Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

96 csatornás QAM modulátor 96 csatornás QAM modulátor Kötetlen beszélgetés arról, hogy milyen irányba fejlődik a híradástechnika Készítette: Zigó József.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "96 csatornás QAM modulátor 96 csatornás QAM modulátor Kötetlen beszélgetés arról, hogy milyen irányba fejlődik a híradástechnika Készítette: Zigó József."— Előadás másolata:

1 96 csatornás QAM modulátor 96 csatornás QAM modulátor Kötetlen beszélgetés arról, hogy milyen irányba fejlődik a híradástechnika Készítette: Zigó József Készült: 2013. október

2 ✔ A televíziótechnikai fejlesztések eredményeinek egy része közvetlenül látható lakásunkban vagy a zsebünkben lévő készülékeken stb. ✔ Az előadás keretében azt vizsgáljuk meg, hogyan alakult át a technikai háttér, hol tart ma, illetve milyen irányba fejlődik a megvalósításhoz szükséges technika és technológia. A mai témánk

3 Hagyományos tv-vevőkészülék bemenetének kialakítása

4 A Silicon Tuner

5 A Silicon Tuner közelebbről Kétoldalas NYÁK lemez Tekercset, varicap diódát stb. nem tartalmaz Hangoló, beállító elem nincs rajta Erősítő Tuner Demodulátor

6 A Silicon Tuner még közelebbről Két tunert tartalmazó DVB-T/USB vevő A tuner IC a MaxLinear cég terméke (MXL5007)

7 A Silicon Tuner jellemzői Ma már SAW filterre sincs szükség! A demodulátorral egybeépített tuner súlya 34 gr!

8 Az NXP (korábban Philips) cég kínálata

9 A DVB-C, -T, T2 demodulátor Panasonic gyártmányú A tunert és a demodulátort egyetlen I2C buszon keresztül lehet vezérelni.

10 ✔ A bonyolult és nehezen gyártható részegységek igen egyszerűvé váltak, a gyártás gyakorlott szakembereket nem igényel. ✔ A anyagfelhasználás igen jelentősen csökkent. ✔ Fejlesztési költségek megtérülése után az árak jelentősen csökkenthetők. A digitális technika alkalmazásának eredményei

11 A nagyfrekvenciás modulált jel előállításának módja napjainkig

12 DDS - Direct Digital Synthesis

13 96 darab QAM csatornát előállító kártya egyetlen D/A alkalmazásával

14 A 96 QAM csatornát előállító kártya kialakítása Külön-külön állítható a csatornák frekvenciája, szintje, illetve ki- és bekapcsolásuk. A szimbólum sebesség és a QAM mód csak 16-os csoportokban állítható. 12V DC / 60 W

15 MAX 5881 12 bites DAC 4,3 Gsps Hogyan lehet az adatokat 1 ns alatt kiszámítani? A főbb gyártók: Maxim, Texas, Analog Devices

16 A 96 csatornás QAM modulátor fejlesztője A QAM modulátor 15... 20 igen jól képzett mérnök és matematikus 2-3 éves munkája!

17 Következtetések ✔ A bemutatott fejlesztések elvégzésére csak igen kevés szakember képes, a fejlesztéshez nagyon jól képzett szakemberek szükségesek. ✔ A fejlesztési folyamat idő és munkaigényes, a megvalósítás a legkorszerűbb technológiát igényli. ✔ A fejlesztési költségek igen magasak.

18 Egyre nehezebb a jogdíjak rendezése Az Uniós elvárásokhoz igazodva szükséges lenne a jogdíjak szabályos rendezése, azonban a kisebb cégek számára számos esetben ennek teljesítése lehetetlen. Például egy kisebb cég számára a 100.000 USD bank garancia letétele szinte lehetetlen, miközben a számított díj csak néhány száz USD. (DVB-T)

19 Egyre bonyolultabbak a különböző megoldások ✔ A szabványok (pl. USB interfész, HDMI interfész, DDR2 vezérlés stb.) kezdenek bonyolultságuk miatt átláthatatlanná válni. A megvalósításra egyre kevesebb csoport tud vállalkozni. ✔ A megvalósítás és fejlesztés lehetősége egyre szűkebb csoportokra és cégekre korlátozódik.

20 Kérdés Lehetséges az, hogy a következő években egyre szűkebb csoportok fogják kiszolgálni földünk lakosságát, a mérnökök többsége kiszorul magas szintű tervezés fázisából ?

21 Köszönöm a figyelmet! Önnek mi a véleménye?


Letölteni ppt "96 csatornás QAM modulátor 96 csatornás QAM modulátor Kötetlen beszélgetés arról, hogy milyen irányba fejlődik a híradástechnika Készítette: Zigó József."

Hasonló előadás


Google Hirdetések