Verseny Versenyfelügyelet az egészségügyben és a kapcsolódó piacokon Torjákné Amberger Teréz Gazdasági Versenyhivatal – Versenypolitikai Iroda 2005. január.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

A Gazdasági Versenyhivatal fogyasztóvédelmi tevékenysége dr. Grimm Krisztina október 21.
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
Joint Venture Szövetség rendezvény, Budapest, február 3. Sárai József Gazdasági Versenyhivatal A magyar EU csatlakozást érintő közösségi versenyjogi.
Versenyjogi megfelelés
A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Joint Venture Szövetség rendezvény: „EU versenyjog – tilalomfák és lehetőségek” Pécs, április 12. Sárai József Gazdasági Versenyhivatal A közösségi.
Reklámállítások megítélése Balogh Virág május 5.
JOGORVOSLATI IRÁNYELVEK • A kormányzati árubeszerzésre és építési beruházásra irányuló közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó jogorvoslatokkal foglalkozó.
Szöveg Bankügyek a Gazdasági Versenyhivatal szemszögéből Martinovic Boris Gazdasági Versenyhivatal IIR konferencia május 16.
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
Kartellgyanús közbeszerzés?
Gyógyszerár-támogatás Budapest, október 30. Lovas Kornélia.
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
Az adminisztratív adatbázisok állományainak hozzáférhetősége.
Új szabályok, új fogalmak az elektronikus ügyintézésben dr
Járműkereskedelem és a gazdasági versenyképesség erősödése
NAMS szakértői kerekasztal november 28. IJC Tóth András: Versenyjog – médiaszabályozás - NAMS.
CLV Partners Ügyvédi Iroda
Az UCP irányelv rendelkezéseinek hatása a GVH gyakorlatára (Fttv) október 21. dr. Nagy Márta.
Baranya Megyei Önkormányzat
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Szabálysértési méltányossági kérelem
A fogyasztóvédelmi szabályozás rendszere Fogyasztóvédelmi törvény (1997. évi CLV. törvény) 10 fejezetből áll: pl.: -fogyasztók életének, egészségének,
Versenyjog és fogyasztóvédelem
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok
1 A Ki biztosítja a torzításmentes versenyt? A tagállami intézmények és az Európai Bizottság közötti feladatmegosztás Inotai G. András Európai Bizottság,
SZECSKAY Ügyvédi Iroda CEBC – XXI. Vezérigazgató Találkozó Lobbizás európaiul március 31. Budai Judit.
A versenytörvény alkalmazásának gyakorlata
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Kartell Készítette: Fischer Bernadett.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
Dominancia versus versenyhatásteszt a fúziókontrollban Csorba Gergely GVH & MTA-KTI
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Fogyasztói igényérvényesítés – közérdekű keresetek
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
A VÁLLALKOZÁSOK SZEREPE A FOGYASZTÓVÉDELEMBEN Dr. Kohuth Viktor
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
Az EU támogatások és a közbeszerzés kapcsolata Kullmann Ádám Nemzeti Fejlesztési Ügynökség november.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
Pillanatfelvétel a magyar közbeszerzési rendszerről dr. Patay Géza.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A DIGITÁLIS MARKETING JOGI VONATKOZÁSAI
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
Szellemi alkotások és a versenyjog évi LVII. Új törvény (Versenytörvény), amely január 1-jén lépett hatályba évi LVII. Új törvény (Versenytörvény),
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A versenytörvény módosítása
Versenypolitika az Európai Unióban. Az összeurópai versenypolitika alapvető céljai: A szabad piaci verseny korlátozásának megakadályozása A szabad piaci.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
Üzleti Jog I. Versenyjog I. Dr. Pázmándi Kinga Tanszékvezető e.doc. Üzleti Jog Tanszék.
Kereskedelmi gyakorlatok megítélése a hatóságok joggyakorlatában dr. Dobó-Kocsis Veronika Veszprém Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztály 2016.
Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény tervezete
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Versenyjog A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996: LVII. törvény [Tpvt.] I. Rendszere A. Verseny a gazdaságban.
A közbeszerzések helyzete Magyarországon január 6. Berényi Lajos Elnök Közbeszerzések Tanácsa.
Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Exportellenőrzési Osztály Nemzetközi szankciókban elrendelt külkereskedelmi korlátozásokról November 5.
A közigazgatási eljárás II.
A gazdasági verseny igazgatása
Az állami támogatások versenyszempontú ellenőrzése Magyarországon
A Versenyjogi szabályozás rendszere Dr. Pázmándi Kinga
Gyakorlati útmutató kis- és középvállalkozásoknak az EK versenyjogról
a közbeszerzésekről szóló hatályos törvényben
Dr. Sutyinszki Petra Jogi tanácsadó
Közbeszerzési szabályok változása és
Közbeszerzési Döntőbizottság
Közbeszerzési kartellek és a korrupció elhatárolása
Előadás másolata:

Verseny Versenyfelügyelet az egészségügyben és a kapcsolódó piacokon Torjákné Amberger Teréz Gazdasági Versenyhivatal – Versenypolitikai Iroda január 19.

2 A Tpvt. és az EK versenyjog  A Tpvt. az évi LVII. tv.  Hatálya: természetes és jogi személy, valamint a jogi személyiség nélküli gazdasági társaság piaci magatartása  május 1-től, ha adott magatartás érinti a tagállamok közötti kereskedelmet, akkor hatályos EU-jog  Bizottság magához vonhatja az eljárást

3 A Tpvt. anyagi jogi rendelkezései  Tisztességtelen verseny tilalma - generálklauzula és hírnévrontás, üzleti titok megsértése, bojkott stb.  Fogyasztók megtévesztése (8-10. §)  Versenykorlátozó megállapodás (11.§)  81. cikkely  Erőfölénnyel való visszaélés (21.§)  82. cikkely  Összefonódások ellenőrzése

4 A GVH eljárásai, tevékenysége  Versenyfelügyeleti eljárás  Ágazati vizsgálat (36/A.§)  Közigazgatási határozat megtámadása (85.§)  Versenypártolás (jogszabály véleményezés, szignalizáció)

5 A versenyfelügyeleti eszköztár határai /1  Versenyfelügyeleti eljárás? – speciálisan szabályozott-e a tevékenység? oHa igen: nem terjed ki rá oHa nem: vizsgálandó a tényleges magatartás – döntés példák: közbeszerzések, gyógyszertári árrögzítés gyógyszer árbefagyasztás

6 A versenyfelügyeleti eszköztár határai /2 Közbeszerzések kiíró által elkövetett jogsértések (kbtv – közbeszerzési döntőbizottság; ajánlattevők közötti megegyezések – tiltott kartell, vagy konzorcionális ajánlattételnél ajánlattevők közötti megegyezések – tiltott kartell, vagy konzorcionális ajánlattételnél oNem versenykorlátozó (kiegészítő kompetenciák) oVersenykorlátozó, de bagatell küszöb alá esik (kis piaci részesedésű vállalatok kötik) oVersenykorlátozó, de automatikusan mentesül oTiltott magatartás (hard-core jellegű: piacfelosztás, árkartell)

7 A versenyfelügyeleti eszköztár határai /3 Gyógyszer árbefagyasztás: Tpvt. tárgyi hatálya nem terjed ki rá, hiszen az nem piaci magatartás, hanem egy kormányzati döntés közigazgatási szerv általi végrehajtása Gyógyszertári árrögzítés – támogatott gyógyszerek: gyógyszertári törvény rendelkezése alapján: hiába lenne a legsúlyosabb versenyjogsértés – nem terjed ki rá a versenytörvény hatálya nem támogatott gyógyszerek: tájékoztató jellegű fogyasztói árat tesz közzé a kamara – a versenytörvény alkalmazható nem támogatott gyógyszerek: tájékoztató jellegű fogyasztói árat tesz közzé a kamara – a versenytörvény alkalmazható

8 Egyéb versenyhatósági eszközök/1  Ágazati vizsgálat? Akkor indítható, ha egy adott piacon észlelhető piaci probléma, de az nem kapcsolható egyértelműen egy vagy több konkrét vállalkozáshoz Feltétel: legyenek jelei annak, hogy versenyjogsértés is lehet a háttérben  Közigazgatási határozat megtámadása? A Kormány rendeletei nem tekinthetőek ilyennek - AB Egyedi közigazgatási döntések – pl. határozatok

9 Egyéb versenyhatósági eszközök/2.  Versenypártolás? A Tpvt. 36. § (3) szerint a GVH elnökével egyeztetni kell minden olyan intézkedés és jogszabály tervezetét, amely érinti a hivatal feladatkörét (versenypártolás)  nem minden esetben történik meg Szabályozási hiányosság esetén a GVH felhívhatja a jogalkotásért felelős szerv figyelmét ezen hiányosságra (szignalizáció)

10 Köszönöm a figyelmet! Torjákné Amberger Teréz gvh.hu GVH, Versenypolitikai Iroda