EREDMÉNYKIMUTATÁS
FELADATA Valós képet szolgáltatni a vállalkozás jövedelemtermelő képességéről – az eredményre ható tényezők számszerűsítése.
AZ EREDMÉNYKIMUTATÁS FELADATA A vállalkozás mérleg szerinti eredményének levezetését tartalmazza, a vállalkozás bevételeit és ráfordításait méri össze egy adott időszakra vonatkozóan. (Évente egyszer készül.)
ALAPFOGALMAK Költség: olyan hasznos vagyoncsökkenés, amely a tevékenység végzése érdekében merül fel. Egyéb ráfordítás: olyan vagyoncsökkenés, amely nem a tevékenység végzése érdekében merül fel, vagy nem hasznos (büntetés, kötbér) Költségnemek: Közvetlen költségek Közvetett költségek Állandó – fix költség Változó költségek
KÖLTSÉGNEMEK Közvetlen költségek általában változó költségek, amelyek az értékesített termékek, anyagok, áruk és teljesített szolgáltatások vonatkozásában közvetlenül számszerűsíthetők, elszámolhatók, pl. ELÁBÉ, jutalék. Közvetett költségek vagy általános költség, az a költség, amelyről felmerülése során azonnal nem állapítható meg, hogy minek érdekében merül fel.
KÖLTSÉGNEMEK Állandó költség az üzlet munkájától és a bevétel változásától függetlenül meghatározott mértékben felmerülő költségek (pl. bérleti díj) Változó költség az a költség, amely az elvégzett munka nagyságának megfelelően alakul, növekszik, vagy csökken. degresszív lineáris progresszív
AZ EREDMÉNYKIMUTATÁS HÁROM SZINTJE Üzemegység eredménye Bruttó üzemeltetési eredmény Gross operation profit (GOP) Nettó üzemeltetési eredmény Netto operation profit (NOP) = adózás előtti eredmény
SZAKMAI EREDMÉNYKIMUTATÁS Üzemegység eredményének kiszámítása Árrés Árrés kiszámítása Árrés tartalma, jelentősége
Gazdasági számítások: FELADAT Gazdasági számítások: Éves forgalom (bruttó árbevétel) nyitvatartási napok száma napi árbevétel Étterem kapacitása Napi árbevétel Átlagfogyasztás (napközben, este) Vendégek forgási sebessége (napközben, este)
FELADAT Árrés kiszámítása Éves bruttó árbevétel - ÁFA ____________________________________________________________________________________ Éves nettó árbevétel - Éves ELÁBÉ _________________________________________________________________ Árrés
Üzemegység eredményének kiszámítása Árrés -- Közvetlen bérköltségek -- Egyéb közvetlen költségek (5-15 %) -------------------------------------------------- Üzemegység eredménye
Közvetlen bérköltség A tulajdonos és az adminisztráción kívüli bérköltségek (konyhafőnök, teremfőnök, konyhalány, pincérek stb.).
EGYÉB KÖZVETLEN KÖLTSÉGEK Fogyóeszközök: üvegáruk, porcelánok, textília, evőeszközök stb. Mosatási, tisztítási költségek Takarítás költségei: tisztítószerek vagy szerződéses számlák Munkaruha költségek: formaruha, védőruha, védőfelszerelések Engedélyek, hatósági díjak Étlapok, itallapok, árlapok Műsorszolgáltatás, jogdíjak
BRUTTÓ ÜZEMELTETÉSI EREDMÉNY – GOP KISZÁMÍTÁSA Üzemegység eredménye -- Közvetett költségek (általános ktg.) ____________________________________________________________________________________________ Bruttó üzemeltetési eredmény GOP
KÖZVETETT KÖLTSÉGEK – ÁLTALÁNOS KÖLTSÉGEK Igazgatás bérköltsége Igazgatási költségek nyomtatványok, irodaszerek Telefonköltség, internet, postaköltség Marketing költség Reklám, prospektus Vásárok, kiállítások, bemutatók Szponzorálási szerződések Tréningeztetés
ÁLTALÁNOS , KÖZVETETT KÖLTSÉGEK Energia Víz és csatorna Villany gáz Karbantartás költségei Műszaki anyagok Alkatrészek Karbantartási szerződések
NETTÓ ÜZEMELTETÉSI EREDMÉNY - NOP KISZÁMÍTÁSA Bruttó üzemeltetési eredmény – Fix költségek ___________________________________________________________ = Nettó üzemeltetési eredmény - NOP
FIX KÖLTSÉGEK TULAJDONOSI KÖLTSÉGEK Értékcsökkenési leírás Bérleti díj Banki hitelek törlesztő részletei Biztosítási díjak Franchise díjak Menedzsment díjak
ADÓZÁS ELŐTTI EREDMÉNY NOP Nettó üzemeltetési eredmény (NOP) - Központi adók Helyi adók ___________________________________________________________________________________ Adózás utáni eredmény - profit
Éves forgalom meghatározása Étterem befogadóképessége Átlagfogyasztás Forgási sebesség Nyitvatartási napok száma
Éves forgalom meghatározása Műszakonként megszorozzuk az étterem befogadóképességét az átlagfogyasztást a forgási sebességgel és a nyitvatartási napok számával
Éves forgalom meghatározása Összeadjuk az egyes műszakok forgalmát