Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Honoré de Balzac (1799-1850). Ifjúkora A család eredeti neve Balssa volt. Apja, Bernard-François a császárság idején, mint hadsereg-élelmezési tiszt,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Honoré de Balzac (1799-1850). Ifjúkora A család eredeti neve Balssa volt. Apja, Bernard-François a császárság idején, mint hadsereg-élelmezési tiszt,"— Előadás másolata:

1 Honoré de Balzac (1799-1850)

2 Ifjúkora A család eredeti neve Balssa volt. Apja, Bernard-François a császárság idején, mint hadsereg-élelmezési tiszt, vagyonra tett szert. Az író nagybátyja megölt egy nőt amiért ki is végezték, ezért apja megváltoztatta a nevét Balzac-ra. Később önkényesen odafűzte a nemesi eredetre utaló 'de' szócskát, s kisajátított magának egy régi nemesi címert is. Édesanyja Anne-Charlotte-Laure kényszerből ment Bernard-François-hoz, és a fiatal Honoré-t, mint „házassági kötelességből született gyermeket” nem szerette. Egy későbbi félrelépéséből anyjának született még egy gyermeke, Henri. Henri, mint szerelemből született gyermek anyja kedvence volt. Honoré sejtette, majd később meg is bizonyosodhatott róla, hogy öccse csak féltestvére

3 Tanulmányai és felnőtt kora Részben családon kívül nevelkedett. 1807-1813 között bentlakóként az oratoriánusok vendome-i kollégiumában tanult. Szülei kívánságára beiratkozott a jogra, 1819-ben félbehagyta jogi tanulmányait és írnok lett. Később Sorbonne egyetemen irodalmat hallgatot, de tudományos előadásokra is járt. 1842-ben meghalt levelezőpartnerének és szerelmének, Madame de Hanska grófnőnek a férje, egy lengyel földbirtokos. Meglátogatja szerelmét és a grófnő ukrajnai birtokán is hosszabb időt töltenek. 1848-ban felhagy az írással. 1850-ben feleségül veszi Madame Hanskát. Házassága után megromlott látása, valószínűleg cukorbetegsége miatt. A rendkívül erőltetett életmód következtében 1850 augusztusában meghalt.

4 Irodalmi munkássága Egyetemi évei alatt verses tragédiákat kezd írni. Álnevek alatt, megélhetési célból kb. harminc romantikus ponyvaregényt publikál. Betűöntödét alapít, azonban ez a vállalkozása kudarcba fullad. 1829-ben sikert arat A házasság fiziológiája című könyve, és ugyanekkor jelenik meg a "Huhogók" című történelmi regénye. 1832-ben komoly közönség-, egyszersmind kritikai sikert ér el első főműve, A szamárbőr (Le peau de chagrin). Két év múlva adja ki a Goriot apót, amelyben először alkalmazza a visszatérő szereplők rendszerét. A harminc éves asszony című művével még nagyobb sikert arat Nem volt jó helyes író, műveiben gyakoriak voltak az íráshibák.

5 Az emberi színjáték 1834-től kezd kialakulni a nagy regényfolyam, az Emberi színjáték (Comédie Humaine) terve. Visszatérő szereplők jellemzik, sok kis regényből áll, amik cselekménye erősen vagy lazábban összefügg. Összesen 95 darab hosszabb-rövidebb regény található meg művében. A nagy sorozatnak egyelőre nem adott közös címet, később Társadalmi tanulmányoknak akarta elkeresztelni. Csak 1842-ben, amikor az addigra elkészült regények először jelentek meg egységes kiadásban, találta ki az Emberi színjáték címet, mintegy ellentétpárjaként Dante Isteni Színjátékának. Mint regényeit általában, ezt is három ciklusba rendezte: Erkölcsi tanulmányok, Filozófiai tanulmányok és Elemző tanulmányok. Műveinek legteljesebb magyar kiadása 1962 és 1964 között jelent meg tíz kötetben a Magyar Helikon kiadónál "Emberi színjáték" címmel.

6 Kiről volt szó az elmúlt 5 percben?

7 Hogy hívták édesapját? Mi volt a család eredeti neve?

8 Hogy hívták édesanyját?

9 Melyik egyetemen tanult hallgatott irodalmat?

10 Hogy hívták szerelmét?

11 Mi volt első főművének magyar címe?

12 Mikor adták ki Magyarországon az Emberi színjáték című művét?


Letölteni ppt "Honoré de Balzac (1799-1850). Ifjúkora A család eredeti neve Balssa volt. Apja, Bernard-François a császárság idején, mint hadsereg-élelmezési tiszt,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések