Arany János 1817-1882.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Arany János élete és munkássága
Advertisements

Móricz Zsigmond Családi háttere Iskolái Foglalkozása, munkája Művei.
Arany János: Toldi összefoglaló
Arany János életútja
Arany János
Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József 1791 Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József november 11-én született Kecskeméten.
Petőfi Sándor
Ady Endre
Nagyszalonta.
Béla gondolatai a házasságról
Feldolgozás gondolattérkép segítségével
BŰN ÉS BŰNHŐDÉS ARANY JÁNOS BALLADÁIBAN
Arany János balladái Műfaji sajátosságok.
Arany János ( ).
Arany János élete és munkásága
Arany János Élete és munkássága Csapatnév: Toldimiklos
Az es forradalom és szabadságharc a magyar irodalomban
Arany János: Epilogus.
Magyar sajtótörténet Irodalmi, művészeti és kulturális lapok Magyarországon a kezdetektől napjainkig.
A magyar lírai költészet története a romantika korában és a századutón
A nagy mesemondó Készítette: Kamenszki Zita.
Forradalmi költészete
Készítette: Klapka Roland És Szőnyi Mihály
( ).  Richard Wagner 1813.majus.22.- én Lipcsében született.Bár korán kapcsolatba került a színházi világgal,kezdetben az irodalom jobban érdekelte,mint.
A Nyugat
Petőfi Sándor Élete és műve.
Vörösmarty Mihály élete
Vörösmarty Mihály munkássága
Arany János: A walesi bárdok.
Magyar nyelvészek,nyelvművelők
Gábor Áron élete és kora
A lánchíd története.
Honoré de Balzac ( ). Ifjúkora A család eredeti neve Balssa volt. Apja, Bernard-François a császárság idején, mint hadsereg-élelmezési tiszt,
A Nyugat 30/C.
Élete december 1. született Pusztanyéken, elszegényedett katolikus nemesei családban től Székesfehérváron, 1816-tól Pesten tanult. 16 éves.
KLAUZÁL GÁBOR ÉS KORA ARADI RENÁTA és PALÓCZ SÁNDOR SZEGVÁR-MÁRTÉLY ÁMK MÁRTÉLYI ÁLTALÁNOS ISKOLA.
MAGYAR IRODALOM 7. OSZTÁLY.
ARANY JÁNOS BALLADÁI SÁNDOR ANDREA.
Ányos István Pál Készítette: Horváth Vivien. Amiről szó lesz… Élete Művei Stílusa Gróf Zrínyi Miklósról című verse Utóélete.
Készítette: Staberecz Dóra
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
Arany nagykőrösi balladakorszaka
A reformkori romantika Magyarországon
Arany János, a titoknok 27/C.
Készítette:Hagymási Réka 11.P
Szent Bernadette.
Horthy Miklós.
Eötvös Lóránd: Gravitáció
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
Zrínyi Ilona Élete.
CSOKONAI ÉS PETŐFI KÖZÖTT VERSENYTÁRS NÉLKÜL A LEGKIMAGASLÓBB KÖLTŐI EGYÉNISÉG KÉSZÍTETTE: MÓCSÁNNÉ NAGY ÁGNES Vörösmarty Mihály
Arany János Készítette : Danila Liza Származása Ifjú kora 19 évesen A pályázat A kapcsos könyv Toldi Mátyás anyja A Walesi bárdok Fordításai Vége.
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Ady Endre Élete Szerelmi Élete Költészete. Születési helye Egy szatmári faluban, Érmindszenten, elszegényedett nemesi családban született.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében. A NEMZETI SZÍNHÁZ története 1835-ben kezdték el építeni, 1837-ben kezdte el működését 1840-ig Pesti Magyar Színház.
Vörösmarty Mihály Készítette: Koch Sámuel, Kalmár Alex Leon, Zsák Ármin, Szula Milán.
Arany János Élete és munkássága.
Arany János.
Arany János élete és munkássága
Arany János.
Arany János békési kötődése
„A haza bölcse” „A nemzet prókátora”
Kölcsey Ferenc
Ady Endre A 12.B osztály azt a feladatot kapta hogy bemutassa Ady Endre nem mindennapi életét.
Vergilius (Kr. e. 70—Kr. e. 19) Teljes neve: Publius Vergilius Maro
Madách Imre: Útravaló verseimmel
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
Arany János:Toldi -összefoglaló
Az ’50-es évek válságlírája
Előadás másolata:

Arany János 1817-1882

1817 március 2-án látta meg a napvilágot Nagyszalontán

Családja Az első földjüket és nemességüket Bocskai Istvántól kapták, címerüket I. Rákóczi György adományozta 1634-ben, de ezt elvesztették, amikor Mária Terézia 1745-ben herceg Esterházy Antalnak adományozta a hajdúvárosokat. A költő születésekor szülei már öregek voltak, a nővére már férjhez ment.

Ifjú kora 16 éves koráig otthon nevelkedet, ahol szülei oktatták, majd a helyi iskolában tanult. 1833 novemberében a debreceni kollégium főiskolai tagozatára került, „tógátus” diák lett de egy év múlva anyagi nehézségek miatt megszakította tanulmányait 1836 tavaszán színésznek állt Debrecenben, később egy vándortársulat tagja lett. 1836 augusztusában, hatvannégy évesen meghalt édesanyja, Megyeri Sára. Nagyszalontán jegyzői álláshoz jutott. Később feleségül vette Ercsey Juliannát akitől két gyermeke született. Később megbánja,hogy színésznek állt,és a szüleit magára hagyja

Arany János, Petőfi Sándor, Tompa Mihály A népi triász Arany János, Petőfi Sándor, Tompa Mihály

Elveszett alkotmány Arany 1845-ben az elveszett alkotmány című eposzával kezdte irodalmi pályafutását de igazán ismerté válását 1846-ban érte el a Toldi című elbeszélő kőlteményével.

Arany művének első értő bírálói nem győzték hangsúlyozni, hogy milyen szuverén módon formálta át a nyersanyagot: a szerteágazó kalandokat erőteljesen tömöríti, Toldi és a főbb személyek gondosan felépített jellemzést kaptak. Kemény Zsigmond a ki a maga tragikus felfogása felől közelített a Toldihoz ezt fűzte hozzá: találóan emelte ki a főhős bűnbeesésének körültekintő ábrázolását:ha Miklós gyilkossága nem lenne menthető, nem nyerné meg rokonszenvünket, ha viszont súlytalan volna, nem lenne számottevő bonyodalom. Toldi

1851-ben Geszten a Tisza családnál irodai nevelőként keresi a kenyérrevalót.

1851 őszétől tanári állásra hívják a nagy- kőrösi reformátustemplomba

Buda halála A Buda halálát mindenekelőtt az elbeszélés ütemének gyakori változtatása jellemzi. Ady nem indokolatlanul nevezte balladának a Buda halálát, valóban a műnemkeverés balladaszerű módja jellemzi. A lírai költeményekhez is szorosabb kapcsolat fűzi a félbemaradt művet: az Előhang például A lejtőn változataként is olvasható. A szöveg megszerkesztettsége a legkisebb nyelvi egységek szintjén is teljes, a metaforikus fölépítés a lírai költeményekével vetekszik.

1856-ban megírja a Szondi két apródja című költeményét mely a 1848-49-es háborúban elvesztett Petőfi barátjának szánt.

walesi bárdok Arany egyetlen balladája, amely közvetlenül nem magyar tárgyú, közvetve azonban az. A költő 1857-ben elhárította magától a kétes megtiszteltetést, hogy üdvözlő verssel köszöntse a császári párt magyarországi látogatása alkalmából – helyette megírta „ó-angol balladá”-ját, amelyet (átdolgozva) az újabb önkényuralmi időszak idején, 1863-ban publikált. Aranyt nem egyszer vádolták meg utóbb túlzott óvatossága, sőt állítólagos „gyávasága” miatt. Holott a Szondi két apródja mellett ez a balladája is bizonyíthatja: amikor a nemzet függetlenségéről van szó, Arany nem ismer tréfát.

Tudományos akadémián betöltött posztja 1861-bena Magyar Tudományos Akadémia hívására Pestre költözik 1865-ben az Akadémia főtitkára lesz Mukáját példásan végzi de ennek ellenére magányra és nyugalomra vágyik.

1877-ben megírja az őszikéket melyet a kapcsos könyvben helyez el 1877-ben megírja az őszikéket melyet a kapcsos könyvben helyez el .ez élete utolsó szakaszénak műve.

Halála: Még megéli Petőfi Duna-parti szobrának felavatását. 1882. október 22-én (65 évesen) búcsut vesz földi pályafutásának.