Biológia és IT kölcsönhatásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Advertisements

A művészet autonómiája a tömegkultúra és szépség határán
LESZ-E INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM A XXI. SZÁZADBAN Detrekői Ákos a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács Elnöke Székesfehérvár,
Néhány fontos terület a Kreatív Ipar fejlődéséhez
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
Fischer Norbert. Szoftverfejlesztés jelenlegi problémái  Folyamatosan rövidülő határidők  Projekt indulásakor nem teljesen tiszta a funkcionalitás,
Az IT jövője Dr. Derera Mihály Mottó Ha nem ismerjük a jövőt, akkor alkossuk meg! (Gábor Dénes)
A stratégiai tervezés módszertana
Rendszerfejlesztés.
1-2.óra: Bevezetés a biológiába
Az integrált áramkörök (IC-k) tervezése
Fontosabb fogalmak Képesség :
Biokémia: az élő anyagok kémiája
A számítástechnika és informatika tárgya
A külső környezet elemzése
Neumann elvek.
A társadalmi változások elmélete
SZÁMÍTÓGÉP ARCHITEKTÚRÁK
Informatika.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Doktorandusi Pálya a Pázmány Egyetem Interdiszciplináris Műszaki Tudományok Doktori Iskolájában 2009 április.
A CAD/CAM modellezés alapjai
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
FPAD alapú neuron modellek Ormos László Miskolci Egyetem Villamosmérnöki Intézet Automatizálási Tanszék.
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
Szoftvertechnológia Rendszertervezés.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN
Nyelv-ész-gép Új technológiák az információs társadalomban.
Diagnosztika intelligens eszközökkel
Budapest, június 28. Ontológia kezelő modul tervezése szöveges információt kezelő informatikai rendszer számára Förhécz András BME Méréstechnika.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2005/2006. őszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Autonómia Alapítvány projektfejlesztő programja a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (OSI) „EU forrásokkal a romák integrációjáért” nemzetközi program.
Evolúcióbiológia és asztrobiológia
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
A Neumann-elvek 3. ÓRA.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Receptor és szenzor fehérjék számítógépes tervezése Összeállította: Kiss Lóránd 2009.április.24. Bioinformatika szakirodalmi tanulmányok.
Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu)
Webes alkalmazásfejlesztés
EVOLÚCIÓ VAGY INTELLIGENS TERVEZÉS?
Információs rendszer fejlesztése 4. előadás
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
GÉNEK ÉS VISELKEDÉS.
Iskolai számítógépes hálózat bővítése Készítette Tóth László Ferenc.
Együttélés fluktuáló környezetben II. Elméleti ökológia szeminárium.
Kommunikáció-technológia specializáció
1 Számítógépek felépítése 13. előadás Dr. Istenes Zoltán ELTE-TTK.
Kutatási beszámoló 2002/2003 I. félév Iváncsy Renáta.
PÁRHUZAMOS ARCHITEKTÚRÁK – 13 INFORMÁCIÓFELDOLGOZÓ HÁLÓZATOK TUDÁS ALAPÚ MODELLEZÉSE Németh Gábor.
Információelmélet 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató- és.
A Linux operációs rendszer A Linux felépítése. A UNIX önálló változata. Forráskódja szabadon hozzáférhető->gyors terjedés Szabad szoftver de nem nyilvános.
kialakulása, fejlődése, generációk
A diag.duf.hu oldal fejlesztési terve Fehér Mátyás Hallgatói tudományos és szakmai műhelyek fejlesztése a Dunaújvárosi Főiskolán TÁMOP-4.2.2/B-10/
PÉNZÜGYI ELEMZÉS 1. előadás PhDr. Antalík Imre SJE GTK szeptember 21.
A külső környezet elemzése
Informatika (Bevezetés az informatikába)
Az innovációs modellek (az innovációk keletkezése Roy Rothwell)
Informatikai rendszerek lassulása - a tervszerű archiválás hiánya?
Komenczi Bertalan Információelmélet
A számítógépek fejlődése
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Business Intelligence (Üzleti Intelligencia)
Biotechnológia.
Előadás másolata:

Biológia és IT kölcsönhatásai Kömlődi Ferenc

Mélyfúrások aktualizálása Mélyfúrások aktualizálása iránti igény Eredeti mélyfúrások és aktualizált mélyfúrások közti különbségek Terjedelmi Tartalmi Szerkezeti

Eredeti mélyfúrások szerkezete Tézis Megnevezés és rövid leírás Jelenlegi helyzet A várható fejlődés eredményének jellemzése Szükséges technológiai előfeltételek Néhány folyamatban lévő K+F projekt rövid ismertetése Az IKT más területeire való hatások bemutatása Társadalmi-gazdasági hatások elemzése Magyar vonatkozások Következtetések

Aktualizált mélyfúrások szerkezete Tézis Témakör Jelenlegi helyzet 2.1 Technológia 2.2 Alkalmazás Folyamatban lévő kutatások, fejlesztések A várható fejlődés Befolyásoló tényezők (driverek) 5.1 Technológia 5.2 Társadalom 5.3 Gazdaság Várható hatások 6.1 Technológia 6.2 Társadalom 6.3 Gazdaság Hazai helyzet 7.1 Jelenlegi helyzet 7.2 Fejlesztések és várható fejlődés 7.3 Befolyásoló tényezők és hatások 8. Összefoglalás

Tézis, témakör bemutatása Biológia és számítástudomány kölcsönösen és egyre erőteljesebben hatnak egymásra: az élővilágból „ellesett” megoldásokat mind gyakrabban alkalmazzák számítógépes rendszerekre, ugyanakkor az informatika széleskörű elterjedése egyrészt felgyorsítja a biológiai kutatásokat, másrészt lehetővé teszi, hogy jobban megértsük, illetve részben átalakítsuk az élővilágot. A folyamat elsősorban három biológiai jelenségcsoportra vonatkozik: az ember és a főemlősök (neuronális) alapú elmeműködése, az élőlények (DNS-alapú) működési mechanizmusai, az élőlények kölcsönhatásain keresztül érvényesülő evolúció.

Miként használjuk fel a szerves anyagokat infokommunikációs célokra? Hogyan építsünk belőlük számítógépeket? Milyen mesterséges-élő szimbiózisok várhatók? Milyen interaktív összjátékok alakulhatnak ki mesterséges és organikus rendszerek között? Folyamat hatására: új tudományterületek (bioinformatika, szintetikus biológia) kialakulása, biológia egyre markánsabb jelenléte a számítástudományban (evolúciós számítások, mesterséges élet).

Az IT- és az élővilág kölcsönhatásai

Biológiai és infokommunikációs rendszerek közötti különbségek Élőlények szaporodásra, önálló, autonóm működésre, környezethez való alkalmazkodásra képesek. Gépek csak egyes esetekben közelítik az autonómiát, nincs önálló életük, nem szaporodnak, nagyon kezdetleges alkalmazkodás.

Jelenlegi helyzet Biológia a számítástudományban Neurális mesterséges rendszerek: agyunkhoz, vagy legalábbis annak egyes részeihez hasonló hardver fejlesztése, idegsejtek elektromos tulajdonságait lemásoló áramkörök létrehozása (neuromorphing), neurális hálózatok. Élőlények működési mechanizmusairól mintázott gépek: biológiai minták infokommunikációs technológiákba történő átvétele, az élővilág szolgai másolása helyett a tervezők a természet legjobb „ötleteit”, működési alapelveit építik be a rendszerekbe.

Evolúció és számítástudomány: evolúciós módszerek/algoritmusok, mesterséges élet. Élő és élettelen összekapcsolása (neuron-szilícium interfészek): biológiai szempontból fontos lépés az elektronikus áramkörök és az élő idegrendszer magasabb szintű szintézise felé, számítástudományi oldalról a hibrid neuroelektronikus (az emlősök idegsejt-hálózatainak képlékenységét utánozni igyekvő) eszközök a jövő infokommunikációs technológiáinak alapjai közé fognak tartozni.

Számítástudomány a biológiában Bioinformatika: főként három információtárolási mechanizmusra fókuszál: a DNS és a gének egydimenziós szerkezeti adataira, a fehérjék háromdimenziós struktúráira, komplex rendszerekre, azok emergens viselkedésére. Bioinformatikai háttér révén valósulhattak volna meg a genomelemzések.

Biotechnológia és szintetikus biológia: Fordulópont a biológiában: analízis után szintézis. Biotechnológia szintetikus biológiát készíti elő Szintetikus biológia alapvetése: biológiai elemekből, „alkatrészekből” új, a biológiai szerkezet hierarchiájának minden szintjén (molekula, sejt, szövet, organizmus) működtethető kombinációk, élő rendszerek hozhatók létre, melyekkel az eddigieknél is jobban kiaknázhatók az élő anyagban rejlő lehetőségek.

Folyamatban lévő kutatások, fejlesztések (MOBIUS)

(Mesterséges élet)

(Biobricks)

(J. Craig Venter Intézet – Mycoplasma genitalium)

Várható fejlődés

Elmekutatás és IT: trináris számítások - míg a számítógépek a zérók és egyesek bináris rendszerében kezelik az információt, az idegsejtek hármas (trináris) kódokban (zérókban, egyekben és mínusz egyekben) kommunikálják elektronikus jelzéseiket.

Szerves számítógépek: mik válthatják fel a szilíciumalapú számítógépeket? Lehetséges megoldások: hagyományos informatikai áramkörök jellegének megőrzése és a szilícium méretéből adódó problémák felszámolása, molekulákból álló logikai áramkörökön alapuló számítógépek = klasszikus architektúra + virtuálisan (majdnem) végtelen gyorsaság, DNS-számítások DNS-kombinációk módja elvben kiszámítható, előre jelezhető, DNS-darabkák processzorokká alakításával elvileg többmilliárd művelet szimultán elvégzésére képes parányi (nanoszintű) számítógép hozható létre, párhuzamos architektúrák, kvantum-számítógép.

Evolúciós modellek: a hagyományos tervezési módszerek mellett és helyett hardver- és szoftverszinten egyaránt elterjednek az evolúciós technikák (elektromos áramköröket hoznak létre velük, evolúciós algoritmusokkal optimalizálnak, vagy az evolúciós jellegű szoftverfejlesztés során az apró változtatásokat, előrelépéseket azonnal tesztelik). Rendszerevolúció: olyan „önmagukat tervező” rendszerek fejleszthetők, amelyek akkor is végrehajtják feladataikat, ha a rendszert működtető embernek fogalma sincs, mitévő legyen, mihez kezdjen.

Élő gépi rendszerek felé: mikor és mitől válhat élővé egy gépi rendszer? Komplexitás egy bizonyos szintjének elérése után, ha önteremtő, önszervező, önfenntartó. Szintetikus biológia: folytatódik a rendszerek alapjaként funkcionáló biológiai építőkockák fejlesztése és tesztelése. Integrációjuk hatékonyabbá tételéhez: a szintetikus részeknek teljes összhangban kell működniük a biológiai komponensekkel, a sejtet és moduljait úgy kell módosítani, hogy új tulajdonságokkal és funkciókkal rendelkezzen, szabványosítás, specializáció.

Befolyásoló tényezők

Várható hatások Technológia Infokommunikációs technológiák Medicina (bio- és orvosi informatika összekapcsolódása) Társadalom, gazdaság Fokozódó igény az IT-t és a biológiát egyesítő megoldások iránt Oktatási innováció Csökken a környezetszennyeződés „Láthatatlan” környezetszennyeződés Bioterroritmus Gyógyászat, gyógyszeripar, mezőgazdaság

Hazai helyzet Biotechnológiai hagyományok Analogikus számítógép Élőlények működési mechanizmusai, evolúció és számítástudomány Idegélettani kutatások Bioinformatika, szintetikus biológia

Összegzés elme- és mesterségesintelligencia-kutatás összefonódása, élőlények működési mechanizmusainak és az evolúció elveinek beépítése számítógépes rendszerekbe, szerves anyag processzorokká, számítógéppé alakítása, számítástudományi elvek és módszerek alkalmazása biológiai, genetikai kutatásokban, mesterséges élet és szintetikus biológia közötti párhuzamok és átfedések.

Köszönöm a figyelmüket!