Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az elemek periódusos rendszere

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az elemek periódusos rendszere"— Előadás másolata:

1 Az elemek periódusos rendszere

2

3

4 - A periódusos rendszerben az elemeket atomjaik
növekvő protonszáma azaz a rendszáma szerint állítják sorba. - Az egymás utáni elemek tulajdonságai eltérnek egymástól, de a tulajdonságok szakaszosan azaz periodikusan visszatérnek, ismétlődnek. Mi a periódusos rendszer vízszintes sorainak neve? A vízszintes sorok a periódusok. A periódusok száma megegyezik az elektronhéjak számával az adott atomban.

5  Mi a periódusos rendszerben függőleges oszlopainak a
neve? A függőleges oszlopok a csoportok. Vannak fő- és mellékcsoportok. A csoportokat római számokkal jelöljük . ( I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. ) A főcsoportokat ”A” jelzéssel különböztetjük meg. (I.A, II.A, stb.) A mellékcsoportok ”B” jelzést kapnak. (III.B, IV.B, V.B, stb.) Egymás alá olyan elemek kerülnek, amelyek atomjainak külső héján azonos számú elektron található. Ezért hívjuk az oszlopokat csoportoknak.

6 I. A Alkálifémek II. A Alkáli földfémek III. A Földfémek IV
I.A Alkálifémek II.A Alkáli földfémek III.A Földfémek IV.A Széncsoport V.A Nitrogéncsoport VI.A Oxigéncsoport VII.A Halogének VIII.A Nemesgázok

7 Vajon mitől nemesgáz a nemesgáz ?
VIII.A főcsoport. A külső elektronhéjon 8 e¯ található. Ez a szerkezet a nemesgáz szerkezet, ami nagyon stabil és állandó. A nemesgázok atomjai nem vegyülnek más elemek atomjaival( még a sajátjaikkal sem). Önálló Atomokként találhatók a természetben. A nemesgázok az energiaminimum állapotában vannak, amire minden más elem atomja törekszik.


Letölteni ppt "Az elemek periódusos rendszere"

Hasonló előadás


Google Hirdetések