Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária"— Előadás másolata:

1 Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
Lenthár Lilla és Kalocsai Alexandra 12.osztály Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola Felkészítő tanár: Komáromi Annamária

2 Adatszerkezetek és programozás alapfogalmak
Változó – névvel ellátott tároló hely a számítógép memóriájában Jellemzői: név, típus, tárbeli kezdőcím, érték Adatszerkezetek: elemi típus (egész számok, karakterek), összetett típusok, homogén- és heterogén típus; Számsorozat - Számok, amelyek valamiért összetartoznak, van közöttük valamilyen logikai kapcsolat N - gyakori kifejezés, jelentése tetszőleges mennyiség – tetszőleges darab N elemű sorozat - Tetszőleges elemszámú sorozat i. elem - A sorozat valamelyik, általában a vizsgált eleme i+1. elem - A sorozat valamelyik, általában a vizsgált elemét követő elem. Tömb - olyan homogén adatszerkezet, amelynek elemeit a sokaságon belül elfoglalt helyük alapján azonosítjuk.

3 Programozás vezérlési szerkezetek
Szelekció - az utasítások ne minden esetben szekvenciálisan - egymást követve – hajtódjanak végre. Bizonyos tevékenységek elvégzése különböző feltételektől függően hajtódjon végre. Ciklus - A programozásban a ciklusok az ismételt utasítás vagy tevékenység vérehajtásának eszközei: - For ciklus - Pontosan tudjuk a programozás során, hogy a ciklus hányszor fogja a ciklusmag utasításait végrehajtani. - While ciklus - Az elöltesztelő ciklus megvizsgálja, hogy a ciklus feltétel fennáll-e. Ha igen, akkor lefuttatja a ciklusmagot, ha nem akkor a program ciklus utáni ponton folytatódik, azaz a ciklusmag kimarad. - Hátul tesztelő ciklus - A feltételvizsgálat a ciklusmag után áll, ezért a hátul tesztelő ciklusban a ciklusmag utasításai legalább egyszer lefutnak akkor is, ha ciklus feltétele hamis.

4 Algoritmus olyan megengedett lépésekből álló módszert, utasítás(sorozato)t, részletes útmutatást értünk, amely valamely felmerült probléma megoldására alkalmas. Például eljárást, algoritmust lehet adni két egész szám legnagyobb közös osztójának kiszámolására. a számítógépes programok általában tartalmaznak algoritmusokat, ezekkel utasítják a gépet az adott feladat végrehajtására. a konkrét algoritmus megadásához tudni kell, hogy mik a megengedett lépések.

5 Programozási tételek, nevezetes algoritmusok
Összegzés tétele - adott egy N elemű számsorozat, határozzuk meg a sorozat összegét! Megjegyzés: a sorozat elemeit egy vektor tömbben tároljuk. Lineáris keresés algoritmus - adott egy N elemű sorozat, a sorozat elemein értelmezett T tulajdonság. Rendezési algoritmusok - Adott egy N elemű számsorozat, készítsük el a sorozat egy olyan permutációját, amelyre igaz, hogy a sorozat i. eleme az kisebb/ egyenlő, mint az i+1. eleme.

6 Insertion sort

7 Buborékrendezés - egy egyszerű algoritmus, amellyel egy véges (nem feltétlenül numerikus) sorozat – vagy számítástechnikai szóhasználattal élve egy tömb – elemei sorba rendezhetők [(n-1)n]/2 összehasonlítás elvégzésével, ahol n a sorozat elemeinek számát jelenti. CIKLUS i = n TŐL 2 IG { CIKLUS j = 1 TŐL i-1 IG { HA TOMB[j] > TOMB[j+1] AKKOR { CSERÉLD FEL ŐKET: TOMB[j], TOMB[j+1] } } }

8 Buborékrendezés

9 Kagylórendezés az adatokat mint egy két dimenziós mezőt tekinti
ebből adódóan a rendszerezés először tömbönként történik ezt a folyamatot addig folytatjuk amíg már csak egy tömb marad meg ez után a többi rendszerezés Insertionsorttal vagy Bubblesorttal történik.

10 Koktélrendezés algoritmus egy tömb elemeinek sorba rendezésére A buborékrendezés tökéletesített változata, mely két irányból megy végig a tömbön.

11 Források


Letölteni ppt "Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária"

Hasonló előadás


Google Hirdetések