A stratégiai tervezés módszertana

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
Advertisements

AZ EURÓPAI KIVÁLÓSÁG MODELL ÉS SZEREPE AZ EU CSATLAKOZÁSBAN STRATOSZ KIADVÁNY 2003.
Projektciklus- menedzsment (PCM)
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
Készítette: Pápai Zsolt Lex Ákos Kiss Gábor Borbély Csaba
STRATÉGIAI TERVEZÉS Szellőné Fábián Mária.
A tervezés mint menedzsment funkció
Dokumentációs rendszer
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Az ötlettől a megvalósult projektig - praktikák, gyakorlati tudnivalók
NCA - Önkéntes projektek tervezése és megvalósítása
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Projekt tervezése-, elemzése Ellenőrző kérdések
Stratégiai tervezés.
A kormányzati stratégiai tervezés módszertana
A projekttervezés első lépései
Településmarketing Értékaudit.
Pályázat és projekt menedzsment
Pályázat és projekt menedzsment
Könyvtármenedzsment Informatikus-könyvtár szak
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Robert Kaplan – David Norton: Balanced Scorecard
A STRATÉGIAI KONTROLLING SZEREPE
A szervezeteken belüli funkcionális területek kontrollingja
Szolgáltatási tevékenység controllingja Az outsourcing, mint értékteremtő folyamat.
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Kérdések a második zh-hoz
Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja Civil stratégia előkészítő kerekasztal január 14. Szolnok.
Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja Civil stratégia előkészítő kerekasztal november 5. Szolnok.
Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja Civil stratégia előkészítő kerekasztal október 15. Szolnok.
Emberi Erőforrás Menedzsment Stratégia, politika, tervezés az emberi erőforrások menedzsmentjében EEM. 02.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Az elemzés és tervezés módszertana
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
A minőségirányítási rendszer bevezetésének lépései
STRATÉGIAI TERVEZÉS Szellőné Fábián Mária. Definíció Olyan folyamat, mely a szervezetet a kör- nyezeti változásokhoz és a piaci feltételek- hez próbálja.
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Intézmény Férőhely Kiváltást Támogató Program. Mentori szerep december dia A szervezeti-működési szakmentorok a tevékenységük során fogadják.
A stratégiai tervezés folyamata
Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. 1 SWOT- analízis a programkidolgozásban Öcsi Béla témavezető Nemzetközi Bankárképző Központ.
„Az igazi kérdés nem az, mennyit javultál tegnapi önmagadhoz képest, hanem, hogy milyen jól teszed a dolgod versenytársaidhoz képest.”
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
A projekt indulása K21 - A „Könyvtári minőségfejlesztési 21” modell nyomán Előkészítés, csapatépítés 2008-ban 2009-ben projektté szerveződött Jelenleg.
KÖNYVTÁROSOK NAPJA augusztus 31.
Ugrás az első oldalra 1 Skaliczki Judit A teljes körű minőségirányítási rendszer bevezetésének lépései Debrecen, 2004.
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
Szolnoki Szabolcs, projektmenedzser, SMART Pont Hálózat vezető
TERVEZÉS CÉLMEGHATÁROZÁS KÖRNYEZETELEMZÉSEK
SZERVEZETTAN (8 hét) A szervezetek környezete. STEEP és SWOT analízis.
PROJEKTMENEDZSMENT. Projektmenedzsment a stratégia megvalósításának eszköze. Projekt egy-egy konkrét stratégiai program vagy részprogram.
Sági Sándor (Kontroll Pont ‘91 Kft). A kontrolling a modern vállalatvezetés közgazdasági eszköze Megteremti a vállalkozás pénzügyi folyamatai szabályozási.
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivata.
PROJEKTMENEDZSMENT Szabó Mária
Önértékelési projektterv
A pr tervezés elmélete és gyakorlata I. félév
Kérdések a második zh-hoz
Vállalati terv bemutató
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivata
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint ADOTTSÁGOK 4. 3
Az SZMBK Intézményi Modell
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

A stratégiai tervezés módszertana

Tartalom Stratégiai tervezés alapjai Küldetés (misszió), vízió Helyzetelemzés Stratégia célok meghatározása Stratégiai akciók, intézkedések, projektek A stratégiai terv elemei IKT stratégia Bevezetés a projekttervezés alapjaiba

Stratégiai tervezés A stratégiai tervezés olyan folyamat, amelyben, a szervezet átfogó céljának (küldetésének) megfelelően megfogalmazzuk a megvalósítandó célokat és a kulcsfontosságú területeket.

Stratégiai tervezés célja A stratégiai tervezés a változások menedzselésének és a minőségirányítás meghonosításának eszköze. A változás menedzselése = igazodás a megváltozott körülményekhez.

A stratégiai tervezés jellemzői folyamatos tevékenység összekapcsolja a különböző folyamatokat cselekvés- és jövő orientált közös erőfeszítésen és közös célkitűzésen alapszik csoportmunka eredménye

A stratégiai tervezés folyamata

Küldetés - Vízió Küldetés (misszió) Vízió A szervezet létezésének alapvető célja, milyen értékeket képvisel, milyen elvek alapján működik. A szervezet működése során elérni kívánt állapot. A célcsoportok beazonosítása, a számukra, az érdekükben kifejteni kívánt tevékenység. A sikeres szervezeti működés után a célcsoportok helyzete, állapota. A szervezet belső fejlesztésére, fejlődésére vonatkozó alapelvek. A szervezet, a szervezeti struktúra ideális állapota.

Vízió Elérni kívánt jövőbeni pozíció Tervezett tevékenységek, tevékenységcsoportok Új szükségletek alapján felismerésén alapuló innovatív célok

Misszió Belső értékek, elvárások amelyeket a szervezet követni kíván Az érdekcsoportokkal szemben követendő magatartás, viselkedés Társadalmi felelősség

A helyzetelemzés eszközei SWOT analízis PEST elemzés politikai gazdasági társadalmi technológiai Logikai keretmátrix

Helyzetfelmérés - SWOT

A SWOT alkalmazása Tényezők, jellemzők rendezése, ragsorolása Tényezők kapcsolódásának feltárása Erősségek és lehetőségek egybeesésénél ki kell használni a lehetőségeket Erősségek és fenyegetések találkozási pontjánál el kell kerülni a fenyegetéseket Gyengeség és lehetőségek kapcsolódása esetén választani kell a fejlesztés vagy kivonulás között Ha adott területen gyengék és fenyegetettek is vagyunk, ott vissza kell vonulni

A SWOT alkalmazása Erősség Lehetőség Gyengeség Fenyegetés

Stratégiai célok meghatározása A stratégia célok már rövidebb időtávra szólnak (3-5 év) Az elérni kívánt állapotot számszerűsíthetően határozza meg Módszertani, pedagógiai célok Pénzügyi célok Humán erőforrás, szervezeti célok Stb.

Akciók, projektek meghatározása Rövid távú tevékenységek, projektek (max. 1-2 év) Illeszkedjenek a stratégiai célokhoz A projektek befejezése után újra meg kell vizsgálni a külső és belső környezetet

A stratégiai terv elemei A küldetésnyilatkozat megfogalmazása A jövőkép megfogalmazása A környezeti tényezők (belső, külső) és hatások bemutatása A célok és a fejlesztendő kulcsterületek meghatározása: cselekvési terv A finanszírozási források stratégiai szintű tervezése A megvalósulás értékelési módja

Az informatikai stratégia szerepe Oktatási intézmények stratégiái HR Pénzügyi Pedagógiai program Informatikai stratégia