Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gyakorlati útmutató kis- és középvállalkozásoknak az EK versenyjogról

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gyakorlati útmutató kis- és középvállalkozásoknak az EK versenyjogról"— Előadás másolata:

1 Gyakorlati útmutató kis- és középvállalkozásoknak az EK versenyjogról
Remetei-Filep Ádám Gazdasági Versenyhivatal Budapest, november 23.

2 Miről lesz szó? Mikor nincs gond az EK joggal? Ha gondunk van
EKSz 81. cikk EKSz 82. cikk Ha gondunk van

3 Az EKSz. 81. cikk elemei vállalkozás megállapodás
tagállamok közötti kereskedelem érintettsége versenykorlátozó cél vagy hatás

4 Mikor nincs gond az EK Szerződés 81. cikkével?
Ha nem beszélhetünk vállalkozásokról, mert nincs gazdasági tevékenység, a felek egy gazdasági egységet képeznek. Ha nincs megállapodás, mert a magatartás: párhuzamos magatartás, egyoldalú magatartás.

5 Mikor nincs gond az EK Szerződés 81. cikkével?
Ha nem áll fenn a tagállamok közötti kereskedelem érintettsége: Bizottság közlemény; Eldönti az alkalmazandó jog kérdését, Nem érinti a megállapodás áruk importját, exportját, Nem terjed ki az ország egész területére.

6 Mikor nincs gond az EK Szerződés 81. cikkével?
Ha nem áll fenn a tagállamok közötti kereskedelem érintettsége: általános szabály felek piaci részesedése nem több, mint 5 % és éves közösségi forgalom legfeljebb 40 millió €. import, export, vagy több tagállamra kiterjedő megállapodás esetén: felek piaci részesedése nem több, mint 5 % vagy

7 Mikor nincs gond az EK Szerződés 81. cikkével?
Ha csoport mentességi rendelet hatálya alá esik a megállapodás, mert küszöbszám alatti a piaci részesedés: vertikális 30 %, K+F 25 %, szakosítás 20 %, gépjármű forgalmazás 30 %, technológia transzfer 20 % (ha versenytársak), vagy 30 % (he nem versenytársak). Nem tartalmaz fekete listás korlátozást.

8 Mikor nincs gond az EK Szerződés 81. cikkével?
Ha mentesül a 81. cikk (3) bekezdése alapján: hatékonyság, fogyasztók részesülnek az előnyből, a korlátozás nélkülözhetetlen, versenyt nem szünteti meg. Ha nincs a megállapodásnak versenykorlátozó célja vagy hatása: de minimis, nem versenytársak kötik, másképp nem valósítható meg a beruházás, „piactól távoli” megállapodás, ügynöki megállapodás.

9 Mikor nincs gond az EK Szerződés 82. cikkével?
Általában nem érdekes kis- és középvállalkozások számára. Szűk piacmeghatározás esetén azonban alkalmazható. Közös piac jelentős része, Tagállamok közötti kereskedelem érintettsége.

10 Ha gondunk van Ha azt tapasztaljuk, hogy:
az árak indokolatlanul együttmozognak, mindenki ugyanazokat a feltételeket kéri, az árut csak egy cégtől szerezhetem be és más forgalmazó nem szolgál ki, továbbá a fennáll a tagállamok közötti kereskedelem érintettsége és beszélhetünk vállalkozásokról, felmerülhet a 81. cikk alkalmazása, forduljunk a Gazdasági Versenyhivatalhoz!

11 Ha gondunk van Ha azt tapasztaljuk, hogy:
túl magasak az árak és nem tudunk máshoz fordulni, nem tudunk piacra lépni, vagy onnan ki akarnak szorítani, árukapcsolás történik. továbbá fennáll a tagállamok közötti kereskedelem érintettsége és beszélhetünk vállalkozásról, felmerülhet a 82. cikk alkalmazása, forduljunk a Gazdasági Versenyhivatalhoz!

12 Amit soha ne csináljunk!
Árrögzítés Piacfelosztás Pályázaton való összejátszás Kibocsátás korlátozása Viszonteladási ár rögzítése Abszolút területi védelem


Letölteni ppt "Gyakorlati útmutató kis- és középvállalkozásoknak az EK versenyjogról"

Hasonló előadás


Google Hirdetések