a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnöke,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének- támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú.
Advertisements

Területi államigazgatási szervek
Az államháztartási belső pénzügyi ellenőrzési rendszer fejlesztése
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
A magyar civil jogi szabályozás várható változásai, Kormányzat – Civil Szektor – Információs Társadalom Dr. Latorcai Csaba Nemzetiségi és Civil Társadalmi.
JOGORVOSLATI IRÁNYELVEK • A kormányzati árubeszerzésre és építési beruházásra irányuló közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó jogorvoslatokkal foglalkozó.
26. § (1) A Hivatal a köznevelési intézmény és fenntartója ellenőrzésére jogosult szervek számára a KIR honlapján zárt rendszert biztosít annak érdekében,
ELTE ÁJK Április 25. Bíróságok, ügyészségek költségvetése Dr Darák Péter.
Humán rendszerek, közszféra
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
Miniszterelnöki Hivatal, Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály 376/2007. (XII. 23.) Korm.
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
A vízjog időszerű kérdései
Elkülönített állami pénzalapok
A környezetvédelem intézményrendszere
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
A kontrollok szerepének felértékelődése a közszférában Domokos László Az Állami Számvevőszék elnökének előadása Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú.
A közérdekű bejelentők védelmére vonatkozó új szabályozás Budapest, január 18. Dr. Klotz Péter antikorrupciós szakértő Közigazgatás-fejlesztési és.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
A Fővárosi Törvényszék
Mire való az Állami Számvevőszék? Miképp hasznosul az ÁSZ munkája? XXII. Vezérigazgatói Találkozó, Röjtökmuzsaj október 12. Domokos László előadása.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Pest Megyei Közigazgatási Hivatal
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
Döntések a magyar parlamentben 2. Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
Katasztrófavédelem a védelmi igazgatás rendszerében
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
A költségvetési tervezés megbízhatóságához és megalapozottságához szükséges belső kontrollok kialakítása és működtetése Összeállította: Kiss Péter pénzügyi.
főigazgató-helyettes
TÖRVÉNYESSÉGI ELLENŐRZÉS. Átlagos beérkezés: 51 nap után.
A helyi önkormányzatok az Alaptörvényben
A Nemzeti Civil Alapprogram szervezeti felépítése, feladat- és hatáskörök Előadó: dr. Ugron Gáspár.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
A rendészet szervei.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Az államháztartásról szóló törvény
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP)
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
A KORMÁNYZATI ELLENŐRZÉSI HIVATAL - új szabályozás, új feladatok január 1-jétől - Dr. Tari Beatrix – főosztályvezető április 19.
Területi és helyi államigazgatási szervek október október 3.
A járási rendszer megújítása
A közigazgatási eljárás II.
Minisztériumok, központi közigazgatás
Az állami támogatások versenyszempontú ellenőrzése Magyarországon
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) tervezete
Kompetenciák 1. Joghatóság
SZÉKESFEHÉRVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2012
Közbeszerzési szabályok változása és
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
Előadás másolata:

a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnöke, A kormányzati ellenőrzések hatékonysága és társadalmi szintű hasznosulása Dr. Gaál Szabolcs Barna, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnöke, a Magyar Pénzügyi Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesületének főtitkára Miskolc, 2012. november 20.

A KEHI JOGÁLLÁSÁT, TEVÉKENYSÉGÉT SZABÁLYOZÓ JOGSZABÁLYOK az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalról szóló 355/2011. (XII. 30.) Korm. rend. az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rend.

Az államháztartási kontrollok rendszere Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. (Áht.) 61. § Az államháztartási kontrollok alapvető célja: az államháztartás pénzeszközeivel és a nemzeti vagyonnal történő szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás biztosítása 61. § (2)-(4) bek.: Az államháztartás kontrollja a) külső (törvényhozói) ellenőrzés b) kormányzati szintű ellenőrzés c) belső kontrollrendszer keretében történik.

Az államháztartási kontrollok rendszere Külső (törvényhozói) ellenőrzés Állami Számvevőszék kormányzati szintű ellenőrzés kormányzati ellenőrzési szerv (KEHI) európai támogatásokat ellenőrző szerv kincstár belső kontrollrendszer a költségvetési szervek belső kontrollrendszere keretében valósul meg (a belső ellenőrzést is beleértve)

A KEHI JOGÁLLÁSA, ALAPADATAI 355/2011. (XII. 30.) KORM. RENDELET A miniszterelnök irányítja a Miniszterelnökségen működő jogi ügyekért felelős államtitkár útján Elnökét a Miniszterelnökségen működő jogi ügyekért felelős államtitkár javaslatára a miniszterelnök nevezi ki és menti fel Elnöke a közigazgatási államtitkári értekezlet állandó meghívottja A KEHI kormányzati ellenőrzési tevékenységét a Kormány által jóváhagyott éves ellenőrzési terv alapján végzi A Kormány döntése, a miniszterelnök, vagy a Miniszterelnökségen működő jogi ügyekért felelős államtitkár utasítása alapján a KEHI elnöke soron kívüli ellenőrzést rendel el. Engedélyezett létszáma: 133 fő

A KEHI kormányzati ellenőrzési hatásköre Áht. 63. § (1) bek.: A KEHI ellenőrzési jogköre kiterjed: a kormánydöntések végrehajtásának ellenőrzésére, központi és fejezeti kezelésű előirányzatok, pénzalapok, valamint a Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek kormányzati ellenőrzésére, a gazdálkodó szervezeteknek, a közalapítványoknak, a köztestületeknek, egyesületeknek, az alapítványoknak, és a térségi fejlesztési tanácsoknak nyújtott támogatások és állami vagyon felhasználásának ellenőrzésére,

a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű és állami tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzésére, valamint azon társaságokra, amelyekben az állam többségi befolyással rendelkezik; alapítványok, közalapítványok ellenőrzésére, az állami kezesség vállalása és beváltása jogosságának ellenőrzésére, a magánnyugdíjpénztárak ellenőrzésére, az Összefogás az Államadósság Ellen Alap gazdálkodása jogszerűségének ellenőrzésére.

A KEHI jogkörei 2012. január 1-jétől Az új Áht. és a KEHI-re vonatkozó új Korm. rendelet alapján Eljárási bírság; Kármegelőzés, kárenyhítés eszközei Számlák zárolása, Költségvetési támogatások folyósításának felfüggesztése, Szja. 1%-ából tett felajánlások folyósításának felfüggesztése, Áfa visszatérítés folyósításának felfüggesztése; 3. Polgári jogi követelések érvényesítésének, költségvetési támogatások közvetlen visszafizettetésének joga; 4. Együttműködési megállapodás alapján közös ellenőrzés; Tanácsadó tevékenység végzése; A KDB hivatalból történő eljárásának kezdeményezése.

A KEHI hatáskörének és intézkedési lehetőségeinek változása 2009 Központi költségvetés Támogatások Állami kezesség 2010 június Kormánydöntések Gazdasági társaságok Alapítványok 2011 Mnyp-k ÖÁE Alap Eljárási bírság 2012 Központi költségvetés, Támogatások, Állami kezesség, Kormánydöntések, Alapítványok, Mnyp-k, ÖÁÉ Alap, Eljárási bírság, Fizetési számlák zárolása, Támogatások, Szja 1% és Áfa felfüggesztése, Támogatások visszafizetése Polgári jogi követelések T/8890-folyamatban 25%-ot meghaladó állami részvétellel működő gazdasági társaságok-kivétel MNB Kiemelt jelentőségű perek Panasz Keresetindítási jog Tükörmásolat Adószám felfüggesztés Lakcímnyilvántartás adatai Banktitok

A KEHI eljárásrendje Korábban: főszabályként a költségvetési szervek belső ellenőrzéséről szóló 193/2003. (XI. 26.) Korm. rendelet (Ber.) rendelkezései vonatkoztak a KEHI-vizsgálatokra a KEHI-ről szóló 312/2006. (XII. 23.) Korm. rend. pedig speciális szabályokat fogalmazott meg 2012. január 1-jétől: 355/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet tartalmazza a kormányzati ellenőrzésre vonatkozó szabályokat

A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény szabályozásának céljai Sarkalatos törvény rögzítse a vagyon védelmének és a vagyonnal történő gazdálkodás alapvető szabályait, ezáltal hosszú távú, általános védelem biztosítása, Az állami és az önkormányzati vagyonra vonatkozó egységes szabályozás megalkotása, Átláthatatlan, pazarló gazdálkodás megszüntetése.

A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény szabályozásának alapelvei A nemzeti vagyon rendeltetése a közfeladatok ellátásának biztosítása. A természeti erőforrások megóvása, a nemzeti értékek megőrzése és méltó hasznosítása, a jövő nemzedéke szükségleteinek figyelembevétele. Költségtakarékos, értékmegőrző, értéknövelő működtetés és hasznosítás. Átruházásra, hasznosításra irányuló szerződés csak átlátható szervezettel köthető. Gazdálkodás a törvényesség, célszerűség, eredményesség követelményei alapján.

A kormányzati ellenőrzések társadalmi hasznosulása számokban

Ellenőrzött szervek száma: Eredmények I. Ellenőrzések száma: 65 db Megtett feljelentések: 64 tényállás alapján Várható feljelentések: 12 Ellenőrzött szervek száma: 2010. II. félév: 95 db 2011. év: 343 db 2012. év: 755 db Nyomozás elrendelése: 61 esetben

Eredmények II. Javaslatok (az ellenőrzési jelentésekben): 451 Közreműködés a jogszabály-előkészítésben (prevenció): hivatali szinten (javaslatok): 115 esetben közigazgatási államtitkári értekezleten (KÁT) - több mint 100 Tanácsadó tevékenység (a Kormány döntését megelőzően): 2 témában Pénzvisszafizetés

Feltárt vagyoni hátrány Eredmények III. 23,97 Mrd Ft visszafizetésére tett javaslat és visszafizetett, visszatartott költségvetési támogatás 14,26 Mrd Ft államot illető polgári jogi követelés feltárása 54,23 Mrd Ft Feltárt vagyoni hátrány

A KEHI ellenőrzéseinek eredményei Elherdált adófizetői Ft-ok Működési költség Elherdált adófizetői Ft-ok

A KEHI által megtett feljelentések tényállásai

T/8890. egyes törvényeknek a kormányzati ellenőrzéssel összefüggő módosításáról

T/8890. egyes törvényeknek a kormányzati ellenőrzéssel összefüggő módosításáról § benyújtó : Magyarország Kormánya nevében Dr. Navracsics Tibor KIM miniszter a benyújtás időpontja: 2012. október 28. az irományt tárgyaló bizottságok: számvevőszéki és költségvetési bizottság; alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság plenáris ülés: 2012. november 6.

Az előterjesztés célja: a kormányzati ellenőrzés erősítése a közpénzekkel kapcsolatos visszaélések megelőzése az Államot megillető polgári jogi követelések hatékonyabb érvényesítése §

A törvényjavaslat tartalma az MNB kivételével olyan gazdasági társaságok ellenőrzése, amelyben az államnak legalább 25%-ot meghaladó részesedése van (prevenció); keresetindítási jog az ellenőrzések során megismert szerződések semmiségének megállapítása iránt (hatékonyság); kiemelt jelentőségű perekké minősítése a KEHI által az állami szerveket, gazdasági társaságokat megillető követelések miatt indított pereknek (hatékonyság); panaszjoggal élhessenek a büntetőeljárásban az állami érdekek képviseletében eljáró központi államigazgatási szervek (hatékonyság);

A törvényjavaslat tartalma tükörmásolat készítése (ne akadályozzuk az ellenőrzöttek munkavégzését) - Gazdasági Versenyhivatal; az adószám felfüggesztésének kezdeményezése (a szankció-rendszer differenciálása) - Nemzeti Adó- és Vámhivatal; lakcímnyilvántartáshoz való hozzáférés (hatékonyság) – pl. igazságszolgáltatási, katasztrófavédelmi szervek; banktitok megismerése az ügyfél értesítésének mellőzésével (hatékonyság) - Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.

A sajtóban megjelent alaptalan vádak A törvényjavaslatnak nem célja: NEM a kormányzati ellenőrzés kiterjesztése az MNB-re; a bankok és az állampolgárok adataihoz, pénzügyi információjához való indokolatlan és korlátlan hozzáférés; az ellenőrzések során megismert adatok céltól eltérő felhasználása és ezáltal a piaci verseny torzítása; a külföldi és hazai befektetők elrettentése.

A KEHI a sajtóban 1993-2012.