Fenntartható fejlődés és információs társadalom fejlesztés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
Advertisements

Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
A vidéki tér sikertényezői
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Az EU-s hálózati munka tapasztalatai a hajléktalan- ellátásban FEANTSA
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
"Vállalkozások és az Információs Társadalom Konferencia" - Szentgotthárd december 5.1 Nyugat-Dunántúl Információs Társadalmi Stratégiájának környezete.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Magyar Útügyi Társaság
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Civil Európa – civilek Európában
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Globalizáció és környezeti problémák
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
LEADER, Identitás, Sport
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Magyar Útügyi Társaság
Vállalati fenntarthatóság
Fenntartható Fejlődés
Európai Uniós ismeretek
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Előadás másolata:

Fenntartható fejlődés és információs társadalom fejlesztés Csörgő Zoltán Stratégiakutató Intézet

Fenntartható fejlődés Római Klub A növekedés határai; A pocsékolás kora után "Az Emberi Környezet ENSZ Konferenciája" Stockholm, 1972 Lester R. Brown a fenntartható társadalom kialakításáról, 1981

Fenntartható fejlődés ENSZ Környezet és Fejlődés Világbizottsága, 1983 ,,Közös jövőnk”, 1987: „A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit, anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket."

Fenntartható fejlődés „Környezet és Fejlődés ENSZ Konferencia„ - Rio de Janeiro, 1992 Riói Nyilatkozat a Környezetről és Fejlődésről Feladatok a XXI. századra - Agenda 21 Éghajlatváltozási Keretegyezmény Egyezmény a Biológiai Sokféleségről Elvek az Erdőkről

Agenda 21 A program fő területei: a helyi közösségi humán és intézményi kapacitások fejlesztése, a helyi és regionális fenntarthatósági programok kidolgozásához és végrehajtásához nyújtott segítség, a környezeti döntésekben való lakossági részvétel előmozdítása és ezzel a demokrácia erősítése, a helyi és regionális környezetpolitika számára kedvező jogi és gazdasági környezet kialakítása.

Európa Rio után Európai kampány a fenntartható városokért és közösségekért Aalborg, 1994 - "Európai Városok Chartája a Fenntartható Fejlődésért"

Nagy-Britannia fenntartható fejlődési stratégiája Mindenkinek a szükségleteit elismerő társadalmi fejlődés; A környezet hatékony védelme; A természeti erőforrások megfontolt használata A gazdasági fejlődés és foglalkoztatás magas és állandó szintjének fenntartása.

10 fő alapelv Középpontban az emberek Hosszú távlat A költségek és a haszon összevetése Nyitott és támogató gazdasági rendszer A szegénység és a társadalmi kirekesztés csökkentése Környezeti korlátok tisztelete Elővigyázatosság Tudományos felismerések használata átláthatóság, információ, részvétel és az igazsághoz való hozzáférés A szennyező fizet elve

Rio után az ezredfordulóig "A Környezet és Fejlődés Nemzetközi Egyezségokmánya" ENSZ Fenntartható Fejlődés Bizottság (UN CSD) Kiotó, 1997 ENSZ Millennium Csúcs, 2000 szeptember

Millennium Fejlesztési Célok A szegénység és éhezés teljes megszüntetése Egyetemes alapfokú oktatás Nemek esélyegyenlősége Gyermekhalandóság csökkentése Az anyák egészségének javítása Küzdelem a HIV/AIDS, malária és más betegségek ellen A környezeti fenntarthatóság biztosítása Globális együttműködés kialakítása a fejlődésért

ENSZ Fenntartható Fejlődés Világ Csúcsértekezlet Johannesburg, 2002. Johannesburgi Nyilatkozat a fenntartható fejlődésről Végrehajtási Terv A fenntartható fejlődés szociális dimenziója

ENSZ Fenntartható Fejlődés Részlege A vezetés segítése és szakértői háttér megteremtése a kormányok számára Integrált, szektorok közötti és széles részvételt segítő megközelítés Kormányközi döntéshozatal támogatása Technikai tanácsadás és segítés a kormányoknak Intézmény- és szervezetközi stratégiák kialakítása Aktív és folyamatos párbeszéd elősegítése

UNDP Az előrelátás erősítése, az információ és tudás begyűjtése; Kapcsolatépítés és a szükséges infrastruktúra kialakítása; Képességek, intézmények fejlesztése, képzés és oktatás biztosítása; A közösségek, a részvétel, a jó kormányzás megerősítése és a hálózatok támogatása; Új megélhetési és foglalkoztatási lehetőségek megteremtése; Pilot projektek elindítása és koordinációja; Együttműködés előmozdítása a közösségi, a magánszektor és a civil társadalom között.

A fenntarthatóság legfontosabb feltételei a folyamatos szociális jobblét megvalósítása az emberek alapvető szükségleteinek kielégítése, az erőforrásokból származó haszon igazságos elosztása, az egyenlő lehetőségek biztosítása a holisztikus gondolkodásmód, a szektorok közötti integráció az erőforrások fenntartható és az eltartóképesség szerinti használata a környezetminőség biztosítása.

Ajánlások Együttműködés Konszenzus Tevékenység Indikátorok Célok Oktatás Kommunikáció Helyi sajátosságok Tanácsadás és példaadás Egyenlőség Nyomásgyakorlás Globális gondolkodás Koncentrálás a jövőre

Infokommunikációs technológia és fenntarthatóság Új és hatékonyt eszköz a fenntartható emberi fejlődés elősegítésére Egyre jobban adaptálható eszközök Szolgáltatásokhoz való hozzáférés Hozzáférés az információs forrásokhoz

Infokommunikációs technológiák Wireless LANs/”Wi-Fi” Mobil Internet Grid Computing Person-to-Person (P2P) E-Learning E-Procurement E-Commerce/CRM systems E-Health Ambient Technologies

Fenntarthatóság és társadalom A társadalmi összetartozás megőrzése Az emberi tőke növelése A társadalmi struktúrák megőrzése (társadalombiztosítás és nyugdíjellátás) Határokon átnyúló, nyelvek és kultúrák feletti hálózatok kiépítése A kulturális és nyelvi különbség megőrzése, lokális tartalom- és médiafejlesztések Közösségek, nők, fiatalok és hátrányos helyzetűek csoportjainak megerősödése Az alapvető emberi jogok – véleménynyilvánítás és szólás szabadsága - védelme

Fenntarthatóság és gazdaság A tudás és a legjobb gyakorlatok, a tapasztalatok elterjedése Dematerializáció Magasabb hozzáadott érték minden termékben Hatékonyabb beszerzési láncok és logisztika Az épületek hatékonyabb használata, javuló energiahatékonyság az intelligens házakban és gépjárművekben Több munka a helyi közösségekben (távmunka) Új megélhetési lehetőségek Intelligens (forráshatékony) szervezetek

Fenntarthatóság és környezet A növekedés korlátai: a kimerülő energiaforrások helyett újratermelődő energiák Alapanyag szükséglet csökkenése a termelésben Csökkenő környezeti megterhelés és szennyezés

Veszélyek Visszakapcsolódó hatás (Rebound effect) e-hulladék Globális digitális szakadék Biztonsági kockázat GDP marad a gazdasági növekedés fokmérője Globális munkaerőpiaci szabályozási rendszer

Európai Unió – Lisszabon, Stockholm 2001 - Európai Tanács: új stratégiai cél gazdasági növekedés - társadalmi összetartás - környezetvédelem pozitív hosszú távú jövőkép Európai Út - fenntartható információs társadalom

Európai Unió – Göteborgi csúcs Megtörni az összefüggést a gazdasági fejlődés és a források felhasználása között. A források felhasználása és a termelékenység monitoringja 2003-tól Távmunka támogatása Beruházás a kommunikációs infrastruktúrába Munkavállalás lehetőségeinek szélesítése a vidéki térségekben Az energiafelhasználás hatékonyabbá tétele

Globális e-Fenntartható Kezdeményezés (GeSI) Nemzetközi és sok érdekeltségű együttműködés serkentése az IKT-szektorral Nemzetközi és sok érdekeltségű együttműködés az IKT-szektorral Közösségi teendők a társadalmi felelősségért A kezdeményezés hasznának megosztása Partner regionális kezdeményezések Figyelem, kiszámíthatóság és átláthatóság

WSIS témák IKT és … csökkenő energiahasználat csökkenő anyaghasználat csökkenő földhasználat üzleti stratégiák a fenntartható fejlődésért a tudástársadalomban politikai keretek a fenntartható fejlődésért a tudástársadalomban e-hulladék transzport politika megújuló energiákon alapuló technológiák alkalmazása vidéki térségekben távoktatás a fenntarthatóságért

„A technológiai forradalom mélyrehatóan átalakítja a társadalmat „A technológiai forradalom mélyrehatóan átalakítja a társadalmat. Amennyiben megfelelően hasznosítjuk és irányítjuk, az infokommunikációs technológiák lehetőséget biztosítanak társadalmi, gazdasági és kulturális életünk valamennyi aspektusának fejlesztésére. Az IKT-k a 21. századi fejlődés hajtómotorjaként szolgálhatnak és mint hatékony eszközök segíthetnek, hogy elérjük a Millennium Fejlesztési Célok megvalósítását.” Kofi Annan