Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

“SĂ CUNOAŞTEM MATEMATICIENII LUMII”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "“SĂ CUNOAŞTEM MATEMATICIENII LUMII”"— Előadás másolata:

1 “SĂ CUNOAŞTEM MATEMATICIENII LUMII”
NUME ELEV: HALMÁGYI ESZTER ŞI TÖRÖK-MIHOC HENRIETTA ŞCOALA: ŞCOALA GIMNAZIALĂ CĂPUŞU-MARE PROF. ÎNDRUMĂTOR: ANTAL EMESE

2 Bolyai János

3 Életrajzi adatok Bolyai János magyar matematikus és hadmérnök volt. Bolyai Farkas fia és egyben tanítványa is. Anyja Benkő Zsuzsanna, testvére Bolyai Anna volt. 1802. dec. 15-én született Kolozsváron. Szülőháza ma is látható közel a város főteréhez. A magyar tudomány egyik legnagyobb alakja, az egyik leghíresebb magyar matematikus, a “geometria Kopernikusza”, ”az erdélyi tudományosság legkiemelkedőbb képviselője”.

4 1820 és 1823 között dolgozta ki és írta meg korszakalkotó felfedezését, a nemeuklideszi geometriát, amelyet abszolút, illetve hiperbolikus geometriának neveztek kortársai. Bolyai a következőképpen fogalmazott, melyet apjának írt egy levelében: „a semmiből egy új, más világot teremtettem”. Kutatásának eredménye 1832-ben jelent meg Appendix néven.

5 1850 –ben elkezdte Tértan alkotását, amit nem sikerült befejeznie
* 1850 –ben elkezdte Tértan alkotását, amit nem sikerült befejeznie. Ebben ismertette a topológia alapjait. * Foglakozott továbbá pontokkal, egyenessel, szögekkel, sokszögekkel, síkokkal. * A komplex számok és az algebrai egyenletek is az érdeklődési területeihez tartoztak. * A számelméletben legfontosabb eredményét a kis-Fermat tétel kapcsán érte el, rátalálva az első alprímszámra.

6 Bolyai János - szobrok

7

8 Érdekességek A Holdon krátert neveztek el róla.
1902-ben a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai – díjat alapított. Születésének évfordulóját konferenciákkal ünneplik. Számos oktatási intézményt, alapítványt neveztek el róla. Jegyzeteiben saját írásmódot dolgozott ki, melyek tele vannak jelölésekkel és kevésbé érthető szavakkal. Ezeket háron nyelven, megyarul, latinul és németül írta.

9 Bolyai János az irodalomban
Emőd Tamás: Bolyai A könyvesház kék ablakából látni, hogy jön az est az országúton át, ködöt füstölnek, párát eregetnek künn a kémények és benn a pipák. A polcokon ó-könyvek díszelegnek, sok titkos írás, ábra, jel, betű. S a csillagok szigorú mesterének arcára hull az alkonyi derű. A Hold kisüt. Kopernik barna képe mosolyog most a homályos falon. Sárga pergamen, lúdtoll, lila ténta: pár tompa folt az íróasztalon. A Hold ragyog. Bólongat már a bölcs agg, a kemencében is szunnyad a szén, a a vén magyar szent lelke áthajózik a csillagok és számok tengerén.

10 1860 január 27- én, 57 évesen halt meg Marosvásárhelyen
1860 január 27- én, 57 évesen halt meg Marosvásárhelyen. Temetésén csupán három polgár volt jelen a katonai kiküldötteken kívül.

11 Köszönjük a figyelmet! Szerzők:
Halmágyi Eszter és Török-Mihoc Henrietta Magyarkapusi Általános Iskola (Irodalomjegyzék:


Letölteni ppt "“SĂ CUNOAŞTEM MATEMATICIENII LUMII”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések