A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) és a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) Kisgyörgy Orsolya Szociális és Munkaügyi Minisztérium.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Advertisements

Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
Társadalmi Megújulás és Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program TÁMOP-TIOP Soós Roland igazgató ÉRÁK.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
A Kormány intézkedései és tervei
Áttekintés a tervezett szociális, gyermek, ifjúsági és esélyegyenlőségi fejlesztésekről Oross Jolán SZMM Tervezési és Fejlesztési Titkárság,
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Az OFA támogatási tevékenysége Programok ben.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
A civilek szerepe a társadalmi megújulást szolgáló programokban
Tájékoztatás a Versenyképes tudás OP tervezetéről november 22. Közoktatás-politikai Tanács Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Társadalmi Megújulás Operatív Program
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP civileket érintő területei. A TÁMOP specifikus céljai 1.A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összhangjának javítása 2.Az aktivitás területi különbségeinek.
MAGYAR COACHSZÖVETSÉG KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY
MUNKAÜGYI TANÁCSOK ORSZÁGOS KONFERENCIÁJA A foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései, a társadalmi érdekegyeztetés szerepe a foglalkoztatáspolitikában.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
OFA Hálózat évi tevékenységei
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
Foglakoztatás-politikai workshop Budapest, augusztus 23.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv szociális vonatkozásai Korózs Lajos Politikai Államtitkár Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi fejlesztési lehetőségek Gál Ilona közgazdasági szakállamtitkár Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi.
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
A Társadalmi Megújulás OP és a Társadalmi Infrastruktúra OP Budapest, április.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Lorem ipsum.
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Előadás másolata:

A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) és a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) Kisgyörgy Orsolya Szociális és Munkaügyi Minisztérium Tervezési és Fejlesztési Titkárság Debrecen, 2007. június 20.

A fejlesztési dokumentumok egymáshoz való viszonya Új Magyarország Fejlesztési Terv: átfogó, minden szakterületre (a mezőgazdaságot kivéve) kiterjedő stratégiai dokumentum 2007-2013 időszakra Operatív programok: adott ágazatra vonatkozó stratégiai dokumentum szintén a 2007-2013 közötti időszakra (ESZA és ERFA forrásból finanszírozott OP-k) Akcióterv: az operatív programok végrehajtására vonatkozó dokumentum, 2 éves periódust fog át.

SZMM tervezés Az SZMM a következő prioritásokért felelős: Társadalmi megújulás operatív program (TÁMOP): prioritás: A foglalkoztathatóság fejlesztése prioritás: Az alkalmazkodóképesség javítása 5. prioritás: Társadalmi befogadás, részvétel erősítése Társadalmi infrastruktúra operatív program (TIOP): prioritás: A munkaerő-piaci és társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése

A foglalkoztathatóság fejlesztése, a munkaerőpiacra való belépés segítése és ösztönzése (1. prioritás) 1.1. Komplex munkaerő-piaci programok munkanélküli és inaktív emberek foglalkoztatásáért Forrás: 120427 millió forint 1.2. Foglalkoztatást ösztönző normatív támogatások Forrás: 42891 millió forint 1.3. A foglalkoztatási szolgálat fejlesztése az integrált munkaügyi és szociális rendszer részeként Forrás: 31038 millió forint 1.4. Szociális gazdaság, innovatív és helyi együttműködések támogatása Forrás: 35415 millió forint

1.1. Komplex munkaerő-piaci programok Decentralizált programok a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért - kiemelt figyelmet fordítva a fiatalok, idősebb munkavállalók, alacsony iskolai végzettségűek, munkanélküli és inaktív nők célcsoportjaira Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése - országos program keretében

1.2. Foglalkoztatást ösztönző járulékkedvezmények START Plusz: kisgyermekek otthoni gondozását vagy közeli hozzátartozó otthoni ápolását követően, illetve tartós álláskeresést követően START Extra: 50 éven felüli és/vagy alacsony iskolai végzettségű, tartósan munkanélküliek

1.3. A foglalkoztatási szolgálat fejlesztése az integrált munkaügyi és szociális rendszer részeként A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összehangolását segítő eszközök javítása a munkaerő-piaci részvétel növelése érdekében. Komplex rehabilitációhoz kapcsolódó fejlesztések Egyablakos rendszer kialakítása Munkáltatóknak nyújtott szolgáltatások fejlesztése Munkaerő-piaci információs rendszer fejlesztése Roma foglalkoztatás-szervező hálózat kiterjesztése Stratégiai irányítás és területi tervezés támogatása Foglalkoztatáspolitikai döntések megalapozása

1.4. Kísérleti programok, helyi együttműködések támogatása Kísérleti foglalkoztatási programok Szociális gazdaság támogatása Helyi és határmenti foglalkoztatási megállapodások Alternatív foglalkoztatási programok átmeneti támogatása

Az alkalmazkodóképesség javítása ( 2. prioritás) 2.1. A képzéshez való hozzáférés segítése Forrás: 96498 millió forint 2.2. A képzés intézményrendszerének fejlesztése Forrás: 43825 millió forint 2.3. A gazdasági szerkezetváltás előrejelzése és kezelése Forrás: 26685 millió forint 2.4. Rugalmasság és biztonság Forrás: 16856 millió forint 2.5. A partnerség erősítése a munkaerőpiac szereplői között Forrás: 12788 millió forint 2.6. Civil szervezetek kapacitásának megerősítése Forrás: 14608 millió forint 2.7. Átlátható munkaerőpiac Forrás: 13485 millió forint

2.1. A képzéshez való hozzáférés segítése Átfogó kompetenciafejlesztő felnőttképzési programok Hátrányos helyzetűek képzési programjai Munkahelyi képzések támogatása

2.2. A képzés és a pályaorientáció intézményrendszerének fejlesztése A szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítása (a TISZK rendszer továbbfejlesztése) A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése (minőségbiztosítási rendszer, pályakövetés, a szakmai vizsgarendszer fejlesztése,tananyag-fejlesztés, szakmai idegen nyelvi kompetenciák fejlesztése, képzés iránti kereslet növelése) A pályaorientáció rendszerének fejlesztése Innováció és határokon átnyúló együttműködés a szak- és felnőttképzés területén

2.3. A szerkezetváltás előrejelzése és kezelése A létszámleépítéssel érintett ágazatokban dolgozók felkészítése a pályamódosításra és az átképzésre Munkaerőpiaci kínálati és keresleti előrejelzések, szerkezetváltási folyamatok előrejelzése

2.4. Rugalmasság és biztonság A szervezeti kultúra és munkaszervezés fejlesztése A munkahelyi egészség és biztonság feltételeinek javítása

2. 5. A partnerség erősítése a munkaerőpiac szereplői között Jogsegélyszolgálat létrehozása Szociális partnerek, civil szervezetek felkészítésének, képzésének támogatása Közös kutatás, gazdaság-felmérés Együttműködés a munkaerő-piacot érintő reformok elfogadtatása érdekében Az érdekképviseletben kiemelt szerepet játszó szervezetek intézményi fejlesztése Ágazati, ágazatközi, szektorközi és területi civil együttműködés fejlesztése A Gazdasági és Szociális Tanács szerepének erősítése a társadalmi párbeszéd fejlesztése érdekében

2.6. Nem állami szervezetek kapacitásainak megerősítése, a szolgáltatói szerephez való alkalmazkodásuk segítése Annak a rendszernek a kialakítása, amely lehetővé teszi a jelenleg az ÁFSZ által nyújtott (illetve a jövőben bevezetendő új) szolgáltatások egy részének civil szervezetek által/bevonásával történő ellátása A szervezetek szolgáltatói szerephez való alkalmazkodásának elősegítése

2.7. Átlátható munkaerőpiac Az OMMF kapacitásainak megerősítése Munkavállalói tudatosság növelését segítő programok szervezése Munkavállalói nyilvántartási rendszerek továbbfejlesztése

5. prioritás Társadalmi befogadás, részvétel erősítése 5.3. A kiemelt leghátrányosabb helyzetű térségek, valamint a településen belüli szegregáció csökkentését célzó komplex fejlesztések támogatása Forrás: 19839 millió forint 5.4. Beruházás a jövőnkbe: gyermek és ifjúsági programok Forrás: 21680 millió forint 5.5. A halmozottan hátrányos helyzetű csoportok szociális ellátórendszerhez és szolgáltatásokhoz való hozzáférésének javítása munkaerő- piaci integrációjuk előmozdítása érdekében Forrás: 22294 millió forint 5.6. A szociális szolgáltatások fejlesztése Forrás: 45487 millió forint 5.7. Helyi közösségek és a civil társadalom fejlesztése: aktív állampolgársági magatartás ösztönzése, társadalmi szolidaritás megerősítése Forrás: 14041 millió forint

5.3.intézkedés A kiemelt leghátrányosabb helyzetű térségek, valamint a településen belüli szegregáció csökkentését célzó komplex fejlesztések támogatása Az intézkedés több OP (ROP-ok, GOP, TIOP, ÚMVP) keretében valósul meg – TÁMOP-ból a szociális és foglalkoztatási területek kapcsolódó fejlesztései: komplex területfejlesztési programok szakmai megalapozása, speciális foglalkoztatási és szociális programok indítása

5.4. intézkedés: Beruházás a jövőnkbe: gyermek és ifjúsági programok Az intézkedés fejlesztései a gyermekek és fiatalok körében jelentkező hátrányok leküzdéséhez, a szegénység átörökítésének megakadályozásához járulnak hozzá. 0-7 évesek programjai Iskolás korú gyermekek és fiatalok szocializációját, beilleszkedését segítő programok Horizontális programok (szülői kompetenciákat, családi funkciókat erősítő, családi kríziseket kezelő programok; Szakemberek kompetenciáinak és együttműködésének erősítése)

5.5. A halmozottan hátrányos helyzetű csoportok szociális ellátórendszerhez és szolgáltatásokhoz való hozzáférésének javítása munkaerő- piaci integrációjuk előmozdítása érdekében Önálló életvitelt segítő és felkészítő programok az alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkező emberek számára Hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának elősegítése A gyermekvédelmi ellátórendszerben élő, illetve onnan kikerülő fiatalok önálló életvitel programjai

5.6. intézkedés A szociális szolgáltatások fejlesztése A szociális szolgáltatások modernizációja, képzések fejlesztése, tervezés, döntéstámogatás, módszertani fejlesztés Házi segítségnyújtás fejlesztése (modell-program) Az akadálymentes tudás, rehabilitációs szolgáltatások szakmai hátterének megerősítése

5.7. intézkedés Helyi közösségek erősítése, a civil társadalom fejlesztése A civil szektor fejlesztése A diszkrimináció elleni küzdelem A fogyasztók és ellátottak védelmének megerősítése és társadalmasítása, a szolgáltatások és érdekvédelem, illetve a jogvédő munka támogatásával

Transznacionális együttműködési lehetőségek Eddig az EQUAL keretében volt lehetőség transznacionális együttműködésre 2007-2013 között az ESZA OP-k keretében van lehetőség transznacionális együttműködés megvalósítására Az OP minden intézkedésében lehetséges interregionális és transznacionális együttműködés kidolgozása A civil szervezetekre vonatkozó intézkedéseknél is lehetőség van határon átnyúló és nemzetközi együttműködésre

TIOP 3. prioritás A munkaerőpiaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztés prioritás Szakképzés és felnőttképzés infrastruktúrájának fejlesztése (3.1. intézkedés), forrás: 45907 millió forint Integrált foglalkoztatási és szociális szolgáltató rendszer kialakítása (3.2. intézkedés), forrás: 26 396 millió forint Akadálymentesítés (3.3. intézkedés), forrás: 17 215 millió forint Bentlakásos szociális intézmények modernizációja és kitagolása (3.4. intézkedés), forrás: 16 215 millió forint Innovatív, integrált térségi szolgáltatások létesítése (3.5. intézkedés), forrás: 7 034 millió forint

3.1. intézkedés A szakképzés és felnőttképzés infrastruktúrájának fejlesztése TISZK rendszerhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések A regionális képzési hálózathoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések

3.2. intézkedés Integrált foglalkoztatási és szociális szolgáltató rendszer kialakítása Foglalkozási rehabilitáció infrastrukturális feltételeinek fejlesztése Az integrált rendszer működéséhez szükséges informatikai rendszer fejlesztése Az ügyfélterek infrastrukturális feltételeinek fejlesztése

3.3. intézkedés Akadálymentesítés Fizikai környezet akadálymentesítése érdekében a központi költségvetési szervek és állami fenntartású intézmények feladat-ellátását biztosító épületek akadálymentesítése A térségi jelnyelvi tolmács-szolgáltatások infrastrukturális feltételeinek kialakítása

3.4. intézkedés Bentlakásos szociális intézmények modernizációja és kitagolása A korszerűtlen nagy létszámú intézményben élő emberek (fogyatékossággal élők, pszichiátriai és szenvedélybetegek, hajléktalanok, idősek, intézményben élő gyerekek, fiatalok) méltatlan ellátási körülményeinek javítása.

3.5. intézkedés Innovatív, integrált térségi szolgáltatások létesítése Modellértékű innovatív, többfunkciós mikro- és kistérségi szolgáltató központok kialakítása, a kiemelt leghátrányosabb helyzetű térségekben élők általános hozzáférési problémáinak enyhítése – kapcsolódva a komplex térségfejlesztési programokhoz.

e-mail: kisgyorgy.orsolya@szmm.gov.hu Köszönöm a figyelmet! e-mail: kisgyorgy.orsolya@szmm.gov.hu