ZICHY MIHÁLY.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Forgalmas főutak, a Balaton (Siófok, Balatonföldvár) és Kaposvár közelében fekszik… … ám a somogyi dombok elrejtik Zala községet, ahogyan sokan nevezik,
Advertisements

Iparművészeti Múzeum A főváros egyik legszebb látnivalója a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, Zsolnay kerámiával fedett szecessziós palota. Gyűjteménye.
József Attila / / Tóth Márta.
Petőfi Sándor
Feldolgozás gondolattérkép segítségével
Selyem Melinda Mercédesz
Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij
Animáció: Dr. Surányi István Képváltás: kézi vezérléssel
Jules Verne.
Szeretném ezt visszakapni! Működik!
A NYUGAT
Az olasz természettudós és a dán csillagász
Orosz realizmus ELŐZMÉNYEK:
Automatikus diaváltás A hangszórókat kérem bekapcsolni.
Készítette: Klapka Roland És Szőnyi Mihály
Franz Schubert.
Pjotr Iljics Csajkovszkij
1887. november 17-én Londonban született Henry Montgomery anglikán pap gyermekeként. Bernard Montgomery
Petőfi Sándor Élete és műve.
Vörösmarty Mihály élete
Szeretném ezt visszakapni! Működik! Megfontolandó.
Offset nyomda, Budapest, 1977
Fekete István január 25. – június 23..
Gábor Áron élete és kora
Müller Ferenc.
Ez a kislány Tippi Degre jelenleg majdnem 20 éves és Franciaországban, Párizsban él. Afrikában, Namibiában született 1990-ben és ott élt a szüleivel akik.
Az ember tragédiája 20/B.
Liszt Ferenc 26/C.
Élete december 1. született Pusztanyéken, elszegényedett katolikus nemesei családban től Székesfehérváron, 1816-tól Pesten tanult. 16 éves.
Szeretném ezt visszakapni! Működik!. A férfit Flemingnek hívták, szegény skót farmer volt. Egy napon, miközben valami megélhetést próbált szerezni a családjának,
Nagy Imre.
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
Jedlik Ányos Élete és munkássága.
Serege Krisztina: Corvin János
Voltaire és Rousseau 23/B.
Budapest legszebb koncertépülete, a pesti Dunakorzó mentén fekvő Vigadó től volt újra látogatható, miután az es szabadságharc során.
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Weöres Sándor Általános Iskola és Művészeti Iskola
A férfit Flemingnek hívták, szegény skót farmer volt. Egy napon, miközben valami megélhetést próbált szerezni a családjának, segélykiáltást hallott egy.
SZÉCHENYI ALKOTÁSAI.
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
Szent Miklós püspök Élete és legendái.
Életrajz: Timpul Hopa.ro Készítette: Valer Pop.
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Készítette: Győrik Viktor
Készítette: Bakos Vanessza, 9.a
Az ember tragédiája és a Faust kapcsolata
Thököly Imre.
1833. december 16. – október 13.) festőművész
Kövér családok.
Készítette : Kovács Máté 10.d
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
Robert Capa KÉSZÍTETTE: TALLÉR FRUZSI „ Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel. ”
Szülei második gyermekeként született. Apja – a pesti Újépület építésvezetője – környezetében kapta első gyermekkori benyomásait, az itteni viszonyok.
Határtalanul. 1. nap Utazás 04:15-kor indultunk el Győrújbarátról. 11-kor már a határon voltunk. A vámosok mindenkinek elkérték a személyi igazolványát,
Fiatalon!!! Időssebben!!!!! Id. Markó Károly a Felvidék egyik akkori szellemi központjában, Lőcsén született. Fiatalon is festőnek készült, de pályája.
Készítette: Bakó Mónika 11.a. Életrajz január 27-én született a szibériai Tobolszk-ban Tizenhetedik gyermek volt Helyi gimnáziumba járt, és édesapja.
Schönberger Armand Nézzük együtt….  Schönberger Armand magyar festőművész, grafikus  Született:1885 Galgóc  Meghalt:1974 Budapest, Magyarország.
VIII. Henrik VIII. Henrik ( ). Élete:  1491-ben született Greenwich-ben.  VII.Henrik angol király fia.  Művelt uralkodó és teológus.  1509-től.
Vörösmarty Mihály Készítette: Koch Sámuel, Kalmár Alex Leon, Zsák Ármin, Szula Milán.
Készítette: Bogdán Petra
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Deák Ferenc.
„A haza bölcse” „A nemzet prókátora”
Zala okt Szentpétervár február 28.
Kazinczy Ferenc
“SĂ CUNOAŞTEM MATEMATICIENII LUMII”
RODOSTÓ (Tekirdag) Törökország.
PAULAY EDE RENDEZÉSÉBEN
A férfit Flemingnek hívták, szegény skót farmer volt.
Előadás másolata:

ZICHY MIHÁLY

Zichy Mihály Emlékmúzeum

Múzeum A vidék egykori földbirtokosai a nemesi Zichyek, a Zalához közeli Zics községből települtek át a XIX. század elején. A jelenlegi egyszintes nemesi kúria 1820 körül épült, amelynek északi szárnyához a festőművész építtetett egy “L” alakú toldást, műterem céljából. A Zichy Mihály Emlékmúzeumot 1927-ben alapította a család, az egykori műtermet berendezve, a művész hagyatékából. Jelenleg a kastélynak majdnem az egészét a múzeum teszi ki, nyolc egymásba nyíló terjedelmes szoba, sőt az épület hátsó traktusában él a művész dédunokája, akinek lakása magánmúzeumként is szolgál.

Emléktábla

Életrajz 1827. október 14-én született a Somogy megyei Zala községben. szigorú anyja, jogászi tanulmányokra kötelezte A jogot Pesten kezdte tanulni, miközben egyidejűleg 1842-ben, Marastoni Jakabnál kezdett festést és rajzolást tanulni. Anyja rövidesen átiratta a Bécsi Jogi Egyetemre, de a fiú kijátszva őt, titkon a Bécsi Művészi Akadémiát látogatta. Onnan átment a Waldmüller professzor magániskolájába, s 1845-ben már a mesterének helyettesévé lett

Az 1846-os olaszországi tanulmányútján feltöltődött 1848. januárjában Oroszországba költözött a cár udvarába, egyetlen tanítvány, Katalin főhercegnő művészi képzése céljából. Megbetegedett, nyomorgott, az itthoniak elől eltitkolva családot alapított. Házassága törvénytelen volt, mert nem tért át a görögkeleti vallásra, s úgy kelt egybe Ersoff Alexandrával, akitől négy gyermeke született.

1873-ban Párizsba helyezte át otthonát. Rövidesen belekerült az ottani társadalmi és művészi élet forgatagába. Victor Hugó és az ifjabb Dumas, valamint Gustav Doré barátja lett.

férfias nyíltságára, bátor egyenes lelkűségére nincs itthon semmi szükség... Már fiatal korában mellőzték, amennyire csak lehetett. Nem tetszett szabadelvűsége...(de) ő tapasztalt világfi és bölcs művésze az életnek, jól tudja, hogy egy jövendő nemzedék igazságot fog neki szolgálni”.

Halála Zichy Mihály 1906-ban, 79 éves korában halt meg, a halálát tüdőgyulladás okozta. Holttestét elhozták Szentpétervárról és Budapesten a Kerepesi temetőben temették el. Sírját Stróbl Alajos alkotta Zichy mellszobor díszíti. Grúzia fővárosa, Tbiliszi is szobrot állított néki.

Godebski: Zichy mellszobra

Skót fáklyatánc

Madách: Az ember tragédiája

Arany illusztrációk

Köszönöm a figyelmet!