Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

A CBC-programok és a területi kohézió Budapest, június 6.
Kormányzás a felsőoktatásban A felsőoktatás modernizációja workshop 2007 október 10.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Kommunikációs Főosztály
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Strukturális Politika múltja és jelene. Fejlettség közötti különbségek az EU-ban nemzeti szinten  Egyetlen új tagállam sem éri el A 27-ek GDP-jének 90%-át.
Tájékoztatás a Versenyképes tudás OP tervezetéről november 22. Közoktatás-politikai Tanács Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A régiók Európája Az EU regionális politikája Az EU alapelvei
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Térbeliség és fejlődés: a kohéziós politika új irányából adódó lehetőségek és feladatok Magyarországon néhány gondolat.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Az NFÜ által megfogalmazott célok, azok összhangja az ágazati célkitűzésekkel „Építészet a gyógyulásért 2010” konferencia Budapest, NEFMI december.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár Az EU lisszaboni stratégiájának magyarországi megvalósítása.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
as programozási időszak Balás Gábor Nemzeti Fejlesztési Hivatal.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A Strukturális Alapok rendszere, tervezése és végrehajtása.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Kulcsár Gábor VÁTI Stratégiai Tervezési Igazgatóság ELTE TTK geográfus szak február 22. Területi programozás és monitoring 1. Alapfogalmak.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Pályázatírás módszertana
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Területfejlesztés- Kohéziós politika, Uniós támogatások
A Nemzeti Fejlesztési Terv
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
Közigazgatási Jog 4 Európai Közigazgatás, 5. előadás október Az Európai Unió területi-helyi közigazgatása 3.1. Regionalizmus az EU-ban integráció.
Regionális politika. Alapok Kohézió Az uniós politikákkal párhuzamosan Régiós elmaradottságok felszámolása Hosszú távú elképzelések Céljai: –Kiegyensúlyozott.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
A NEMZETI STRATÉGIAI REFERENCIAKERET (2007–2013) KÉSZÍTÉSÉNEK TAPASZTALATAI Dr. Faragó László MTA RKK Sopron március 1.
A FELNŐTTKÉPZÉS JOGI KÖRNYEZETE dr. Oszlánczi Tímea EKF, Andragógiai és Közművelődési Tanszék, ügyvéd.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Oktatáspolitika az első évtizedben
Oktatáspolitika között
Európai Uniós ismeretek
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
Előadás másolata:

Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

Mire és miért ad pénzt az Európai Unió? • Ami nem új: az Unió strukturális és kohéziós politikája (korábban ezt nem lehetett oktatásfejlesztési célokra használni) • Ami újabb: a évi „lisszaboni fordulat” • leszakadási veszély megértése és a modernizációs kényszer felismerése • az emberi erőforrások és a tudás stratégiai felértékelődése • mindehhez új eszközrendszer hozzárendelése

Az oktatás a közösségi politikában Lisszabon előtt • Az oktatás minden ország belügye – korlátozott uniós szerep • Az 1997-es Amszterdami Szerződéssel létrejött a közös foglalkoztatási politika • A közös foglalkoztatási politikának egyre fontosabb része lett a munkaerő adaptivitásának segítése az egész életen át tartó tanulással • Az egész életen át tartó tanulás egyre tágabb értelmet kapott (része lett a közoktatás is)

Az oktatás a közösségi politikában Lisszabon után • Az oktatás fejlesztése már nem lehet belügy, hiszen ettől függ a közösség egészének a jövője • A nemzeti politikák harmonizálása: a nyitott koordinációs módszerrelnyitott koordinációs módszerrel • Fejlesztés a strukturális és kohéziós politika módosult keretei közöttstrukturális és kohéziós politika • E politikába beépült az oktatás modernizálásának a célja (már erre is lehet a pénzeket költeni) • Az oktatás nemzeti szintű fejlesztését egyre inkább meghatározzák e politika általános céljai és eszközei

Az uniós és a hazai célok • A hazai fejlesztési stratégiák a közösségi célok ismeretében készültek • A főbb érvényes stratégiák • Szakképzési stratégia ( ) • Nemzeti akcióprogram a növekedésért és a foglalkoztatásért ( ) •A magyar kormány egész életen át tartó tanulási stratégiája (2005) • Új Magyarország Fejlesztési Terv / Társadalmi Megújulás Operatív Program ( ) • Egy hiány: a közoktatás fejlesztésének közép és hosszú távú stratégiája

Köszönöm a figyelmet!

A nyitott koordinációs módszer közös célok közös célok • Megállapodás közös célokbanközös célok • A célok mérhető indikátorokkal és mérföldkövekkel történő megjelölése • A nemzeti akciótervek készítésének előírása • A nemzeti akciótervek és végrehajtásuk közösségi értékelése (indikátorok és mérföldkövek alkalmazásával)

A közös célok rendszere • Átfogó célok (integrált gazdaságpolitikai és foglalkoztatási irányelvek) • Speciális ágazati célok • Közös szakképzési politika (korábbi célok megerősítése – Koppenhága 2002) • Az egész életen át tartó tanulás közös politikája (MELLAR ) • A közoktatásra vonatkozó közös célok (Részletes munkaprogram ) • Az új közös felsőoktatási politika (Európa szellemi tőkéjének mozgósítása… )

Az oktatás modernizálása a strukturális és kohéziós politika keretei között • Általános alapelvek és szabályokÁltalános alapelvek és szabályok • Specifikus szabályok • Európai Szociális AlapEurópai Szociális Alap • Európai Regionális Fejlesztési AlapEurópai Regionális Fejlesztési Alap

A strukturális és kohéziós politika általános alapelvei • Kiegészítő jelleg, összhang a nemzeti célokkal • Programozás • Partnerség • Területi szintű végrehajtás (regionalitás) • A beavatkozások arányossága • Megosztott irányítás (EU és tagország) • Addicionalitás (saját + kapott források) • Esélyegyenlőség szolgálata • Fenntarthatóság

Általános szabályok •A 2007-től a támogatható célok egyike az emberi tőke fejlesztése •Ezen belül három cél:

Az ESZA célok Támogatható tevékenységek:

Az ERFA célok Támogatható tevékenységek: