Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Arany János.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Arany János."— Előadás másolata:

1 Arany János

2 Arany János Született: Nagyszalonta, 1817.március 2.
Szülei: Arany György és Megyeri Sára Házastársa: Ercsey Julianna Foglalkozása: Költő Elhunyt: október 22. Budapesten Halála oka: Tüdőgyulladás

3 Családja Háza

4 Tanulmányai Nagyszalontai iskolaéveinek (1823–1831) végén, hogy szülei anyagi helyzetén könnyítsen, a tanulás mellett tanított is, és az iskolában lakott ban a költészeti osztályba lépett, majd novembertől a Debreceni Református Kollégiumban tanult. Nagykőrösi gimnázium:

5 Kapcsos Könyv Arany kései lírája illetve életművének ezen korszakában keletkezett balladái az úgynevezett „kapcsos könyvben” maradtak fenn. Ez a könyv a magyar irodalom egyik legkitüntetettebb szellemi és tárgyi emléke.

6 1860-ban Pestre költözött, ahol a Kisfaludy Társaság igazgatója lett
1860-ban Pestre költözött, ahol a Kisfaludy Társaság igazgatója lett ben az MTA titkára lett, 1870-ben főtitkára ban meghalt Juliska, emiatt sokáig elhallgatott benne a költő ban lemondott a főtitkárságról, az 1877-es boldog nyarat a Margit-szigeten töltötte. Ekkor írta titokban, nem a nyilvánosság elé szánta az Őszikék (kapcsos könyv) verseit.

7 Versei Arany Nagyon sok művet alkotott de az igazi sikert 1846-ban a Toldival aratta. Petőfi barátságát a Toldi hozta meg számára.

8 Toldi

9

10 Készítette: Hegedűs Dóra


Letölteni ppt "Arany János."

Hasonló előadás


Google Hirdetések