DE AMTC MTK Víz- és Környezetgazdálkodási Tanszék

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

Friss diplomások a versenyszektorban
2013. évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
A kompetencia alapú moduláris szakképzés oktatási dokumentumai Tóth Lászlóné 2008.
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
Átjárhatóság HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TECHNOLÓGUS FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS és a KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc szakok között.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Fontosabb fogalmak Képesség :
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Az informatikai szakmai vizsgakövetelmények Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes Nemzeti Szakképzési Intézet Budapest, április 5.
Környezettudományi MSc A Szegedi Tudományegyetemen.
A munka világával kapcsolatos tudás
Átjárhatóság HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TECHNOLÓGUS FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS
Projektzáró Konferencia Keszthely, március 18. A Környezetgazdálkodási agrármérnöki, illetve a Természetvédelmi mérnöki alapképzési (BSc) szakok.
A környezetgazdálkodási agrármérnök és természetvédelmi mérnök BSc alapképzések kompetenciáinak tartalmi értékelése és fejlesztése Dr. habil. Juhász Csaba.
Egységes tankönyvek a természetvédelmi mérnök képzés szolgálatában
Projektzáró Konferencia Keszthely, március 18. A Környezetgazdálkodási agrármérnöki, illetve a Természetvédelmi mérnöki alapképzési (BSc) szakok.
Projektzáró Konferencia Keszthely, március 18. A Környezetgazdálkodási agrármérnöki, illetve a Természetvédelmi mérnöki alapképzési (BSc) szakok.
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola II. alprogram: Képzők képzése.
A virtuális technológia alapjai Dr. Horv á th L á szl ó Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar, Intelligens Mérnöki Rendszerek.
A szakmai nevelés lényege, célja és feladatai
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
A szakképzés kihívásai az új szakképzési szerkezet tükrében Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes Nemzeti Szakképzési Intézet Budapest, április.
Mit tud? Mire képes? Kompetencia alapú szakképzés
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Szakirány választás április Pénzügy és számvitel szak Választható szakirányok Pénzügy szakirány Számvitel szakirány.
„ A pedagógusképzés tartalmi és szerkezeti fejlesztése” című projekt eredményeinek disszeminációja a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karának.
Bemutatkozik a Georgikon
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
Munkahelyi egészség és biztonság
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény MEGNYITÓ.
Munkakörelemzés munkakör-tervezés
Szakképzési programok kidolgozása az FSZ szakképesítésekhez
dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ
Egységes, új szakmastruktúra, piacképes programok Budapest december 6.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Kompetencia alapú új moduláris képzés
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Kompetenciamérés a szakmai vizsgán - mérőeszközök Ujfalvy Andrásné Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet április 27.
Új elemek a szakképzési dokumentumokban Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes október 5.
Ismeretátadás ismeretbe ágyazott képességfejlesztés túlméretezett tananyagreális tananyagmennyiség pedagógusközpontú, egységes módszertan tanulóközpontú,
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
NAK, Szakképzési Igazgatóság
OKJ A szakmai vizsgák. Szakmai vizsga I. Fogalmak II. A szakmai vizsga időtartama és keretei III. A szakmai vizsga feladatai, tevékenységei, és.
Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Tudás és képesség az OKKR-ben Pajkossy Péter Kognitív Tudományi Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Gépgyártástechnológiai technikus
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE Laczkovich Jánosné Budapest, március 13.
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Kompetenciák tartalmi értékelése : A Természetvédelmi Mérnök és Környezetgazdálkodási Agrármérnök BSc szakok megítélése a munkaadók körében.
Magyar Képesítési Keretrendszer EURÓPAI MOBILITÁSI ÉS LLL ESZKÖZÖK, ALAPELVEK.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
12. modul Szakmai követelmények 2 óra gyakorlat Dr. Henczi Lajos Madarász Erik Torma Gabriella Szakmai támogató: Schindler Rózsa.
12. modul Szakmai követelmények - 2 óra gyakorlat nexon
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
moduláris szakképzési szerkezet
Szociális kompetencia
Agrár- és Gazdaságtudományi Kar
Előadás másolata:

DE AMTC MTK Víz- és Környezetgazdálkodási Tanszék A környezetgazdálkodási agrármérnök és természetvédelmi mérnök BSc alapképzések kompetenciáinak tartalmi értékelése és fejlesztése (7. részfeladat) Dr. habil. Juhász Csaba egyetemi docens DE AMTC MTK Víz- és Környezetgazdálkodási Tanszék

A megvalósítás tartalmi elemei Kompetencia (fogalmi meghatározások); A Környezetgazdálkodási agrármérnök és Természetvédelmi mérnök (BSc) szakok munkaerőpiaci felmérése, elemzése kérdőíves módszerrel; Munkakörelemzések; A feladat- és tulajdonságprofilok kialakítása; A képesítések kompetenciaprofiljainak modulokra bontása; A vizsgált képzések szakmai követelménymoduljai; Validálás; Segédlet a gyakorlati napló elkészítéséhez. HEFOP 3.3.1.

BSc szakok igényfelmérése A Környezetgazdálkodási agrármérnök és Természetvédelmi mérnök (BSc) szakok munkaerőpiaci felmérése, elemzése kérdőíves módszerrel; Munkakör elemzés: A képesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok) A szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása HEFOP 3.3.1.

BSc szakok igényfelmérése A munkakör elemzés keretében a potenciális munkáltatók igényeinek felmérése: pl.: szakigazgatás, hivatalok, vízügyi szolgálatok, illetékes kamara, öntözéses gazdálkodást folytató szervezetek szakemberei stb. HEFOP 3.3.1.

A kompetencia értelmezése A felnőttképzésben részt vett személy ismereteinek, készségeinek, képességeinek, magatartási, viselkedési jegyeinek összessége, amely által a személy képes lesz egy meghatározott feladat eredményes teljesítésére. Amikor valakinek a kompetenciáját szeretnénk fejleszteni, az a célunk, hogy cselekvőképessé tegyük egy olyan világban, amelyről nem tudjuk előre, milyen konkrét, specifikus cselekvéseket fog igényelni. Kompetenciaprofil = feladatprofil + tulajdonságprofil HEFOP 3.3.1.

Feladat- és tulajdonságprofil elkészítése A képesítés szakmai követelményei rögzítik a dolgozótól elvárható kompetenciákat. A kompetenciák ebben az értelemben a munkafeladatok elvégzésére való képességet, alkalmasságot jelentik. Részletesen egyrészt a feladatoknak, mint a munkatevékenység megnyilvánulásának, másrészt a dolgozó tulajdonságainak, mint a munkatevékenység feltételeinek felsorolásaként jelennek meg. A szakképesítés kompetenciaprofilja így a személy egységes kompetenciakészletének két vetületéből, a feladatprofilból és a tulajdonságprofilból áll. HEFOP 3.3.1.

Feladatprofil elkészítése A feladatprofil azoknak a munkafeladatoknak a rendezett felsorolása, amelyeket egy dolgozó a szakképesítés megszerzése, birtoklása révén tud elvégezni. 80-100 sor terjedelem "Mit csinál?" kérdésre válasz HEFOP 3.3.1.

A tulajdonságprofil A tulajdonságprofil a szakképesítésnek megfelelő munkafeladatok elvégzésére való alkalmasságot, azaz a szakmai tudást, a személyt jellemző tulajdonságok rendszerében írja le. A tulajdonságprofil a szakképesítés megszerzését követő munkába álláskor szükséges, elsősorban a képzés, illetve munkatapasztalat révén megszerezhető kompetenciákat tartalmazza. HEFOP 3.3.1.

A tulajdonságprofil kategóriái, tagolódása I. Szakmai kompetenciák, azon belül Szakmai ismeretek Szakmai készségek, képességek ezen belül az információs készségek II. Személyes kompetenciák III. Társas kompetenciák IV. Módszerkompetenciák HEFOP 3.3.1.

I. Szakmai kompetenciák Szakmai ismeretek: A képesítés szakmai követelményei között a tulajdonságprofil részeként kizárólag a munkatevékenység során közvetlenül használt, alkalmazott ismereteket jelenti. A munka során közvetlenül alkalmazott ismeretnek tekintendő egyebek mellett: – a műveletek sorrendje, technológiai szabályok, – az összetettebb eszköz-és forráshasználat, – az alkalmazott számszerű paraméterek és minőségi jellemzők – a munka közben szokásosan előforduló, szükséges döntéseket meghatározó adatok, információk. – a műveletek során használt anyagok, tárgyak, eszközök viselkedésére vonatkozó adatok, információk. – a munkavégzés feltételeire és hatásaira, a műveleti előírásoktól, munkabiztonsági szabályoktól való eltérés kockázataira és következményeire vonatkozó adatok, információk. – stb. HEFOP 3.3.1.

I. Szakmai kompetenciák Szakmai készségek, képességek: A készségek a cselekvés automatikus, a tudat közvetlen irányítása nélkül működő összetevői, elemei. A készségek általában kevéssé összetett cselekvések, kisebb cselekvési egységek. Többnyire egy hosszabb folyamat eredményeképpen, jellemzően tanulás, gyakorlás révén fejlődnek ki. Példák a szakmai készségekre: számítógép használat; nyelvhasználat; információ források kezelése; rajzi készségek, képességek; szabadkézi rajzolás; komplex jelzésrendszerek értelmezése; egyéb készségek (matematikai, mozgásos, érzékelési); eszközhasználati készségek; stb. HEFOP 3.3.1.

I. Szakmai kompetenciák Szakmai készségek, képességek: A készségek a cselekvés automatikus, a tudat közvetlen irányítása nélkül működő összetevői, elemei. A készségek általában kevéssé összetett cselekvések, kisebb cselekvési egységek. Többnyire egy hosszabb folyamat eredményeképpen, jellemzően tanulás, gyakorlás révén fejlődnek ki. Példák a szakmai készségekre: számítógép használat; nyelvhasználat; információ források kezelése; rajzi készségek, képességek; szabadkézi rajzolás; komplex jelzésrendszerek értelmezése; egyéb készségek (matematikai, mozgásos, érzékelési); eszközhasználati készségek; stb. HEFOP 3.3.1.

Személyes- társas- és módszer kompetenciák A szakmaspecifikus módszer-, társas és személyes kompetenciák azok, amelyek kiemelten szükségesek az adott szakma feladatainak ellátásához. Szakmaspecifikusnak az a kompetencia tekinthető, amely: - elengedhetetlen a (szakmai) munka valamely fő feladatának ellátásához, - fejlettsége nagymértékben befolyásolja a szakember teljesítményét, eredményességét. A fenti kritériumok miatt a szakmaspecifikus kompetenciák szakmai kulcskompetenciáknak tekinthetők. HEFOP 3.3.1.

Szakmai kulcskompetenciák Személyes kompetenciák: adottság kompetenciacsoport jellemvonások kompetenciacsoportja Társas kompetenciák: együttműködési kompetenciacsoport kommunikáció kompetenciacsoport konfliktuskezelési kompetenciacsoport Módszerkompetenciák Gondolkodás kompetenciacsoport Problémamegoldás kompetenciacsoport Munkamódszer, munkastílus kompetenciacsoport HEFOP 3.3.1.

2288-06 Alapismereti feladatok 2293-06 Hulladékgazdálkodás feladatai 2294-06 Kommunális hulladékgazdálkodás feladatai 2295-06 Mezőgazdasági hulladékgazdálkodás feladatai 2296-06 Élelmiszeripari hulladékgazdálkodás feladatai HEFOP 3.3.1.

2288-06 Alapismereti feladatok 2291-06 Gyógy- és fűszernövény-termesztés feladatai 2292-06 Gyógy- és fűszernövény-feldolgozás feladatai HEFOP 3.3.1.

HEFOP 3.3.1. DE-OKJ 2288-06 Alapismereti feladatok DEHG-KG OKJ 2293-06 Hulladékgazdálkodás feladatai DEHG-KG OKJ 2294-06 Kommunális hulladékgazdálkodás feladatai DEHG-KG 2295-2296-06 Körny.gazd-i agr.m-i mg-i és élelm.ip-i hull.gazd.-i fel. DETV-KG 30-08 Természetvédelem-környezetgazdálkodás feladatai DEKG 32-08 Környezetgazdálkodás feladatai HEFOP 3.3.1.

termesztési és feldolgozási feladatok DE-OKJ 2288-06 Alapismereti feladatok DEGY-TV 2291-2292-06 Természetvédelmi mérnöki gyógy- és fűszernövény termesztési és feldolgozási feladatok DETV-KG 30-08 Természetvédelem és környezetgazdálkodás feladatai DETV 31-08 Természetvédelem feladatai HEFOP 3.3.1.

HEFOP 3.3.1.

Validálás HEFOP 3.3.1.

Az alprogram megvalósításában közreműködő szakemberek Debreceni Egyetem Pannon Egyetem Dr. Bíró Tibor Dr. Anda Angéla Girhiny Ildikó Dr. Burucs Zoltán Dr. Harsányi Endre Horváthné Dr. Baracsi Éva Hunyadi Gergely Kocsis Tímea Dr. Juhász Csaba Kolics Balázs Dr. Juhász Lajos Dr. Kondorosy Előd Dr. Kátai János Dr. Lehoczky Éva Kovács Elemér Dr. Kozák Lajos Nemzeti Szakképzési és Mézes Lili Felnőttképzési Intézet Nagy Attila Petrovics Nándor Szőllősi Nikolett Dr. Tamás János Tessedik Sámuel Varga Sándor Főiskola Simándi Péter HEFOP 3.3.1.

A Kompetenciák tartalmi értékelése és fejlesztése 7 A Kompetenciák tartalmi értékelése és fejlesztése 7. részfeladat teljes dokumentációja a következő hon-lapon érhető el: http//:www.agr.unideb.hu/ktvbsc HEFOP 3.3.1.