Táplálékok, tápanyagok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Táplálkozási alapfogalmak
Advertisements

Formula 2: Multivitamin-komplex
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Általános táplálkozás
Egészséges táplálkozás
Zöldségfélék.
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
B-vércsoport.
Testünk építőkövei: A vitaminok
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Sporttáplálkozás.
Táplálékok,tápanyagok
Táplálkozási allergiák
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
A vitaminok és ásványi sók
Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert
E G É S Z S É G N A P Dévaványa.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
A nyersanyagban rejlő veszélyek
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Az egységes egész.
A helyes táplálkozás.
Ca forgalom szabályozása
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Horváth Krisztián A Vitamin.
B12 vitamin By: Pánczél Merci. B12 szerkezete Szerkezete hasonlóságot mutat a porfirinvázzal. Központi részét négy pirrolgyűrűből álló rendszer képezi,
C vitamin By: Aknai Ramóna.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-Vitamin Készítette: Pánczél Emiliána, Joó Dóra.
A-VITAMIN Készítette: Malinovszki Dárius.  A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy él ő lény számára.
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
A vitaminok és az ásványi sók (II)
SZÉNHIDRÁTOK.
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Az ember táplálkozása.
Táplálékok , tápanyagok
Mi és emésztőnedveink
Táplálkozási ismeretek II.
Tápanyagok.
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
VITAMINOK.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Egyed alatti szerveződési szintek
B12 vitamin Kozma Vivien. B12 hiánya A B12-vitamin hiánya a vészes vérszegénység (anaemia perniciosa)
Testünk építőkövei – a vitaminok
AZ EGYSÉGES EGÉSZ.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
Lipidek.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
melléklet: Észterek1 diasor
Élelmiszer lábnyom.
22. lecke A szénhidrátok.
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Élelmiszer lábnyom.
Előadás másolata:

Táplálékok, tápanyagok

Miről lesz szó? Táplálékaink Tápanyagok (táplálékaink tartalmazzák) Szerves tápanyagok: Fehérjék Zsírok Szénhidrátok Vitaminok Szervetlen tápanyagok: Víz Szervetlen sók

Szerves tápanyagaink Fehérjék: Szénhidrátok: Zsírszerű anyagok: Sejtek építőkövei Biokémiai folyamatok résztvevői, katalizátorai Tej, hús, tojás, hüvelyesek (bab, borsó, lencse, szója) Szénhidrátok: Sejtek energiaforrásai („fűtőanyagok”) Tartalék tápanyagok (cukrok, keményítő, glikogén) Glikogén: a májban és a vázizomzatban raktározódik Répacukor, méz, gabonafélék és a belőlük készült ételek (kenyér, péksütemények stb.) Zsírszerű anyagok: Nagy energiatartalmú „fűtőanyagok” Tartaléktápanyagok Sejtépítők (Sejthártya) Tojás, zsírok, olajok

Vitaminok Járulékos tápanyagok: Nem építőanyagok Nem energiaforrások Mégis nélkülözhetetlenek Csak kis mennyiségben szükségesek Előállítani sejtjeik képtelenek, a táplálékokkal vesszük fel. Hiányában betegségek alakulnak ki, de a túl sok is káros lehet. Oldódhatnak: Vízben (B1, B12, C,) Vizelettel ürülnek, állandóan pótolni kell Zsírban (A,D,E,K) Raktározódnak, ritkábban kell pótolni

Legfontosabb viatminokról Vitamin neve Oldódása Hatása Hiánytünetek Forrásai A-vitamin Zsírban Hámképződés, látás Száraz repedezett bőr, szürkületi vakság (farkasvakság) Előanyaga a karotin: sárgarépa, paradicsom, levélzöldségek, sütőtök D-vitamin Csontképződés, Ca csontba épülése Csontok görbülése: Angolkór Előanyagaiból a napfény hatására a bőrben keletkezik. Előanyagai: tojás, máj vaj, gomba E-vitamin Nemi működésekhez, antioxidáns, rákmegelőző vérszegénységet, meddőség, izomsorvadás. (Táplálékkal elegendőt viszünk be) növényi olajok,, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények, a hús, máj és a tojás. K-vitamin Véralvadás vérzékenység Brokkoli, tej tojás, spenót. Bélbaktériumok is termelik

csak állati eredetű élelmiszerekkel lehet fedezni Vitamin neve Oldódása Hatása Hiánytünetek Forrásai C-vitamin Vízben Sejt energiatermeléséhez. Hajszálerek rugalmasságához. Ellenállóképességhez. Fáradtság, nyálkahártyák vérzékenysége. Ellenállóképessé csökken. (Skorbut) Zöldségek, gyümölcsök. Szentgyörgyi Albert!!! B1-vitamin Idegrendszer működéséhez Fáradékonyság, izomgyengeség, ideggyulladás, bénulás(Beriberi) Tej, máj, teljeskiőrlésű gabonák B12-vitamin vízben Vörösvérsejtek képzése Vérszegénység csak állati eredetű élelmiszerekkel lehet fedezni

Szervetlen anyagok Szervezet felépítése Különböző folyamatok résztvevői Pl.: Ca, P: csontok, fogak felépítése Fe: oxigénszállítás Na: só-víz háztartás Víz: Építőanyag, Reakcióközeg Reakciókban részt vesz Oldószer Hőszabályozó Kísérő anyagok: színező- és illatanyagok, rostok