Karácsony A rendeződést szolgáló szokások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ADVENT 2008
Advertisements

Nemesvitai Karácsony „Igazi Karácsonyi csodára várva”
MONDJÁTOK EL AZ EMBEREKNEK
Karácsonyi Népszokások
A nap kezdete Urunk, akit jobban elrejt ez a világ, mint a sírbolt, Te, akit bűneink keresztre feszítenek, Te, akit eltemettünk szívünkben - feszítsd fel.
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
A pasaréti református templom írásos úrasztali terítője
A KARÁCSONYI IDŐ SZIMBÓLUMAI
ADVENT HARMADIK VASÁRNAPJA
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
ADVENT.
Kínai terméstörténet.
Urunk, Jézus Krisztus, várjuk eljöveteled, várjuk a békét, mert annyi békétlenség van kívül a világban és bent a szívünkben! Add meg újra a szeretetet.
ITT A KARÁCSONY!.
Harang csendül, Ének zendül, Messze zsong a hálaének
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Karácsonyi óhaj.
A karácsonyi ünnepkör.
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
M E G H Í V Ó Szeretettel várunk Nyári Napforduló Sámán Ünnepünkre!
Ady Endre: Karácsony Webgabona Kft.
Ha Eljön Karácsony…..
Drága Édesanyámnak, kit a világon
Szülőhazám! Zenével:.
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek
Advent By: Móra Dávid.
ADVENT Salmani Krisztián.
Istenünk, sok-sok feszültség,
Urunk. Ádvent van, és mi várunk
Advent alatt ti földön élő emberek Kongassátok az elhallgatott szíveket, Legyen csengés-bongás a föld terén át, Úgy várjátok az örök Isten szent Fiát!
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Urunk. Ádvent van, és mi várunk
Jó reggelt- Isten hozott !.
Jó reggelt!.
Jó reggelt!.
Jó reggelt!.
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Alleluját zengj az Úrnak Minden nemzet áldja Őt, Örvendezve ünnepeljük, Mert jóságos és dicső. Angyali kar, mennyei kórus, égi nép Együtt áldjuk szent.
Az én szüleim és a te szüleid
Egy nép sötétségben élt és várta az áldott fényt. Nyomorúsága az égbe kiált, és Istene meghallja szavát.
Szentlélek, úgy kérünk, szállj le ránk, töltsd el a szívünk, életünk, hogy béke, és áldás szálljon ránk, küldd el a lelked, úgy kérünk, Istenünk!
A szeplőtelen fogantatás sok FESTŐT megihletett már. A közelgő karácsonyt várjuk Máriával. Így kívánunk most, FESTMÉNYEKKEL békés, boldog karácsonyt !
A karácsony Készítette: ….
Áldom szent neved, ha az út a pusztában vezet, A száraz, kietlen helyen, áldom nevedet!
2.2. A karácsonyi szokáskör
ISTEN hozott köztünk!.
Luca napi szokások.
KARÁCSONYI GONDOLATOK , VERSEK
Jöjj lelkünk drága fénye, Szívünk édes reménye!
Harang szól a kisfaludban, szent karácsony éjjel,
Jézusunk, adj erőt, hogy ékesen járjunk Illendő ruhában, méltóképpen várjunk Add, hogy kerülgessük a bűnt, sötétséget S ama jobb hazában megláthassunk.
Advent alatt ti földön él ő emberek Kongassátok az elhallgatott szíveket, Legyen csengés-bongás a föld terén át, Úgy várjátok az örök Isten szent Fiát!
Jó reggelt!.
Jó reggelt!. Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng! Karácsonyt várva lázban a föld, Isteni gyermeket köszönt. Ujjong a szívünk, dalra.
Obrusánszki Borbála: Őseink évszázadok óta Jézus születésének ünnepét tartják meg karácsonykor, néhány évszázadig ez volt egyben az újév kezdete. Néphagyományainkban.
Lelki felkészülés karácsonyra, Jézus születésének ünnepére.
KARÁCSONYI ISTENTISZTELET 2014
Jézus hű Megváltó.
Advent alatt ti földön él ő emberek Kongassátok az elhallgatott szíveket, Legyen csengés-bongás a föld terén át, Úgy várjátok az örök Isten szent Fiát!
Van örök kincsünk, becsesebb nincs nála földön, égen
55.
Harang csendül, Ének zendül, Messze zsong a hálaének
„Eljön az az idő – így szól az Úr –, amikor új szövetséget kötök Izráel és Júda házával.” … „…ilyen lesz az a szövetség, amelyet Izráel házával fogok kötni,
Jó reggelt! ADVENT 3..
Advent angyalai Az első vasárnap angyala  Négy héttel karácsony előtt valami nagyon fontos dolog történik: egy angyal kék köpenybe öltözve leszáll az.
JÓ REGGELT! ÉBRESZTŐŐŐŐŐŐ!.
ADVENT.
Ó édes Jézus, ég és föld dicsőséges királya, Hozzád repes az angyalok alázatos imája. Édes igád terhe ellen föllázadt a gonosz szellem, Szívek trónját.
Előadás másolata:

Karácsony A rendeződést szolgáló szokások Karácsony A rendeződést szolgáló szokások. A rendet a világban nem kitalálni kell, hanem megtalálni. Nem kihívás, befogadás.

FÉNYVARÁZSLÁS A Nap nemcsak kint araszol, hanem bennünk is – bent varázsolom, kint segítem Látható és láthatatlan fény (Nap, arany, arány, erény, irány) Árpádházi királyok és aranypénzek (körkereszt) Károly-Róbertig (képmás)

Adventi koszorú? (Nem ilyen!)

Adventi koszorú Adventus (latin) megérkezés

Készüljünk böjttel, tisztulattal, és akkor megszületik bennünk a fény Lemondásból, halálból, áldozatból támadó, születő fény Akkor istenképmás lesz karácsonykor

December 13-án, Luca napján ültettek Luca búzát. Vele nőtt a reménység, hogy meg fog születni a fény

December 24. Ádám-Éva napja –az esztendő legsötétebb napja – nincs mit ünnepelni, ünnepi étkezés nem ekkor, hanem az éjféli mise után: amikor már megszületett a megváltó fény

Láncos Miklós - multi-mikulás (magyar hagyomány) (Kereskedelem)

Éjszaka is nyitva tartó, kivilágított Plázák Fogyassz! Vegyél! Te ilyen akarsz lenni?

Északi sámánok: a légyölő galóca piros, fehér pöttyös kucsmájának porát a tűzbe hajították, és révületbe estek a füstjétől. A maradékot a rénszarvas megnyalta, és függővé vált. Aztán együtt repültek a felső világba. Igaz, hogy gyógyító célzattal, mert messze voltak a családok, és a nagy hóban csak így lehetett felkeresni a betegeket. Ma a piros süveg, fehér hópelyhekkel, és a repülő rénszarvas kereskedelmi jelképpé vált, és nem a gyógyítást szolgálja. A révülésnek is egész más kimenetele van. Öntudatlanul, az élvezeteknek élni, a valóságtól elszakadva, masszaként.

Nem kint kell gyűjtögetni, hanem bent, a szívünkben, a tudatunkban. Ajándék – eredetileg csak áldozati! Igazán adni csak magadból tudsz Alálógó fenyőág – a fentről jövő áldás – fénylő fa (luc-lux)

25-re virradóra terítették az asztalt – oltár Rétes – szemtelenül nem anyag – csigavonalba (élet) – dió-rend, mák-szaporaság Hal – áldozatból támadó élet – HALálból élet (nem pusztulásból!!!

A fehér ló megszüli aranycsikaját karácsony éjen Kerecseny sólyom (fényhozó madár) – a mi szentlélek-madarunk a turul utóda Sólyom (üdvösség), salom, szálem, Hiero-sólyom - Jerusalem

Ősvallásunk ünnepe is a téli napforduló, a beteljesülés, születés és új élet ünnepe. Ezen az éjszakán búcsúzott öregedő napunk – kit őseink Öreg Miklós (Arany Nap; Arany Apácska) néven tiszteltek, ekkor indult útnak a világegyetem túlsó partjáról Csodaszarvasunk. Népünk Ákosnak, Ékesnek is hívta. Agancsai végén égő gyertyák ragyogtak, közöttük parányi bölcsőben az újjászületett nap, Magor pihent, hogy majd ismét megküzdjön földünk két ősellenségével: a sötétséggel és hideggel. Nemcsak a külsővel. A belsővel is.

Hatalmas találkozás, hatalmas várakozás éjszakája a Karácsony este: Boldogasszonyunk, s az Élet születésének szent ünnepe. Házról házra járva tisztelődtek az emberek, s jókívánságokkal vetették be egymás életét: ezek a a gabonával együtt érnek, növekednek majd naggyá az új esztendőben. És zengett az imaének, hogy újjáteremtse a világban a szépet, a jót, a nemeset. A karácsonyesti áhítat ideje az önmagunkba nézés ideje is volt. Némely vidéken kerecsenmadarat repítettek az ég felé, ünneplő lelkük jelképeként. Boldogasszonyunk szülte, bízta Csodaszarvasunk őriztére szép napunkat a teremtés hajnalán.

Csodafiú szarvas rója égi útját Csillag koronája ezer ágán ezer gyertya, gyújtatlan gyújtódva, oltatlan oltódva, hordozza a fénylő napot kerek világon. Elfárad Csodafiú szarvas elmúlás havára, egyre lejjebb szállva rója égi útját… már-már elbukik, ellankad egészen Látá ezt az égi Turul a jóságos, ki Kerecseny madár képében alászállva, lankadó égi társát megragadja, mielőtt azt földre hullva a sötét Kalamajka elragadhatná, visszaviszi csillagországútra, - kapjon új erőre. Tollaiból életvizet cseppent a fáradt fényhozóra. Csodafiú szarvas új erőre kelve szárnyal immár feljebb, - egyre feljebb … Jön már Karácsony Szent fényhozó napja!

Áldott karácsonyt!