Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egységes tankönyvek a természetvédelmi mérnök képzés szolgálatában

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egységes tankönyvek a természetvédelmi mérnök képzés szolgálatában"— Előadás másolata:

1 Egységes tankönyvek a természetvédelmi mérnök képzés szolgálatában
A Környezetgazdálkodási agrármérnöki, illetve a Természetvédelmi mérnöki alapképzési (BSc) szakok képesítési követelményeinek kidolgozása, a szakok beindítása HEFOP P /1.0 projekt Egységes tankönyvek a természetvédelmi mérnök képzés szolgálatában Dr. habil. Juhász Lajos egyetemi docens oktatási dékánhelyettes (DE, MTK)

2 Tankönyvek fejlesztése
Előzmények: A természetvédelmi képzés néhány tantárgyának elsajátítását előzőleg különböző szemléletű tankönyvek segítették (pl. dendrológia, ökológia, különböző mezőgazdálkodási ismereteket nyújtó könyvek). Ezek terjedelme és felépítése gyakran nem a természetvédelmi mérnök alapképzéshez igazított. Néhány további könyv részben elavult (pl.: Vörös könyv) vagy nem didaktikai céllal íródott, mint az NBmR-füzetek.

3 Tankönyvek fejlesztése
- Minden szak akkreditálási eljárásában a MAB által előírt egyik feltétel, a megfelelő számú és színvonalú tankönyvek, jegyzetek biztosítása a képzésben résztvevők számára. - A természetvédelmi mérnök képzés, és ugyanehhez a képzési ághoz tartozó környezetgazdálkodási agrármérnök BSc programjához a HEFOP program keretén belül készült tankönyvek minden tekintetben megfelelnek a fenti elvárásoknak és jól szolgálják a képzési célokban megfogalmazott tudással rendelkező hallgatók felkészítését.

4 Tankönyvek fejlesztése
A program során elkészült tankönyvek: (alfabetikus sorrendben) Állattani ismeretek (közös tankönyv a környezetgazdálkodási agrármérnök szakkal) Erdő- és vadgazdálkodás Gerinctelen állatok rendszertana és védelme Gerinces állatok rendszertana és védelme Magyarország természetföldrajza Természetvédelmi jog Természetvédelmi növénytan

5 Az alapképzés szintjén tárgyalja az alapvető zoológiai ismereteket, felhasználható a
környezetgazdálkodási agrármérnök szakon is. - Főbb fejezetei: gyakorlati mikroszkópia, szövettan, fejlődéstan, szervezettan alapjai, fontosabb állat-csoportok.

6 Az alapképzés (BSc) szintjén több szak részére készült: agrármérnöki szakok, környezetgazdálkodási agrármérnök, vadgazda- és természetvédelmi mérnök. - Mindkét témakörben részletes alapismereteket foglal össze.

7 - Általános rendszertani áttekintés mellett bemutatja a gerinctelen állatfajok természetvédelmi értékét befolyásoló és a veszélyeztető tényezőket. - Rendszertani sorrendben a természetvédelmi szempontból fontos csoportokat és fajokat ismerteti.

8 - Az előző tankönyvre épülve mellőzi az általános ismereteket (rendszertan, állatföldrajz stb.), a gerinces fajok és rendszertani csoportok jellemzőivel, védelmi helyzetével foglalkozik. - A nagyobb fajgazdagságú osztályok számos védett fajából a fontosabbak kerültek részletesebben ismertetésre.

9 - A természetvédelmi képzésben teljesen új, eddig hiányzó tankönyv.
Ismerteti Magyarország természetföldrajzi jellemzőit. A természetvédelmi értékek közül a földtani, víztani és tájképi értékek megismerését is alapozza.

10 - A jogi szabályozás a hatékony természetvédelemben nélkülözhetetlen.
A természetvédelmi szemlélet jogban is megnyilvánul. A könyv ismerteti a hazai jog főbb elemeit és a nemzetközi egyezményeket is, összefüggéseiben tárgyalva a jogszabályok következményeit.

11 - Nemcsak természetvédelmi mérnököknek alkalmas, hiánypótló munka.
- Az alapképzés hallgatói (BSc) számára megfelelő tudást és szemléletet közöl, alapoz további, különböző élőhely-típusok kezelésével foglalkozó tanulmányokhoz, segíti a mélyebb elmélyülést is.

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Egységes tankönyvek a természetvédelmi mérnök képzés szolgálatában"

Hasonló előadás


Google Hirdetések