Egészségügy Betegjogok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
jogorvoslati rendszere
Advertisements

A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Szerkesztők és a törvény A források védelme és a hatóság eljárása.
Betegjogi bőségkosár avagy az egészségügyi szolgáltatással szemben 16 féle eljárás indítható.
A jog Önt védi. Mi az Ön jogait.
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
A szociális szolgáltatásokat igénybe vevők jogvédelme
általános főig. helyettes
Szolgálatból szolgáltatás avagy változó egészségügy, bővülő betegjogok, szélesedő kártérítési felelősség.
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Az egészségügyi szolgáltatók kártérítési felelőssége
Európai Üzemi Tanács Konferencia Magyar szerepvállalás a Schneider Electric Európai Üzemi Tanácsában, különös tekintettel a magyarországi munkavállalók.
Kiszolgáltatottból kiszolgált helyzetbe? avagy az egészségbiztosítás változásainak hatása a betegjogokra.
AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS RENDSZERE MAGYARORSZÁGON
Betegjogok „Törvények, melyeknek nem szereznek érvényt, megszűnnek törvények lenni, és jogok melyeket nem védenek meg, eltűnnek.”. / Thomas Moriarty /
Legfontosabb törvényeink
Legfontosabb törvényeink
HÁZASSÁGI PEREK február 18. Jogász szak, nappali
Igazságügyi pszichológia
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Egészségpolitika.
4th East-Weast Colorectal Days October, 2008 Hajdúszoboszló A betegek jogai és az orvosi felelősség Magyarországon Patient's Rights and Medical.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Segélyezési rendszer átalakítása
Gyermekjogok - egy lépés előre
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége Szövetségi Tanácsülés április 10. A Nemzeti Egészségügyi Programok és a Népegészségügyi Program.
1 AZ ÜGYVÉD-SZAKORVOS TÁRGYALÓTERMI 15 ÉVES TAPASZTALATAI MOTESZ INTERDISZCIPLINÁRIS FÓRUM AZ ORVOSI FELELŐSSÉGRŐL I. DR. MARTINI JENŐ MÁRCIUS 9.
Felelősen felügyelt felelősség avagy betegjogi képviselők mozgástere a jelenben és a jövőben.
Nem csak a télapó segíthet Betegjogi kívánság-lista (hogy egy puttony ne legyen elég)
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
ADATVÉDELMI OKTATÁS
Polgármesteri Akadémia A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról Dr. Lóránt Zoltán főigazgató február
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. Az Európai Bizottság által támogatott „Sastipen – Egészség” program tapasztalatai,
Egészségügyi panaszok az Európai Fogyasztói Központ gyakorlatában „Egészségügyi szolgáltatások – békéltető testületek szerepe és jövője a fogyasztóvédelemben”
Biztos Kezdet Gyerekházak
NOTES.
Az egészségbiztosítás hatósági felügyelete Az Egészségbiztosítási Felügyelet helye, szerepe és eredményei.
Üzemi Tanács Általános ismertető
Az OBDK betegjogi képviselői tevékenységének évi tapasztalatai
HATÁRON ÁTNYÚLÓ ELLÁTÁSOK NÓGRÁD MEGYÉBEN A ÉVBEN Debrecen, április 23.
Aktualitások: Konszolidáció és Gazdasági Bizottságok
Nevelőszülői értekezlet első félév
Szociális és egészségügyi ellátórendszer kínálta válaszok a demenciában szenvedők és családtagjaik számára.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
TÁMOP / Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ A szociális szolgáltatásokat igénybevevők jogvédelme.
Fogyasztói jogérvényesítési lehetőségek készítette: dr. Tulipán Péter.
TÁMOP / Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Alapelvek, beszámolási kötelezettségek a jogvédelmi munkában.
Az egyenlő bánásmód érvényesülése az egészségügyi ellátás során Pécs, Dr.Szendy Erzsébet betegjogi képviselő Pécs,
1 A fogyasztóvédelem magyarországi helyzete és gyakorlata, a fejlesztés lehetséges irányai Budapest, Dr. Horváth Sándor Főosztályvezető Ifjúsági,
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Közigazgatási eljárás III.
Az ellátottjogi képviselet 2015-ben
A közigazgatási perek április 3..
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Kórházátalakítási pályázat
Közbeszerzési Döntőbizottság
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Előadás másolata:

Egészségügy Betegjogok

1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről Betegek jogai: A legmagasabb szintű ellátáshoz való jog A megkülönböztetett ellátáshoz való jog - csak szakmai szempont alapján lehet a betegek között különbséget tenni. Az egészségügyi ellátáshoz való jog - a rendelkezésre álló tárgyi-személyi feltételek keretében Szabad orvos- és a szabad intézményválasztás joga Az emberi méltósághoz való jog. A kapcsolattartás joga A beteg tájékoztatása, illetve önrendelkezési joga az egészségügyi ellátás igénybevételéről való döntés a beavatkozás elvégzésébe való beleegyezés beavatkozás visszautasítása. Adatvédelem

Hová? A betegjogok megsértése esetén a beteg fordulhat az intézményekben működő panaszkivizsgálókhoz, az etikai bizottságokhoz, a közvetítő tanácsokhoz, a bírósághoz a betegjogi képviselőkhöz.

Betegjogi képviselők Betegjogi Koordinátori Tanács tagja A Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány keretei között látja el feladatait. Feladatai: Beteg segítése a dokumentációhoz való hozzáférésben, illetve a dokumentációban való javításban. Beteg segítése a panasz megfogalmazásában, illetve a panaszeljárásban képviselhetik a betegeket. A betegjogokról tájékoztatja a betegeket és az egészségügyi dolgozókat. Adatokba beletekinthet, az egészségügyi dolgozók nem zárkózhatnak el attól, hogy a betegjogi képviselő kérdéseire válaszoljanak.

Eljárása Ki lehet betegjogi képviselő? aki legalább 5 éves szakmai gyakorlattal rendelkezik; aki a legalább 60 órás jogvédelmi tanfolyam elvégzését követően sikeres vizsgát tett; és akivel szemben nem áll fenn kizáró ok. Elérhetősége hetente legalább egy alkalommal fogadóórát tart a területi irodában, a fekvőbeteg-szakellátás esetében legalább heti egy napon helyben is. . Intézkedése egyedi ügyekben kizárólag a betegtől kapott meghatalmazás alapján és annak keretei között járhat el Az egészségügyi szolgáltató vezetője 10 munkanapon belül, a fenntartó 30 munkanapon belül köteles érdemben megvizsgálni a betegjogi képviselő észrevételeire és megválaszolni azt..

Betegjogi képviselet a gyakorlatban 2003-ban az ország területén dolgozó 47 betegjogi képviselőt összesen 7 367 alkalommal keresték fel panasszal. Az esetek 58 százalékában kórházzal kapcsolatos panaszok érkeztek. 2003-ban a legtöbb eljárás az emberi méltósághoz való jog, a tájékoztatáshoz való jog és az önrendelkezéshez való jog megsértése miatt indult.

Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány 2004. január 5. emberi és állampolgári jogok védelme, gyermek- és ifjúságvédelem, gyermek- és ifjúsági érdekképviselet hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése tájékoztatás békítés betegjogi képviselők felügyelete

Peren kívüli megegyezés Arbitrációs eljárás - választott bíróságok intézményének igénybevétele. nincs fellebbezésnek helye, gyors és nem nyilvános. Egészségügyi közvetítői (mediátori) eljárás. A mediátor nem dönt el semmit, csak segíti a felek között az egyezség létrehozását. Cél: az ellenérdekelt felek konszenzusa. Fogadókészséget igényel mindkét oldalról A közvetítői tanács A beteg és az egészségügyi szolgáltató között felmerülő jogviták peren kívüli megoldására a felek együttesen kezdeményezhetik a jogvita közvetítői eljárás keretében történő rendezését.

2000. évi CXVI. törvény az egészségügyi közvetítői eljárásról A felek a tanács tagjait a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara által vezetett közvetítői névjegyzékből jelölik ki. Tanácsülés 30 napon belül – 4 hónap Szakértő Biztosító bevonása Egyezség vagy az eljárás megszüntetése Költségviselés megállapodás szerint, vagy aki miatt az egyezség meghiúsul

Egészségbiztosítási Felügyelet A tényállás feltárására betekinthet az iratokba, tanúkat hallgathat meg, szakértőket kérhet fel, a büntetőeljárás szembesítésének megfeleltethető tárgyalásokat tarthat. szankciókkal élhet: felszólíthatja a szolgáltatót a kötelezettsége teljesítésére, másik szolgáltatót jelölhet ki a biztosított ellátására, pénzbírságot szabhat ki, felszólíthatja a biztosítót az ellátóval kötött finanszírozási szerződés felfüggesztésére, súlyos esetben a felmondására.