Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Motivációs szeminárium

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Motivációs szeminárium"— Előadás másolata:

1 Motivációs szeminárium
Köszöntjük a Motivációs szeminárium résztvevőit Nagykanizsa, április 17.

2 A NAKKIK környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenységei, szolgáltatásai
Részvétel a környezetvédelemi szabályozások előkészítésében Vállalkozók tájékoztatása Partnerség a környezeti tudásláncban Kapcsolat Nagykanizsa környezetvédelmi civil szervezeteivel Javaslattétel a Nagykanizsa Környezetkultúrájáért díjra Minőségbiztosítás Képzések

3 Részvétel a környezetvédelemi szabályozások előkészítésében
Magyarországon a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárságának egyik felelősségi területe a környezetvédelem. Itt készítik elő a környezetet érintő hazai és nemzetközi vonatkozású döntéseket, amelyeknek folyamatába a területi kamarákat, így a nagykanizsait is bevonják. A Vidékfejlesztési Minisztérium megkeresésére három - a vállalkozókat érintő - döntést megelőzően adtunk véleményt, javaslatot: Új környezetvédelmi termékdíj szabályozás Nemzeti Környezettechnológiai Innovációs Stratégia Új hulladékgazdálkodási törvény

4 Vállalkozók tájékoztatása
A környezetvédelmi termékdíjat 1995-ben vezették be Magyarországon A vállalkozásoknál a termékdíj-fizetési kötelezettség nem csak a beszerzett és értékesített, de a saját célra felhasznált termékek után is keletkezik. Nagyon sok a bizonytalanság, rengeteg az adminisztráció, magas a bírság és folyamatosan változnak az elvárások. Ezért a vállalkozók tájékoztatására a - bírság elkerülése érdekében - minden évben konzultációval egybekötött fórumokat tartunk.

5 Partnerség a környezeti tudásláncban
Az ismeretek és a tudás folyamatos fejlesztése a környezetügy szakmai és társadalmi erősítésének egyaránt fontos pillére. Az ehhez kapcsolódó tevékenységünk célterületei: szak- és felnőttképzésben a környezeti nevelés programszerű támogatása K+F, az innováció fontosságának tudatosítása a vállalkozók körében. A környezeti tudáslánc program keretében készült egy térkép, amely jelzi, hogy Nagykanizsán 15 oktatási- nevelési intézménynek van tudatos környezeti nevelési programja. Közülük a Nagykanizsai Műszaki Szakképző Iskolában környezetvédelmi laboráns környezetvédelmi méréstechnikus megújuló energia – gazdálkodási technikus szakmákat oktatnak. Ebbe a tudásláncba a vállalkozóinkat is szeretnénk intenzívebben bekapcsolni.

6 Kapcsolat Nagykanizsa környezetvédelmi civil szervezeteivel
Nagykanizsán 6 bejegyzett környezetvédelmi civil egyesület, ill. alapítvány működik. Közülük 3 szervezettel ápolunk kapcsolatot és támogatjuk tevékenységüket: Nagykanizsa Város Környezetvédelméért Alapítvány Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület Fenntartható Jövőért Egyesület Projektünk megvalósításában számítunk aktív közreműködésükre.

7 Javaslattétel a Nagykanizsa Környezetkultúrájáért díjra
Az ENSZ 1972-es stockholmi konferenciája óta ünnepeljük minden év június 5-én a Környezetvédelem Világnapját. Ebből az alkalomból a kamara – javaslattételi jogával élve – minden évben felterjeszt vállalkozásokat a „Nagykanizsa Környezetkultúrájáért” kitüntető cím elnyerésére. 2010. évben az Addinol Kft. (kamaránk tagja) nyerte el a díjat a környezetbarát technológiák alkalmazása terén végzett magas színvonalú tevékenységéért. A projekt ideje alatt hangsúlyosan fogjuk kezelni és disszeminálni a díjat és a díjazottak bemutatását.

8 Minőségbiztosítás Kamaránk a minőségügy elkötelezett híve, minőségbiztosítási tanácsadói szolgálatot működtet. Rendszeresen részt vesz a Regionális és Nemzeti Minőségi Díj pályázaton induló vállalkozások felkészítésében, tanúsítványok megszerzéséhez ajánlásokat ad ki. Magyarországon is egyre gyakoribb az igény arra, hogy a cégek a minőségbiztosítási rendszer mellett környezetközpontú irányítási rendszert működtessenek. Várhatóan a jövőben egyre több pályázat és jogszabály írja elő a környezetvédelmi tanúsítvány meglétét, amelyet a vevők és a hatóságok is pozitívan értékelnek. Nagykanizsán jelenleg 5 cég rendelkezik ISO14001 tanúsítvánnyal: NETTA-Pannonia Kft. Kanizsa Trend Kft. DKG-EAST Zrt. Aquaprofit Zrt. Délzalai Víz - és Csatornamű Zrt.

9 Környezetvédelmi képzések
A környezetirányítási rendszerek eszközeinek alkalmazása önkéntes, a jövőben azonban kötelezővé válhat. Szakmai jogszabályok ma is kimondják, hogy „a környezetvédelemmel összefüggő feladatok ellátása érdekében a környezethasználóknak megfelelő szakismerettel rendelkező környezetvédelmi megbízottat kell alkalmazni, megbízni”. E munkakörök betöltésére alkalmas szakemberek képzése is projektünk egyik célja.

10 Köszönöm megtisztelő figyelmüket
dr. Polay József elnök


Letölteni ppt "Motivációs szeminárium"

Hasonló előadás


Google Hirdetések