Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Orbitál tipusok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Orbitál tipusok."— Előadás másolata:

1 Orbitál tipusok

2 Alhéj:A különböző atompályák alhéjakba tömörülnek
Alhéj:A különböző atompályák alhéjakba tömörülnek. Egy alhéjba tartoznak az azonos nagyságú és alakú atompályák. Megkülönböztetünk s, p, d, és f alhéjat. Ez azokra az elemekre vonatkozik, amelyek a periódusos rendszerben benne vannak. Vannak még alhéjak, ezekkel kapcsolatban hipotézisek, de anyag, atom, ami több ilyen alhéjfajtát tartalmazna, olyan nincs. Alhejak

3 Egy-egy elektronhéjon annyi elektron keringhet, ahány elfér rajta
Egy-egy elektronhéjon annyi elektron keringhet, ahány elfér rajta. Férőhely szempontjából az egyes elektronhéjakon szigorúan meghatározott számú elektron kering: az első héjon 2 elektron, a másodikon 8 elektron, a harmadikon 18 elektron, stb. Bármely atom elektronjainak számát a 2n2 képlettel számoljuk ki, ahol az n a héjak sorszámát jelenti.

4 s tipusu orbital Gömb alakú , egy héjon belül egy ilyen orbitál lehet és rajta két elektron. Az s alhéjnak egy gömbszimmetriás orbitálja van, amelyben 2 elektron tartózkodhat.

5 p tipusu orbital Lebeny alakú egy héjon belül három ilyen tipusu orbitál lehet és rajta 6 elektron. A p alhéjat 3, egymásra merőleges, bilobális alaku orbitál alkotja.Ezek a térben a 3 koordinatatengely (x y z) felé iranyulnak.

6 d tipusu orbital Bonyolultabb szerkezet ,1 héjon belül 5 ilyen orbitál létezhet és rajta 10 elektron. A d alhéj 10 elektronnal telitődik, amelyek 5 d-orbitálban tartózkodnak.

7 f tipusu orbital AZ f-tipusu pálya bonyolúltabb alaku,7 azonos energiáju f-pálya létezik. Az azonos energiaszintü és azonos téralkatu orbitálok alhéjat alkotnak. Az elektronhéj egy vagy több alhéjbol épül fel. Az alhéjat valamely héj azonos tipusu pályajin lévő elektronok népesitik be. Ugyanabba az alhéjba tartozó elektronok energiája azonos. Az f-alhéjat 7 f-orbitál alkotja , amelyben összesen 14 elektron tartózkodhat.

8 Keszitette: Budai Adina Sámel Erzsébet Szabó Rolland Lucza Bernadett
Székely Gergő Fazakas Zsófia Boldizsár Ágota Boros Ágnes


Letölteni ppt "Orbitál tipusok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések