Kiegészítés a turulmánia 7. részéhez

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ajánlások.
Advertisements

Turulmánia érthető filatélia 9 rész
19. modul A kör és részei.
A SZIVÁRVÁNY.
Hogy hajtogassunk papírrepcsit? Összeállította: Bözöri Imre április. 3.
ÉRTHETŐ FILATÉLIA SOROZAT
A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
A prezentáció művészete
Optikai kábel.
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
A normalizálás az adatbázis-tervezés egyik módszere
Turulmánia érthető filatélia 2 rész Előzmények Gelle Péter /angyalka/
96 csatornás QAM modulátor 96 csatornás QAM modulátor Kötetlen beszélgetés arról, hogy milyen irányba fejlődik a híradástechnika Készítette: Zigó József.
Turulmánia érthető filatélia 4 rész Végre végleges tervek Gelle Péter /angyalka/
Metszeti ábrázolás.
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
Metszetek.
Valószínűségszámítás
Körlevél készítése.
Matematika II. 2. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév Műszaki térinformatika ágazat őszi félév.
Háromszögek hasonlósága
Prefix egyszerűen Miről is beszélek?. Részlet egy szoba beszélgetéséből.
Készítette: Pető László
Gázkeverékek (ideális gázok keverékei)
A HTML alapjai Havlik Barnabás Készítette:
Valószínűségszámítás
Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokba
Az elemek periódusos rendszere
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
Programozás C# - ban Feladatsorok.
Alapszint 2.  Készíts makrót, ami a kijelölt cellákat egybenyitja, a tartalmat vízszintesen és függőlegesen középre igazítja és 12 pontos betűméretűre.
METSZÉSI FELADATOK.
Az Excel táblázatkezelő
Minőségtechnikák I. (Megbízhatóság)
Vizuális Narratív Teszt (VNT)
A differenciálszámtás alapjai Készítette : Scharle Miklósné
Monitorok.
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Turulmánia érthető filatélia 7 rész
Turulmánia érthető filatélia 5 rész Nyomás-kísérleti nyomatok és színek Gelle Péter /angyalka/
Turulmánia érthető filatélia 3 rész
A prezentációkészítés alapjai
013456… A számok A számok, amiket írunk, algoritmusokból állnak (1, 2, 3, 4 stb.), melyeket arab algoritmusoknak nevezünk, megkülönböztetve őket.
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
World Wide Web Szabó Péter Számítástechnika-technika IV. évfolyam.
Az ábrán az inicializáló blokk lefutása utáni állapotot láthatjuk. A KÉSZ halmazhoz való tartozást színezéssel valósítjuk meg. A nem KÉSZ csúcsok fehérek,
 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok.
Geometriai számítások
Az internetes keresési módszerek
Területmérlegre vonatkozó konzisztencia-vizsgálat Gazdasági Informatika Tanszék 2004/2005. tanév Utolsó frissítés:
Az egyik legnagyobb előnye hogy magyar nyelvű és ezáltal egyszerűen használható. További nagy előnye az hogy ingyenesen használható és letölthető. A Gimp.
A Magyar ötvösség remekei bélyegsorozat fogazatváltozatai (MBK )
Bekezdések formázása 1..
Talpvizsgálat segédlet
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 3.
Memóriakezelés feladatok Feladat: 12 bites címtartomány. 0 ~ 2047 legyen mindig.
A Mozilla magyar nyelvű szerkesztőjének használata
Másolás és automatikus kitöltés
Alsó korhatár: 16. életévét a mérkőzés napjáig naptári napra betöltötte A mérkőzésre kötelezően nevezendő legalább 3 fő január 1. és utána született.
E-HÓD HÓDítsd meg a biteket!.
Nyomógombok szerkesztése
HÓDítsd meg a biteket! 2. sorozat
Oszlopdiagram dr. Jeney László egyetemi adjunktus
Egy sakk feladat megoldása algoritmussal
Épületelemek árnyéka.
Adat- tárolás.
Tárgyak műszaki ábrázolása Metszeti ábrázolás
Tárgyak műszaki ábrázolása Metszeti ábrázolás
2. Kezdjük az legérdekesebbnél
Előadás másolata:

Kiegészítés a turulmánia 7. részéhez ÉRTHETŐ FILATÉLIA SOROZAT 1913. TURUL 6 fillér D nyomdaiív részlet

Így készült a turulos bélyeg 1. A turulmánia bemutatók sorozatból már tudhatjuk a kiadás előzményeit. Nézzük meg, mi történt a véglegesen elfogadott tervek után! Egyképes eredeti véseteket készítenek a tervek alapján. Ezeket acélba metszik. Utána ugyanezeket rézbe metszik Anyalemezeket készítenek úgy, hogy azok 4, 16 és 25-ös tömbökből állnak. Az anyalemezek sokszorosítása után 100 bélyegképes lemezeket készítenek.

Így készült a turulos bélyeg 2. Az eddigiek képekben: A legyártott tömbökből 100 képet tartalmazó nyomólemezek előállítása Egyképes eredeti véset, acélba metszve 4-es tömb 16-os tömb Egyképes eredeti véset, rézbe metszve 25-ös tömb

Nyomólemezek 1. Így néz ki a nyomólemez ha 4-es tömbökből áll

Nyomólemezek 2. Így néz ki a nyomólemez ha 4-es és 16-os tömbökből áll /feltehetőleg bélyegfüzetekhez/

Így néz ki a nyomólemez ha 25-ös tömbökből áll Nyomólemezek 3. Így néz ki a nyomólemez ha 25-ös tömbökből áll

Mi az, hogy „D” nyomdaív? A turulos rajzú bélyegeket 100 bélyegképes postai ívekben nyomtatták. Amit a postán úgy láthattak az akkoriak, mint mi a mostani ívek többségét. Vagyis egymás mellett 10 sorban 10 oszlopban összesen 100 darab bélyeget. Akkor mitől „D” a neve? Attól, hogy a postára már szétvágva kerülnek. Eredetileg azonban 4 ilyen 100 darab bélyeget tartalmazó ív van egymás mellett. Vagyis egy nyomdai ív 4 darab postai ívet tartalmazott. Amelyeket még a nyomdában szétvágtak 4 részre. A nyomdaíven lévő postai ívek jelzése rendre A-B ezek alatt C-D.

A vizsgált ív hol helyezkedik el a nyomdaiívben? A mellékelt ábrán vizsgált ív a nyomdai ív „D” postaíve. Vagyis a nyomdai ív jobb alsó negyede. Az ábrán citromsárga színnel és piros betűvel jelölve. Nevezik még a postai ívet postaívnek, 100-as ívnek, kezelési ívnek, bélyegívnek vagy egyszerűen csak ívnek is. Hivatalos nevük postai lap, ezt azonban gyűjtői körökben ritkán használják.

Miből lehet tudni, hogy melyik kezelési ívről van szó ? A rajta lévő nyomda technikai jelzésből. Ez 1900-tól 1909-ig a C és a D ívek között vagy az A és B ívek között helyezkedett el. 1909-től állandó a jelpár együttes használata. Amennyiben a turulos bélyeg ívén van nyomdatechnikai jelzés, akkor az mindig 4 x 100-as vagyis 4 darab kezelési ívet tartalmaz! A nyomdatechnikai jelzések ritkábbak, mint a számvízjelek!!! A nyomdatechnikai jelzések helyzete a nyomdaiíven.

Milyenek a nyomdatechnikai jelzések? Színüket tekintve feketék. Ennek oka egyszerű. Azért, mert az értékszámokkal egy menetben nyomták, s mivel azok fekete színűek így a jelzések színe is fekete. Alakjuk változatos. Kör, négyszög, téglalap, félhold, ívelt, összetett…

Miért kellettek a nyomdatechnikai jelzések? Azért kellettek, hogy a fogazó gépbe az egymáshoz tartozó nyomdaiívfelek egyszerre kerüljenek be. Azokat összekeverni szétvágásuk után se lehessen. Egy példa a nyomdatechnikai jelzés elhelyezkedésére és az alapján a postaív nyomdaiíven elfoglalt helyének megállapítására illetve a bélyegek ívhelyének meghatározására. 1913. Turul sor, 5 fillér, VIIa vízjelű, nyomdai „D” ív, 91 és 92 ívhely. De írhatnánk így is: D91-92

Próbáljuk meg azonosítani a képen látottakat Próbáljuk meg azonosítani a képen látottakat! A; B; C vagy D ív van a képeken? Azonosítsuk az ívhelyeket is! A megoldás kattintásra megjeleníthető. Feladat! D91 C100 A11 D81-82-83-84 91-92-93-94 C99-100

Hogy vágták szét a nyomdai íveket? (1) Az első vágással vízszintesen kettőbe szelik. Így egy darab fogazási ívpárt kapnak. Ez után a fél nyomdai íveket fogazzák. (2) Fogazás után a két fél nyomdai ívet ismét két-két darabra vágva kapjuk a postaíveket. (1) Fogazási ívpár (2) Mindkét fogazási ívfélen megtörténik a fogazás A kész ívek (2)

Mi van, ha nem találjuk a szétvágás helyét jelölő nyomda jelzést az ívszélen? De vannak olyan posta ívek melyeken nem található meg a szétvágás helyét jelölő nyomdai jelzés. Ennek oka, hogy a szétvágás során a jel teljes egészében a másik ív szélére esett. Általában a posta ívek szélén a szétvágás helyét jelző nyomdajel kisebb nagyobb része jól látható.