusok kezelése Új szokások kialakítása - nem viselkedésmodifikáció Kapcsolat – nem szerep tanulás Tanítvánnyá tétel – nem önmegvalósítás

Élet útja Halál útja Cél Eszköz Módszer Model Folyamat Ember-halászat Lk. 5.10 Tünetek enyhítése 1Móz. 3.7; 1Kir. 21.7 Eszköz Az értelem megújulása Róm 12:1-2 Értelem keresése Péld. 3.5 Módszer Új szokások 2Thessz. 3.6; ApCsel. 6.14 Viselkedés modifikáció Kol. 3.23 Model Kapcsolat Ef. 2.19 Adaptív szerepek 1Pt. 1.18; Jn. 8.41 Folyamat Megszentelődés 1Thessz. 4.7 Érzelmi konfliktusok kezelése Ef. 6.12

Isten Igéje Zsid. 4.12 Mert Isten igéje élő és ható, élesebb minden kétélű kardnál, és áthatol az elme és a lélek, az ízületek és a velők szétválásáig, és megítéli a szív gondolatait és szándékait

Az Atya képe Lk. 15.16-17 Ő pedig szívesen jóllakott volna akár azzal az eleséggel is, amit a disznók ettek, de senki sem adott neki.” „Ekkor magába szállt és ezt mondta: Az én apámnak hány bérese bővelkedik kenyérben, én pedig itt éhen halok!

Önismereti kerék homályos alak evezés kísértet félelem menekülés Mt 14,22-33: Jézus a tengeren jár

Fairbairn Saját jogon való lét (kard) 5Móz. 30.19 Lemondani a saját jogunkról (Chambers) Feltétel nélküli szeretet (érintés) Jn 3:13 – aki hisz öbenne Ef. 2.8 – A hit Isten ajándéka Zsid. 11.1 A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés.

Yalom Terápiás alapelvei: 1. A remény - a Jelentős Prognosztikai Elvárás (HPE) pozitívan korrelál a terápia sikerességével Naamán és a zsidó leány tanácsa (2Kir 5) A placebo hatás: pozitív beállítódás Igei referenciák: 1Kor 6:9-11, 2Kor 5:17-21

Melegvízű forrás Lk. 24.14 és beszélgettek egymással mindarról, ami történt. Isten narratívuma és az emberi élet értelme (Isidor Baumgartner)

Emmaus Lk. 24.25 Akkor ő így szólt hozzájuk: „Ó, ti balgák! Milyen rest a szívetek arra, hogy mindazt elhiggyétek, amit megmondtak a próféták!

Döntés Lk. 24.28 Így értek el ahhoz a faluhoz, amelybe igyekeztek. Ő azonban úgy tett, mintha tovább akarna menni.

Isten közössége Lk. 24.30-31És amikor asztalhoz telepedett velük, vette a kenyeret, megáldotta, megtörte és nekik adta. Erre megnyílt a szemük, és felismerték, ő azonban eltűnt előlük.

Mik. 7.18-20 Kicsoda olyan Isten, mint te, aki megbocsátja a bűnt, és elengedi népe maradékának büntetését? Nem tartja meg haragját örökké, mert abban telik kedve, hogy kegyelmet ad. Újra irgalmas lesz hozzánk, eltapossa bűneinket, a tenger mélyére dobja minden vétkünket! Hűségesen bánsz Jákóbbal, kegyelmesen Ábrahámmal, ahogyan megesküdtél őseinknek a régi időkben.