Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szóbeli közlés felépítése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szóbeli közlés felépítése"— Előadás másolata:

1 A szóbeli közlés felépítése
Kiselőadás

2 A kiselőadás lehetséges helyzetei
1. ELŐADÓ előadás BEFOGADÓ

3 A kiselőadás lehetséges helyzetei
2. BEFOGADÓ felszólalás ELŐADÓ érvelés

4 A kiselőadás lehetséges helyzetei
ELŐADÓ/BEFOGADÓ vita/ párbeszéd 3.

5 A végső cél a: MEGEGYEZÉS

6 I. A BEFOGADÓ – HALLGATÓI SZEMPONT
A befogadó hozzászólhat a kiselőadáshoz. Felszólalás: Vélemény – átgondolása és megfogalmazása. Indoklás – ok-okozati felépítése a felszólalásnak. Érvelés – alátámasztani a véleményünket. Ellenvetés – az előadóval ellentétes vélemény kifejtése. Vita – két szembenálló vélemény ütköztetése. Meggyőzés – a vita célja mindkét félnél a saját szempontját előtérbe helyezve. Megegyezés – a vita lehetséges lezárása, a párbeszéd esetében azonban ez a CÉL.

7 A felszólalás visszajelzés a hallottakra
A felszólalás visszajelzés a hallottakra. Gyakran alkalmazott módszere az ISMÉTLÉS, melynek során egyben megalapozza a felszólaló a saját véleményét, s ezt tovább fogalmazza a saját álláspontja szerint.

8 II. ELŐADÓ – Beszédművek alkotása és előadása
Bármely beszédmű megalkotása, átgondolása közben tanácsos ügyelni a következő szempontokra: Kikből áll a hallgatóság? Mik az elvárásaik, milyen a tudásuk, az érdeklődésük, vannak-e előítéleteik? Milyen képet szeretnénk a beszédmű tárgyáról és magunkról kialakítani? Milyen célt kívánunk elérni? A témával kapcsolatos ötletek begyűjtése (ötletroham), majd szelektálása Vázlat készítése Az egyes pontok kidolgozása, begyakorlása

9 Az előadás szerkezeti egységei
BEVEZETÉS (15%) Szükség szerint üdvözlés, Figyelemfelkeltés, Átvezetés, A téma megnevezése, fontosságának indoklása, előrevetítés. FŐ RÉSZ, KIFEJTÉS (65%) Tézisek és alátámasztásuk megfelelő érvelési technikával. (Pl. egyoldalú érvelés: csak saját vélemény; kétoldalú érvelés: érvek és ellenérvek számbavétele; deduktív, induktív, okozati, analógiás stb. érvelési módok.) Konklúzió BEFEJEZÉS (20%) Összefoglalás, hatásos megerősítés (esetleg szlogenek bevetése is), lezárás.

10 Mondandónk előadása közben ügyeljünk az érdeklődés és a figyelem fenntartására, a hallgatókkal való kapcsolattartásra (szemkontaktus, közbevetett kérdések, szemléltető eszközök stb.).

11 „HA ELMONDOD, ELFELEJTEM. HA BEMUTATOD, EMLÉKSZEM RÁ
„HA ELMONDOD, ELFELEJTEM. HA BEMUTATOD, EMLÉKSZEM RÁ. HA BELEVONSZ, MEGÉRTEM.” (ősi kínai közmondás)


Letölteni ppt "A szóbeli közlés felépítése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések