Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból"— Előadás másolata:

1 Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
A nemesgázok Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból

2 Fizikai tulajdonságok
Valamennyi nemesgáz színtelen szagtalan a hőt rosszul vezeti az elektromosságot nem vezeti név vegyjel hélium (napban) He neon (új) Ne argon (lusta) Ar kripton (rejtett) Kr xenon (idegen) Xe radon (radioaktív) Ra

3 Kémiai tulajdonságok Kémiailag közömbösek – „nemesek” Nem éghetők
Legkülső héjuk telített, legalacsonyabb energiaszintű Egymással sem alkotnak kötést Halmaza nemesgázatomokból áll

4 Néhány ismert nemesgázvegyület
Kémiai reakciói Néhány ismert nemesgázvegyület He és Ne: nincs ismert vegyülete HArF: első ismert (alapállapotú) Ar-vegyület, előállítás 2000-ben 10 K-es Ar-ban ArF: elektron-alapállapota nem kötött, gerjeszett állapot kötött KrF2: Kr és F2-ből elektromos kisüléssel; illékony, bomlékony szilárd anyag XeF2, XeF4, XeF6: színtelen kristályos anyagok, Xe és F2 közvetlen reakciója XeO3, XeO4: színtelen, kristályos, rendkívül robbanékony anyagok XeOF4, XeO2F2, XeO3F2 HXeCCH A nemesgázok kémiailag közöm-bösek, nem lépnek szinte semelyik elemmel sem reak-cióba. A rendszá-muk növekedtével viszont ez a „ne-mességük” kissé csökken. Így egy-két vegyületük ismert, ám ezek nem stabil, állandó vegyületek.

5 Előfordulása, felhasználása
A hélium a hidrogén után (utóbbi nem nemesgáz) a második leggyakoribb eleme a világűrnek. Kisebb mennyiségben meteorológiai léggömbök és hőmérők töltésére használják. Emellett a búvárok légzőkészülékének fontos inert gáza, de hűtőfolyadékként is hasznosítható. A neon a világegyetem harmadik leggyakoribb eleme. Színes gázkisülési csövek fő alkotója. Az argon a légkör leggyakoribb nemesgáza. Védőgázként, illetve színes fénycsövek töltésére használják, amelyek kékesvörös színéért felelős. A kripton nagyon ritka elem. A zöldeskék fénycsövek töltőgáza, de önállóan, kripton izzólámpákban is használják. Ez a kriptongázzal töltés Bródy Imre találmánya. A xenon is a Föld legritkább elemei közé tartozik. A legtöbb nemesgázhoz hasonlóan lámpák töltésére használják. A radon radioaktív elem, radioaktív bomlási sorok közbülső terméke, igen ritka. Belélegezve komoly egészségkárosító hatása van.

6 Érdekességek Erre a hiperlinkre kattintva a randon káros hatásaival foglalkozó angol nyelvű honlapra navigálhatsz. Ide kattints a cím eléréséhez!!


Letölteni ppt "Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból"

Hasonló előadás


Google Hirdetések