6. Előadás A felnőttoktatás főbb módszerei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tutori tevékenység a gyakorlatban
Advertisements

A SZÓBELI PREZENTÁCIÓ KÉSZÍTÉSÉNEK SZABÁLYAI
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
Pathways II – Az egész életen át tartó tanulás lehetőségei értelmi fogyatékossággal élő felnőttek számára.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Verbális kommunikáció
Projektoktatás április 8. Papp Dolli.
Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja, aki tanítani sem tudja…
Készítette: Babinszki Helga TEJ3W9
Tanfolyam megszervezése Képzés módszerei SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged.
Picasso: Festival Mondial HUNGART ©
Verbális kommunikáció
A szóbeli közlés felépítése
A történelem tanításának és tanulásának módszerei és stratégiái 2007
a módszerek áttekintése
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Pedagógiai kutatás (2) -kötelező tantárgy II. év, távoktatás
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A tanulók társas helyzete az iskolában
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
E-learning alapú távoktatásos képzés
A tanulók tanulási stílusa és az oktatási módszerek közötti kapcsolat
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Az információs és kommunikációs technológiák szerepe a szakképzésben február 22. Dr. Tóth Péter főiskolai docens Fővárosi Pedagógiai.
Megfigyelés Irodalom: Falus Iván (200,szerk.): Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe. Műszaki Könyvkiadó, Budapest.
Motiváltság elérésében
A pedagógusok mindennapi küzdelmei
 Tanuló környezet meghatározása  Ötletgyűjtés, a tanulási környezet ismeretén alapszik  Oktatási stratégia meghatározása  Előzetes képernyő-elrendezés.
Az e-tanítás. Felépült az e-tanulás épülete – az Internet. Épülnek a tantermek – a tanulásszervező rendszerekkel felszerelt helyi Intranet hálózatok.
Bemutatókészítés Takács Béla
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
Felnőttképzési bázisközpontok és hálózat fejlesztése projekt K o d o l á n y i János Főiskola.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
A Számvitel Didaktikája
Gyermekvilág régen és ma
TUDOMÁNYOS ELŐADÁS KÉSZÍTÉSE Kutatásmódszertan
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
Az egész életen át tartó tanulás koncepciója
A prezentáció-készítés szabályai
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Új modulok a szakképzésben Projektmenedzsment – MS Project 2007 Szentirmai Róbert.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
A felnőttképzés tervezése, szervezése szervezeti formái Összeállította: Marton Eszter.
Reflektív gondolkodás
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
Út a sikeres tanuláshoz A tanítás és a tanulás módszertana
A KOMPETENCIA ALAPÚ PROGRAMCSOMAG ALKALMAZÁSA AZ ANGOL ÓRÁN Készítette: Kövérné Zajácz Ida Tokaj, január 22.
Tanulási eredmények a KKK-kban A szeptember 30-i budapesti csoportos konzultációra készült prezentáció
A virtuális víz nyomában. A témaválasztás indoklása: A környezetért érzett felelősség Ökoetika Vízkészlet végessége környezeti, társadalmi és szellemi.
A kommunikáció alapjai. Nem lehet nem kommunikálni Többcsatornás: verbális, nonverbális Többszintű: információközlés, viszonymeghatározás. Körkörösen.
A fizika tanítása 5. lecke Tanítási tervezet. A tanári munka folyamata… Tanterv-tankönyv-tanmenet-óratervezet-óravázlat  A tantervek alapján készülnek.
1 A fizika tanítása 3. lecke Az oktatási folyamat makro- és mikroszerkezete, óratípusok.
Kompetenciafejlesztés - Tankönyvek
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Önértékelési projektterv
Legyen Ön is Milliomos! A játék beállítása:
Hatékony és pontos munkavégzés
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Hatékony és pontos munkavégzés
Előadás másolata:

6. Előadás A felnőttoktatás főbb módszerei Bevezetés Felnőttképzési lexikon (tanszék)

Módszertani alapfogalmak A tanítás-tanulás szervezeti kerete Szervezeti formák Tanítási stratégia Tanítás-tanulásirányítás Tanulásszervezési eljárás (munkaforma) Tanítási módszerek

A módszerek csoportosítása Információforrás szerint: verbális, szemléltető, gyakorlati Tanulói tevékenység szerint: receptív (ismétlő), reproduktív (utánzó), részben felfedező, heurisztikus, kutató Az oktatás logikája szerint: induktív (építkező), deduktív (levezető) A tanulásirányítás jellege szerint: tanári dominanciájú, közös tanári-tanulói, tanulói dominanciájú Az oktatási folyamatbeli szerepe szerint: új ismeretek tanulása; képességek fejlesztése; a tanultak alkalmazása; rendszerezés; rögzítés

A felnőttoktatás formái Előadó-központú módszerek Résztvevő-központú módszerek Értékelésen alapuló tanulási forma

A módszer kiválasztását befolyásoló tényezők A megbízók szempontjai A szervező szempontjai A résztvevők szempontjai A célcsoport jellemzői

I. Előadó-központú módszerek

A műfaj előzményei Bibliai szövegek felolvasása (prelegálása) és magyarázata Helyes és szép beszéd (tiszta kiejtés, hangsúly, hangerő, hangszín, hanglejtés, helyes levegővétel, tempó, ritmus, tagolás) Az előadótermek beosztása (kettős osztat) Székek: félkör/ egyenes vonal) Katedra/ dobogó Újabban: oktatástechnikai és informatikai eszközök

Fülszöveg közönség előtti felolvasása Kraiciné Dr Fülszöveg közönség előtti felolvasása Kraiciné Dr. Szokoly Mária: Felnőttképzési módszertár „A tanulás kulcs a XXI. Századhoz” – állította 1997-ben a hamburgi Felnőttoktatási Világkonferencia jelmondata. Valóban, a XX. Század utolsó negyedében a globalizáció és az infokommunikációs technológiák világméretű térhódítása következtében az élethosszig tartó tanulás az érdeklődés középpontjába került. A felnőttkori tanulás napjainkra Magyarországon is az egyéni és a társadalmi boldogulás feltétele lett. Ennek megfelelően általánossá vált a középfokú oktatás, a felsőoktatásban tanulók száma megháromszorozódott, és nem utolsó sorban piaccá vált az oktatás… (folyt. Nyomtatásban – mellékelve)

Hallgatói tanácsok a felolvasóknak Mit tegyenek legközelebb? Mit ne tegyenek legközelebb?

Az előadás Az ismeretközvetítés klasszikus módszere: egy téma monológikus, egyirányú kifejtése szakértő személy által Rejtett párbeszéd: a résztvevők gondolatban aktívan közreműködnek, reakcióikkal, metakommunikatív jelekkel befolyásolják az előadót és az előadást

Megfontolandó kérdések Mikor érdemes előadást tartanom? (előnyei, hátrányai) Milyen tényezők határozzák meg az előadás felépítését?

Megfontolandó kérdések Milyen legyen az előadás szerkezete, hogyan építsem fel a gondolatmenetet? Hogyan biztosítsuk az előadás koherenciáját?

Megfontolandó kérdések Milyen prezentációs technikákkal segítsük elő mondanivalónk nyomon követését, megértését? Hogyan gondoskodjunk arról, hogy a hallgatóság rögzíteni tudja, megjegyezze az előadás mondanivalóját, tartalmát?

Megfontolandó kérdések Hogyan viselkedik az előadás során az ideális előadó? Hogyan viselkedik az előadás során az ideális hallgató?

Magyarázat és elbeszélés Értelmező magyarázat (Mi? Mit?) Leíró magyarázat (Hogyan?) Okfeltáró magyarázat (Miért?) Az előadó szemléletes beszéde Érzelemgazdag közlés Élményszerű átélés Élénkülő képzelet Hatékonyabb ismeretszerzés

Tippek Kérjen példákat a hallgatóságtól! Említsen tipikus példát! Alkalmazza a szabály-példa-szabály sorrendet! Használjon megfelelő kötőszavakat: éppen ezért, ettől kezdve, úgyhogy, ha-akkor stb.! Vegyen kézbe valóságos tárgyakat a szemléltetésre! A bemutatás legyen előkészített, célszerű és frappáns!

Az előadást követő (tan)beszélgetés Az előadás legegyszerűbb feloldása Funkciója: előzetes ismeretek feltárása, felmerülő kérdések megválaszolása, félreértések tisztázása, stb. Fajtái: szabad kérdésfeltevés, kérdve kifejtés, heurisztikus módszer Az előadó (moderátor) feladata: a beszélgetés strukturálása, a hallgatóság aktivizálása, a helyes válaszok kimondatása Kérdésfajták:nyitott, zárt, pontosító, alternatívákat tartalmazó kérdés

Az előadói és hallgatói kérdések jellemzői Jó kérdés/ kérdezési eljárás Rossz kérdés/ kérdezési eljárás

Egyéb előadó-központú módszerek Előadói vita: szakértői panelek Strukturált kérdések módszere: szekcióválasztás elősegítésére Kerekasztal: 5-10 előadó (szakértő) – moderátor – közönség Hands on Participation: nyomtatott vagy számítógép segítségével olvasható kiegészítő anyagok szétosztása

Megfontolásra érdemes szempontok kezdő előadóknak Mi a mondanivalóm lényege? Mi az, amit feltétlenül el akarok mondani? Mit szeretnék elérni? Milyen hatást várok? Kikhez és milyen szituációban beszélek? Tudok-e kapcsolódni a hallgatók előzetes tapasztalataihoz? Milyen segédeszközöket, módszereket tudok/ kellene igénybe venni? Hogyan igazodjam a menet közbeni történésekhez, a hallgatók reakcióihoz, az időhöz stb?

Résztvevő-központú módszerek A következő előadásban