Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÉRTHETŐ FILATÉLIA SOROZAT

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÉRTHETŐ FILATÉLIA SOROZAT"— Előadás másolata:

1 ÉRTHETŐ FILATÉLIA SOROZAT
Mindenféle tudnivaló turulrajzú bélyegeinkről kezdőknek, haladóknak I. rész ÉRTHETŐ FILATÉLIA SOROZAT 2009. 1913. TURUL 6 fillér nyomdaiív D részlet

2 Így készült a turulos bélyeg 1.
A turulmánia bemutatók sorozatból már tudhatjuk a kiadások előzményeit. Nézzük meg, mi történt a véglegesen elfogadott tervek után! Egyképes eredeti véseteket készítenek a tervek alapján. Ezeket acélba metszik. Utána ugyanezeket rézlemezre viszik át. Anyalemezeket készítenek úgy, hogy azok 4, 16 és 25-ös tömbökből állnak. Az anyalemezek sokszorosítása után 100 bélyegképes nyomólemezeket készítenek.

3 Így készült a turulos bélyeg 2.
Az eddigiek képekben: A legyártott tömbökből 100 képet tartalmazó nyomólemezek előállítása Egyképes eredeti véset, acélba metszve 4-es tömb 16-os tömb Egyképes eredeti véset átvitele rézlemezre 25-ös tömb

4 Nyomólemezek 1. Így néz ki a nyomólemez, ha 4-es tömbökből áll

5 Nyomólemezek 2. Így néz ki a nyomólemez, ha 4-es és 16-os tömbökből áll /feltehetőleg bélyegfüzetekhez/

6 Így néz ki a nyomólemez, ha 25-ös tömbökből áll
Nyomólemezek 3. Így néz ki a nyomólemez, ha 25-ös tömbökből áll

7 Nyomólemezek 4. Egy bélyegmúzeumi ritkaság:
36 bélyegképes nyomólemez a Koronás értékekhez.

8 Mi az, hogy „D” nyomdaív? A turulrajzú bélyegeket 100 bélyegképes postai (kezelési) ívekben nyomtatták, amit a postán úgy láthattak az akkoriak, mint mi a mostani ívek többségét, vagyis egymás mellett 10 sorban és 10 oszlopban összesen 100 darab bélyeget. Akkor mitől „D” a neve? Attól, hogy a postára már szétvágva kerülnek. Eredetileg azonban 4 ilyen, 100 darab bélyeget tartalmazó ív volt egymás mellett, vagyis egy nyomdai ív 4 darab postai ívet tartalmazott, amelyeket még a nyomdában szétvágtak 4 részre. A nyomdai íven lévő postai ívek jelzése rendre A-B, ezek alatt C-D.

9 A vizsgált ív hol helyezkedik el a nyomdai ívben?
A mellékelt ábrán vizsgált ív a nyomdai ív „D” postaíve, vagyis a nyomdai ív jobb alsó negyede (az ábrán citromsárga színnel és piros betűvel jelölve). Nevezik még a postai ívet postaívnek, 100-as ívnek, kezelési ívnek, bélyegívnek vagy csak egyszerűen ívnek. Hivatalos nevük postai lap, ezt azonban gyűjtői körökben ritkán használják.

10 Miből lehet tudni, hogy melyik kezelési ívről van szó …
…a rajta lévő nyomdatechnikai jelzésből. Ez 1900-tól 1909-ig a C és a D ívek között vagy az A és B ívek között helyezkedett el től állandó a jelpár együttes használata. Amennyiben van nyomdatechnikai jelzés a turulos bélyeg ívén, akkor az mindig 4x100-as, vagyis 4 darab kezelési ívet tartalmaz! A nyomdatechnikai jelzések ritkábbak, mint a számvízjelek!!! A nyomdatechnikai jelzések helyzete a nyomdai íven.

11 Milyenek a nyomdatechnikai jelzések?
Színüket tekintve feketék. Ennek oka egyszerű: az értékszámokkal egy menetben nyomták, s mivel azok fekete színűek, így a jelzések színe is fekete. Alakjuk változatos. Kör, négyszög, téglalap, félhold, ívelt, összetett…

12 Miért kellettek a nyomdatechnikai jelzések?
Azért kellettek, hogy a fogazógépbe az egymáshoz tartozó nyomdaiívfelek egyszerre kerüljenek be, azokat összekeverni szétvágásuk után se lehessen. Egy példa a nyomdatechnikai jelzés elhelyezkedésére, és az alapján a postaív nyomdai íven elfoglalt helyének megállapítására, illetve a bélyegek ívhelyének meghatározására. 1913. Turul sor, 5 fillér, VIIa vízjelű, nyomdai „D” ív, 91. és 92. ívhely. De írhatnánk így is: D91-92

13 Feladat! Próbáljuk meg azonosítani a képen látottakat! A, B, C vagy D ív van a képeken? Azonosítsuk az ívhelyeket is! A megoldás kattintásra megjeleníthető. D91 C100 A11 D C99-100

14 Hogyan vágták szét a nyomdai íveket?
(1) Az első vágással kettőbe szelik. Így egy darab fogazási ívpárt kapnak. Ez után a fél nyomdai íveket fogazzák. (1) Fogazási ívpár (2) Fogazás után a két fél nyomdai ívet ismét két-két darabra vágva kapjuk a postaíveket. (2) Mindkét fogazási ívfélen megtörténik a fogazás A kész ívek (2)

15 És ha nem találjuk a szétvágás helyét jelölő nyomdai jelzést az ívszélen?
Vannak olyan postai ívek, melyeken nem található meg a szétvágás helyét jelölő nyomdai jelzés. Ennek oka, hogy a szétvágás során a jel teljes egészében a másik ív szélére esett. Általában a posta ívek szélén a szétvágás helyét jelző nyomdajel kisebb nagyobb része jól látható.

16 Mit nevezünk típusnak? Egy bélyegkibocsátás egy vagy több címletének az apró, de jellemző eltérés miatt létrejött változata, amely a bélyeg ábrájában az ősdúcról való átmásolásoknál keletkezik. Ősdúc: más néven ősvéset. A vésnök által vésett, nyomtatásra is alkalmas magasnyomási dúc neve. Róla készül azután galvanoplasztikai eljárással vagy sztereotípiával a sokképes nyomólemez. A másolás során keletkezett hiba Ősdúc Aztán ez a hiba megjelenik a sokszorosítás további lépéseinél, mint ennél a négyestömbben is.

17 Feladat! 12–18–25–32–38–52–58–65–72–78–92–94–96–98
Próbáljuk meg a látott 4-es és 16-os tömbökből összeállított ívdarabon megállapítani az ismétlődő hiba ívhelyét! Az ismétlődő hiba helyzetét piros pont jelöli. Írd le a szerinted ismétlődő hibát tartalmazó bélyegek ívhelyét jelölő számokat! Ha megtetted, ellenőrizd kattintással a megoldást! A helyes ívhelyek: 12–18–25–32–38–52–58–65–72–78–92–94–96–98

18 A jobb felső ábranegyed
Mivel a turulos bélyegek két típusának ismertetőjegyei a bélyegkép jobb felső negyedében találhatók, érdemes az ábrát alaposan megnézni. A későbbiek megértéséhez hasznos segítség lehet. Bármikor vissza lehet rá térni.

19 Mi az, hogy I. - II. típus? Az I. típusú turulrajzú bélyegeknél a turul szárnya alatt alulról számolva az ötödik rácsszem köríves vonala zárt. A II. típusú turulrajzú bélyegeknél a turul szárnya alatt alulról számolva az ötödik rácsszem köríves vonala hiányzik.

20 Hogyan jelöljük az I. és a II. típust?
Írásban római számokkal a típusokat, kisbetűkkel és arab számokkal az altípusokat. Ábrákon színekkel, egyéb rajzi jelölésekkel is lehet. Fontos, hogy a jelölések egyértelműek és következetesek legyenek! Példa turulrajzú bélyegek színekkel való típusjelölésére. Az ábrán egy bal felső ívszéli négyes tömb típuskilövése látható. 0.30 0.60 1 2 11 12 Fillér es tömb, lehet: B vagy D nyomdaiív A zöld szín az I, míg a rózsaszín a II. típusú bélyegeket jelölik. A kék számok az ívhelyeket azonosítják. A fekete számok az ívszéli összegszámok megfelelői.

21 Az I. típus >>> I.
5 4 3 2 1 A I. típusú turulrajzú bélyegeknél a turul szárnya alatt alulról számolva az ötödik rácsszem köríves vonala zárt.

22 A „tiszta” II. típus >>> II/t
A „tiszta” II. típusú turulrajzú bélyegeknél a turul szárnya alatt alulról számolva az ötödik rácsszem köríves vonala hiányzik, a felette lévő rácsszem ép.

23 A „nem tiszta” II. típus >>> II/nt
A „nem tiszta” II. típusú turulrajzú bélyegeknél a turul szárnya alatt alulról számolva az ötödik rácsszem köríves vonala hiányzik, a felette lévő rácsszemnél is hiányos.

24 Az „IIa” altípus >>> IIa
Mind a tiszta, mind a nem tiszta II. típus egyes darabjainál előforduló altípus. Jellemzője: a legfelső bal levelet és a vastagvonalú teljes kört vastag vonal köti össze. Jelölése: IIa Ha valamely típussal együtt fordul elő, akkor ezt az „a” betűjelet hozzátesszük a típus betűjeléhez. Például így: II/ta és II/nta

25 A II/ta három ismérve 1.) A turul szárnya alatt alulról számolva a hatodik rácsszem köríves vonala ép. 2.) A turul szárnya alatt alulról számolva az ötödik rácsszem köríves vonala hiányzik. 3.) A legfelső bal levelet és a vastagvonalú teljes kört vastag vonal köti össze. II/ta

26 A II/nta három ismérve 1.) A turul szárnya alatt alulról számolva a hatodik rácsszem köríves vonala hiányos. 2.) A turul szárnya alatt alulról számolva az ötödik rácsszem köríves vonala hiányzik. 3.) A legfelső bal levelet és a vastagvonalú teljes kört vastag vonal köti össze. II/nta

27 Feladat! Próbáljuk meg a látott darabok típusát megállapítani! A megoldás klikkeléssel megnézhető! I. típus Mert ugyan a hatodik rácsszem ívelt vonalán van szakadás, de az ötödik rácsszem ép.

28 Feladat! Próbáljuk meg a látott darabok típusát megállapítani! A megoldás klikkeléssel megnézhető! II/t típus

29 Feladat! Próbáljuk meg a látott darabok típusát megállapítani! A megoldás klikkeléssel megnézhető! II/ta típus

30 Feladat! Próbáljuk meg a látott darabok típusát megállapítani! A megoldás klikkeléssel megnézhető! II/nta. típus

31 Feladat! Próbáljuk meg a látott darabok típusát megállapítani! A megoldás klikkeléssel megnézhető! II/nt típus

32 Tegyük próbára eddigi ismereteinket!
Kiindulásnak fogjunk egy egész ív turulrajzú bélyeget! Persze könnyű ezt mondani, hisz nem mindenkinél „hevernek” csak úgy ilyenek. De később látni fogjuk, hogy az azonosításhoz nincs szükség mindig teljes ívre.

33 Nézzük, mit tudhatunk első ránézésre!
1913-as Turul A vizsgált ív a „D” ív 6 filléres Vízjele VII. vízjel 1913

34 Elemzés 1. Először célszerű az I. és II. típusok helyének megállapítása. Ehhez Excel táblázatot vagy egyszerű papírra készített rajzot használhatunk. Az I, II, és IIa stb. típusokat és a lemezhibákat a mellékelt táblázatban szereplő színekkel és jelölésekkel azonosítjuk úgy, hogy a D ív rajzában az ívhelynek megfelelő típus színével jelöljük a típusokat. Ismétlődő lemezhiba 1 2 3 Nem meghatározott Nm I. típus I II/nt típus II II/t típus II/t II/a típus II/a II/ta típus II/ta Nézzük a táblázatot! Milyen színhez mi tartozik?

35 Elemzés 2. Ismétlődő lemezhiba 1 színkód megnevezés szám vagy
betűjelzés A megnevezésben szereplő hiba ábrája a hibára mutató jelzéssel

36 Elemzés 3. Az „É” betű vonalában törés a belső keretvonalon. A középső keretvonalon jellegzetes lefelé irányuló torzulás, mely néha még a külső keretvonalra is kihat. Ismétlődő lemezhiba 2 Jól látható vízszintes irányú szakadás az „F” betű alsó nyelve felett a függőleges szárban. Ismétlődő lemezhiba 3

37 Elemzés 4. Nem azonosítható Nm Az olyan bélyegek jelölésére alkalmazzuk, amelynek típusa, jellemzői nem azonosíthatók, vagy a bélyegről nincs adat (például hiányzik egy adott tömbből, vagy a bélyegzés takarja a jellemző hibát stb.) I. típus I Az alulról számított ötödik rácsszem ívelt vonala ép.

38 Elemzés 5. „Nem tiszta” II. típus II/nt A turul szárnya alatt alulról számolva az ötödik rácsszem köríves vonala hiányzik, a felette lévő rácsszemnél is hiányos. „Tiszta” II. típus II/t A turul szárnya alatt alulról számolva az ötödik rácsszem köríves vonala hiányzik, a felette lévő rácsszemnél ép.

39 A II. típus egyik változata
Elemzés 6. A II. típus egyik változata IIa Mind a „tiszta”, mind a „nem tiszta” II. típusnál előforduló altípus. Jellemzője: a legfelső bal levelet és a vastagvonalú teljes kört vastag vonal köti össze.

40 Elemzés 7. „Tiszta” II/a típus II/ta 1.) A turul szárnya alatt alulról számolva a hatodik rácsszem köríves vonala ép. 2.) A turul szárnya alatt alulról számolva az ötödik rácsszem köríves vonala hiányzik. 3.) A legfelső jobb levelet és a vastagvonalú teljes kört vastag vonal köti össze.

41 Elemzés 8. Szalay, a híres gyűjtő kiadott munkájában szám és betűjelzésekkel hivatkozott az ívhelyekre, így: D.VI.5. Ez nála a „D” ív hatodik sorának 5. bélyegét jelentette. E helyett egyszerűbb a D55 jelzést alkalmazni. Az ívhely így is tökéletesen azonosítható és használata egyszerűbb. D D55

42 Elemzés 9. Először célszerű az I. és II. típusok helyének megállapítása. A típusok és néhány lemezhiba a fentebb látott táblázatban szereplő színekkel van jelölve az ívhelyének megfelelően.

43 Elemzés 10. % 1 13 2 3 5 I 75 II/nt 16 IIa 9 II/t
A kapott eredményt %-os arányban is felírhatjuk. szám vagy betűjel színkód % 1 13 2 3 5 I 75 II/nt 16 IIa 9 II/t Természetesen az 1913-as turulrajzú bélyegek D íveit vizsgálva eltérő eredményeket is kaphatunk. MIÉRT? Mert nem egyetlen nyomólemezzel készült a kiadás. A különböző nyomólemezekkel készült nyomdai, de egyébként D ívek eltérő ívhelyeken tartalmazhatják a típusokat és a lemezhibákat.

44 Elemzés 11. Nézzük meg, hogy néz ki egy 1913-as nyomdai íven belül a típusok helye a már ismert színekkel jelölve! Az ilyen elemzést/rajzot TÍPUSKILÖVÉS-nek nevezzük.

45 Elemzés 12. Nézzük meg, hogy néz ki két 1913-as D nyomdai íven a típusok helye a már ismert színekkel jelölve! Látható, hogy bár mindkét ábrán D ív van és mindkettő az 1913-as sorozat darabja, mégis a típuskilövésük különböző.

46 Elemzés 13. A turulrajzú bélyegek ívein a fentieknél természetesen jóval több lemezhibát, eltérést találhat a figyelmes szemlélő. Majd’ mindegyik ívhelyen lévő bélyegképnek van egyedi azonosító jele. Egyesek más ívhelyeken is ismétlődnek, míg mások csak egyetlen ívhelyen jelentkeznek. A tapasztalt eltérések közül ugyanazon az ívhelyen több is előfordulhat. Tekintve a nyomólemezek magas számát, olyan, a teljes anyagot felölelő ívrekonstrukciót, mint más klasszikus bélyegeinknél – Kő- és Réznyomatos, Színesszámú krajcáros –, aligha lehet produkálni. Ez egy végtelennek tűnő feladat. De éppen ezért sok szépséget és az új felfedések örömét biztosítja ez a terület még sok-sok éven át a filatélia szerelmeseinek.

47 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!
I II/t II/nt IIa II/ta II/nta


Letölteni ppt "ÉRTHETŐ FILATÉLIA SOROZAT"

Hasonló előadás


Google Hirdetések