BURGÅRDEN OKTATÁSI KÖZPONT Tanétterem -és pékség.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A téglaépületek energiahatékonysága Előadó: Kató Aladár MATÉSZ elnök TONDACH Magyarország Zrt. - vezérigazgató március 04.
Advertisements

 A föld elég mindannyiunk szükségleteire, de nem elég mindannyiunk mohóságára! Mahatma Gandhi.
Együttműködők vagy véleményvezérek, avagy hogyan vonhatják be a civil szervezetek a lakosokat a környezetvédelmi akciókba.
Bonifertné Szigeti Márta – ügyvezető igazgató
Üzemeltetési költségek csökkentése
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
A Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola, mint Ökoiskola
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
CEP® Clean Energy & Passive House Expo CEP® Clean Energy & Passive House Expo II. Országos Villanyszerelő Konferencia Meglévő ingatlanok smartosításának.
Energiatakarékos otthon
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA.
Szemléletformálás a kerékpáros közlekedés támogatásában
Raklap és Tüzép csoport Raklap és Tüzép csoport.
© Michel Roggo / WWF-Canon 1 Vállalati autóflották környezettudatos használata Benkő Dániel WWF Magyarország október 17. Zöld flotta program.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Lepenye Ambrus Mátyás Király Általános Iskola Pomáz
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
III. Magyarországi Klímacsúcs Szakmai Konferencia
„Zöld Kampusz Zalaegerszeg” mintaprojekt tanösvényének bemutatása
Fenntartható életmód és életstílus
Készítette: Éles Balázs
Martfű.
HEFOP Minőségirányítás 5. hét: a környezetközpontú irányítási rendszer kialakulása.
Zöld iroda Céglátogatás helyett. rkialltas-fomenu/vandorkialltas-2011/gyor.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Cím: Az ökolábnyom Prezentációt készítette: Pető Zsombor Felkészítő tanár: Lángné Juhász Szilvia Iskola: Gregor József Általános Iskola Szeged, Fő fasor.
ÖKO iskola, de hogyan?. Miért akart az iskola pályázni? Iskolai élet TevékenységekPÁLYÁZAT Fenntartói támogatás.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Legyen kevesebb autó, tisztább város, több zöld! – Ajánlások a Városi Környezet Stratégiához Hegyi Gyula Budapest, november 13. Fővárosi Közgyűlés.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
energetikai hasznosítása I.
Szelektív hulladékgyűjtés az iskolában „Polgár az Európai Demokráciában” OTV 2007/2008 Készítette: Mókus örs.
ÜDVÖZÖLJÜK Európai partnerség az integratív és öko- tudatos élethosszig tartó vendéglátó és turizmus szakképzés jó gyakorlatainak cseréjére, az Európai.
EU szabályozás Talajvédelem. EU szabályozás: Talajvédelem A talajjal kapcsolatos európai szabályozás aktuális elemeit találjuk a következő listán, aktív.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Energiamenedzsment Dr. Somogyvári Márta egyetemi docens Interregionális Megújuló Energia Klaszter Egyesület elnök Alsómocsolád 2011 június 29.
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
A természeti környezet védelmének ösztönzése a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával.
Környezettudatos közlekedés 2030 – Nemzeti Energiastratégia 2030
Fenntartható fejlődés a kereskedelemben
Életen át tartó tanulás/ személyi fejlődés/ minőségirányítás Bevált gyakorlatok A szociális munkások/ szociálpedagógusok munkájában a bécsi.
A LEGTISZTÁBB ENERGIA AZ, AMIT FEL SEM HASZNÁLUNK !
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
PROGRAM.
A háztartások nagyobb szennyezők az iparnál A háztartások szennyezőanyag-kibocsátása már nagyobb, mint az iparé - állapították meg kutatók. A prágai Károly.
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Közl_kvéd071 Az EU közlekedéspolitikája Az EU közlekedéspolitikája.
7.évfolyam. Feladataink  E.ON látogatás  Interjúk  Iskola és környezete.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Fenntarthatóság, környezettudatosság
A többcélú közösségi terek fejlesztése program régiós szakmai műhelye Bemutatja: KANDIKÓ Rita Becsehely, TÁMOP A – 12/ Mi.
Ökoiskola? Károlyi a régióban. Gyermekvédelem EGYÜTT A DROG ELLEN Az egész iskolát átfogó program: - szülők - tanárok - diákok részére előadásokat szerveztünk.
Best Practice a zöld közbeszerzés lépései Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Az új ökoiskola kritériumrendszer Varga Attila
Érdi SzC Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája és Kollégiuma Érdi SzC Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája és Kollégiuma.
Célja A minősítés célja a közalkalmazott munkaköri feladatai ellátásának megítélése, az ezt befolyásoló ismeretek, képességek, személyi tulajdonságok.
Az oktatás szerepe az energetikai szektor jövőjének formálásában Dr. Bihari Péter BME Gépészmérnöki Kar oktatási dékánhelyettes.
GEOTERMIKUS ENERGIA.
„Vegyünk egy nagy levegőt”
Készítette a Pápai Gazdasági Szakközépiskola és Kollégium 9.D osztálya
Elemzési Mintagyakorlat 1. Elemzési szempontok a kávéfőző tervezéséhez
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Motivációs szeminárium
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
Előadás másolata:

BURGÅRDEN OKTATÁSI KÖZPONT Tanétterem -és pékség

Minden évben a város által kitűzött irányelveket követve meghatározzuk céljainkat A fenntartható fejlődés három dimenziója:  Ökológiai  Gazdasági  Társadalmi FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS

A KÖRNYEZETVÉDELEM ÉRDE- KÉBEN TETT ERŐFESZÍTÉSEK -közlekedés Általános irányelvek:  Tömegközlekedés – elsődleges választás munkába járáshoz  Az iskola környezetvédelmi pótdíj fizetésére tesz javaslatot, amikor elengedhetetlen a légi közlekedés igénybevétele  A dolgozókat támogatjuk abban, hogy kerékpározzanak vagy a tömegközlekedést használják - Elektromos kerékpárokat kölcsönözhetnek az iskolában helybéli kiküldetésekhez - Előre megváltott jegyeket kapnak a göteborgi önkiszolgáló kerékpár-kölcsönző igénybevételéhez

KÖRNYEZETVÉDELMI TANÚSÍTVÁNY AZ ÉTTERMEK MŰKÖDTETÉSÉHEZ  Minimum 25% organikus eredetű alapanyag  Törekvés a csak organikus eredetű húsok beszerzésére  Hulladék szétválogatása és elkülönítése  Hulladék csökkentése  Komposztálás  Az oktatók és a diákok képzése

ÉTELKÉSZÍTÉS „KÖRNYEZETVÉDELMI MÓDRA”  Szemléletmód váltás – a felhasznált víz és energia csökkentése  Energiatakarékos eszközök vásárlása ( indukciós főzőlap)  Az ételkészítési folyamatok optimális megtervezése, mellyel minimalizálni lehet az ételek melegen tartását illetve hűtését  Éjszakára a fűtést alacsony hőfokra állítsuk be  Ne kapcsoljuk be túl korán a konyhai eszközöket  A hő kibocsátás csökkentése- a ventillátorok használatának csökkentése

JELENLEG FUTÓ KÖRNYEZETVÉDELMI PROJEKTEK  Továbbképzéseket tartunk a kollegáknak, melynek során környezettudatos gondolkodásra és a bevett gyakorlatok lecserélésére bíztatjuk őket  Képzéseket kínálunk az óvodák, iskolák, idősek otthona konyháján dolgozóknak -A diákok mérik a berendezések áramfogyasztását mind a munkahelyeken, mind otthonaikban, majd javaslatokat tesznek a takarékosságra - A javaslatokat kipróbálják és figyelemmel kísérik mind az étterem vezetők, mind a diákok

AZ INTÉZMÉNY MINDEN TERÜLETÉRE KITERJEDŐ KÖRNYEZETTUDATOS GYAKORLATOK  Környezetvédelmi szempontok alkalmazása a beszerzés, vásárlás és szállítás területén  Környezetbarát tisztítószerek alkalmazása  Takarékosság a papírral -A diákok digitális formában adják le munkáikat A környezetvédelmi tanúsítvány az első lépés környezet megóvása érdekében vívott folytonos küzdelemben