Állampolgársága végképp eltörölve

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EU és Magyarország 7. előadás A magyar állampolgárok jogai az EU-ban.
Advertisements

A szíriai menekültek és Magyarország- menekültügyi szemmel
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
JOGORVOSLATI IRÁNYELVEK • A kormányzati árubeszerzésre és építési beruházásra irányuló közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó jogorvoslatokkal foglalkozó.
Schenk B november 7. BCE Az emberi jogok regionális védelme november 7.
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás
Az emberi jogok európai védelme
A Magyarországon született, kísérő nélküli kiskorúak
Bűntelenség vagy büntetlenség? A jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről szóló törvény alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai.
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Az emberi jogok európai védelme
1 Dr. Molnár Anna Balassa utcai délutánok PSZICHIÁTRIAI OSZTÁLYOS STANDARDOK AZ EURÓPA TANÁCS ELVEI ALAPJÁN.
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
Mészáros Attila Menedék Migránsokat Segítő Egyesület
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Kisebbségszociológiai alapismeretek
Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és.
Másság-tisztelet vagy személyi méltóság: a társadalompolitika válaszútja Kővári János
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
Munkahelyi egészség és biztonság
Az orvos szabálysértési felelőssége
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
Vasútszabályozási Osztály
Megpályázható tevékenységek BM/4747-1/2012. sz
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Az adatmegőrzési irányelvet átültető szabályozás alkotmányossági kritikája A Társaság a Szabadságjogokért beadványa az Alkotmánybírósághoz.
A KÜLFÖLDIEK JOGÁLLÁSNAK NEMZETKÖZI JOGI KÉRDÉSEI: NEMZETKÖZI MIGRÁCIÓS JOG – ELŐADÁS – DECEMBER BCE T-KAR NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK INTÉZET – ELŐADÁS.
AZ ÁLLAMPOLGÁRSÁG NEMZETKÖZI JOGI JELENTŐSÉGE – ELŐADÁS – NOVEMBER. BCE T-KAR NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK INTÉZET.
Történelem – középszintű témakörök
A bevándorlási politika néhány kritikus pontja az Európai Unióban Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK november 5.
Állampolgárság.
Koncepciók, dimenziók az integráció kutatásában
Polgári Légiközlekedési Hatóság
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
A tartózkodási jog megszerzése érdekében létesített családi kapcsolatok problematikája december Előadó: dr. Kozlik Andrea.
Előadó: Bodonyi László főosztályvezető-helyettes
Készült Európai Migrációs Hálózat Nemzeti Ülésére
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
MIGRÁCIÓS SZAKIRÁNY Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Alapfogalmak.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Az adatvédelem szabályozása
Átvándorlók-bevándorlók kontra hajléktalan ellátás
Migráció és nemzetközi jog
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Fogyasztók diszkriminációja az EU-ban Bak Pál Európai Köz-és Magánjogi Tanszék
Alapvető fogalmak és tények a bevándorlás megértéséhez
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
Helyzetjelentés a menekültkérdésről:
Az emberi jogok regionális védelme I.; Európa
Esélyegyenlőség a Szent István Egyetemen
Pécs, szeptember 25. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
KÜLFÖLDI ELEM ESETÉN ALKALMAZANDÓ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

Állampolgársága végképp eltörölve Állampolgársága végképp eltörölve? Hontalanok Szlovéniában a Kuric és társai kontra Szlovénia ügy apropóján Rendészeti Ágazat Doktoranduszainak V. Országos Fóruma dr. Lőrincz Aranka tanársegéd NKE RTK Bevándorlási és Állampolgársági Tanszék

Végképp eltörölve? 1991. június 25: Szlovénia függetlensége (a szlovén népesség 10 %-a más jugoszláv tagállam állampolgára) Demokratikusan? Emberi jogok tiszteletben tartásával? 1992. február 26: 25 671 fő „eltörölve” 2012. június 26. : EJEB döntés a Kuric és tsai kontra Szlovénia ügyben

Jogi helyzet 1991. június 25 előtt kétszintű állampolgárság: jugoszláv és tagállami Szlovén állampolgárság kérelmezésére határidő 1991. december 25-ig – az 1991.évi szlovén állampolgársági törvény 39. és 40. cikke (6 hónap) 1992. február 26: törlés a népességnyilvántartásból Szlovénia területén illegálisan tartózkodó hontalan/külföldi/jogilag nem létező személyek

Következmény Alapvető jogoktól való megfosztás Személyes dokumentumok hiánya Munkához való jog korlátozása Utazás korlátozása Életkörülmények (lakhatás, egészségügyi, nyugdíjellátás) megváltozása Kitoloncolás …

Szlovén Alkotmánybíróság döntése (1999) Az 1991. június 25-én elfogadott idegenrendészeti törvény alkotmányellenes: A „sima” külföldiek kedvezőbb elbánásban részesülnek, mint a volt jugoszláv állampolgárok. Nem szabályozza az „eltöröltek” jogi státuszát. Új törvény elfogadása 1998. július 8-án

Szlovén Alkotmánybíróság döntése (2003) Jogi Státuszról szóló 1999-es törvény alkotmányellenes visszamenőleg nem biztosított jogi státuszt a törölt személyeknek; nem határozta meg a „jelenleg Szlovénia területén tartózkodó személyek” fogalmát; a kitoloncoltak helyzetéről nem szólt törvény módosítása (hatályba lépés: 2010. július 24.)

EJEB döntés: a Kuric és tsai kontra Szlovénia (2012. június 26.) Emberi jogok Európai Egyezménye Panaszosok: Állandó lakosként a jogi státuszuktól való önkényes megfosztás: EJEE 8., 13, és 14. Cikk megsértése Szlovén állam: Állampolgársághoz való jog, tartózkodáshoz való jog nem szerepel az EJEE-ben

Magán – és családi élet tiszteletben tartásához való jog EJEE 8. cikk 1. Mindenkinek joga van arra, hogy magán- és családi életét, lakását és levelezését tiszteletben tartsák. 2. E jog gyakorlásába hatóság csak a törvényben meghatározott, olyan esetekben avatkozhat be, amikor az egy demokratikus társadalomban a nemzetbiztonság, a közbiztonság vagy az ország gazdasági jóléte érdekében, zavargás vagy bűncselekmény megelőzése, a közegészség vagy az erkölcsök védelme, avagy mások jogainak és szabadságainak védelme érdekében szükséges. A panaszosok társadalmi, kulturális, gazdasági kapcsolatai megalapozzák a 8. cikk vizsgálatát A beavatkozás: 1. a törvénnyel összhangban?– NEM: a következmények nem voltak előreláthatóak, nem volt hivatalos értesítés a „törlésről”! 2. legitim célt szolgál? - IGEN: a szlovén állampolgárság kérelmezésére nyitva álló rövid határidő nemzetbiztonsági célt szolgált 3. szükséges egy demokratikus társadalomban (arányosság)? – NEM: a törlés következtében illegális tartózkodók/ hontalanok; állampolgárság nélkül, külföldiként is jogszerű tartózkodás lehetőségét kellett volna biztosítani

Hatékony jogorvoslathoz való jog EJEE 13. cikk Bárkinek, akinek a jelen Egyezményben meghatározott jogait és szabadságait megsértették, joga van ahhoz, hogy a hazai hatóság előtt a jogsérelem hatékony orvoslását kérje az esetben is, ha e jogokat hivatalos minőségben eljáró személyek sértették meg. EJEB döntés: nem biztosított a megfelelő és hatékony jogorvoslathoz való jog!

A megkülönböztetés általános tilalma EJEE 14. cikk A jelen Egyezményben meghatározott jogok és szabadságok élvezetét minden megkülönböztetés, például nem, faj, szín, nyelv, vallás, politikai vagy egyéb vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, nemzeti kisebbséghez tartozás, vagyoni helyzet, születés szerinti vagy egyéb helyzet alapján történő megkülönböztetés nélkül kell biztosítani. EJEB: Szlovénia függetlenségét követően eltérő bánásmód a volt jugoszláv állampolgárok és a „sima” külföldiek között: az idegenrendészeti törvény alapján a jugoszláv állampolgárok „jogi vákuumba” kerültek, míg a „sima” külföldiek továbbra is legális jogcímen tartózkodhattak – nemzeti vagy társadalmi származás alapján történő megkülönböztetés!

Konklúziók Státuszrendezés ? Állami kötelezettség Kártérítés fizetése (20.000 EUR/fő) 1 éven belül kompenzációs rendszer kidolgozása valamennyi „eltöröltnek”

Szlovénia 2013. június 26-ig (határidő lejárta): a Népességnyilvántartásból Törölt Személyek kártérítéséről szóló jogszabály tervezetének elfogadása minden „eltörölt” hónapért 40 EUR átalánydíj csak annak, aki már legalizálta a státuszát (állampolgár vagy letelepedési engedéllyel rendelkező) további kártérítésért polgári bírósághoz 2013. július 25.:Kormány 2013. szeptember: Parlament A Törvény elfogadása 2013. végéig Az EJEB-döntés végrehajtásának felügyelete : Európa Tanács Miniszteri Bizottsága – 3 x vizsgálat; legközelebb 2013. december

Államutódlás és állampolgársághoz való jog Európai Állampolgársági Egyezmény (1997) Az államutódlás esetén bekövetkező hontalanság elkerüléséről szóló Egyezmény (2006) Szlovénia nem részese!

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! lorincz.aranka@uni-nke.hu