A HALÁL KULTÚRANTROPOLÓGIÁJA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EGY CSEPP EMBERSÉG Hallgasd a zenét, nézd a képeket!
Advertisements

Biblia Levelez ő Iskola „Idegen vagyok a földön, ne rejtsd el el ő lem parancsaidat”
Halál a néphagyományban
Nemesvitai Karácsony „Igazi Karácsonyi csodára várva”
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Az Élet Igéje április.
Az Eukarisztia titkáról elmélkedve az első kérdés, amelyet szemlélünk, hogy mi is az
A nap kezdete Urunk, akit jobban elrejt ez a világ, mint a sírbolt, Te, akit bűneink keresztre feszítenek, Te, akit eltemettünk szívünkben - feszítsd fel.
A házasság még nem a mennyország
Készítette: Pánczél Emiliána Dolóresz 
2009.jún. 19 – jún. 10. Ebben az időben az egyház a papokra emlékezik. Június 19.-e Jézus Szívének ünnepe, amikor a papokért is imádkozunk világszerte:
A Barátság.
A pasaréti református templom írásos úrasztali terítője
A KARÁCSONYI IDŐ SZIMBÓLUMAI
ADVENT HARMADIK VASÁRNAPJA
Advent 4. vasárnapja Advent két szálon fut: várakozunk a Messiás születésének a minden évben való megünneplésére, és próbálunk felkészülni a lelkünkben.
Az emberi élet fordulói
„Szeretettel élni és szenvedni”
ADVENT.
Húsvét az élet ünnepe.
Halottak napjára….
Jó reggelt- Isten hozott !.
A középkori filozófia főbb kérdései
Keresztény tanítás Jézus Krisztusról
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
Haldoklók lelkigondozása
Egy csepp emberség Hallgasd a zenét, nézd a képeket!
ÉLET AZ ÉLET UTÁN? Elképzelések a holtak birodalmáról a kanonizált zsoltárirodalom és a mezopotámiai leírások fényében „Nincsen leple az enyészet helyének”
A Kis-Balaton hagyományai és népművészete
Ha Eljön Karácsony…..
Drága Édesanyámnak, kit a világon
Palócok jeles ünnepe, napja (én is palóc földről származom)
MINDENSZENTEK A Mindenszentek (latinul: Festum omnium sanctorum) a katolikus és ortodox keresztény egyház ünnepe. A katolikus egyház november 1-jén,
Napra Valentin.
Nagyböjt első hete.
Boldog 2014-et !.
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Asztal- és életközösség Jézussal
BETLEHEM.
XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia V. Országos Művészeti Diákköri Konferencia Sopron április
Az Élet Igéje május Aki szeret engem, azt Atyám is szeretni fogja. S én is szeretni fogom, és kinyilatkoztatom magam neki. ( Jn 14,21)
Apokalipszis 12/C.
A Biblia.
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
KERESZTSÉG.
2.2. A karácsonyi szokáskör
A millennium Tanulmányok a Jelenések könyvéről:
Az élet igéje Az élet igéje január január.
Az Élet Igéje február „Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.” (Róm 8,14).
1.János 2:17 „ A világ pedig elmúlik, és annak kívánsága is de aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké.”
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Egyéni és közösségi panaszénekek az Ószövetségben és a mezopotámiai szövegekben.
Szent Miklós püspök Élete és legendái.
Megyeri Úti Általános Iskola Jónás József 5.A
Obrusánszki Borbála: Őseink évszázadok óta Jézus születésének ünnepét tartják meg karácsonykor, néhány évszázadig ez volt egyben az újév kezdete. Néphagyományainkban.
Lelki felkészülés karácsonyra, Jézus születésének ünnepére.
Református istentisztelet 2014 december 28 óév utosló vasárnap.
Megújul a szívünk, megáldja életünk Ő, aki él. Alleluja!
Minta-tanmenet vegyes összetételű 5. osztályosok számára:
Húsvét bennünk! „Ébredj fel, aki alszol, támadj fel a halálból, és felragyog neked a Krisztus.” Efézus 5,14.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Urunk megkeresztelkedése
Harmatozzatok égi magasok
MINDENSZENTEK.
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
MINDENSZENTEK.
Árpádházi Boldog Jolán
Előadás másolata:

A HALÁL KULTÚRANTROPOLÓGIÁJA Dr. Barabás Katalin SZTE ÁOK Magatartástudományi Csoport

Az egész világon közös az a gondolat, hogy az EMBER KEZDETBEN HALHATATLAN VOLT. De valakinek a hibájából, helytelen cselekedeteiből ered, hogy meghalunk. Ha ez nem következik be, akkor valamennyien boldogan élnénk.

MÍTOSZOK „ AZ EGÉSZ MITOLÓGIA LEBEGŐ SEJTELMEKNEK, ANYAGTALAN JELENÉSEKNEK ÁRAMLÁSA VALAHONNAN, A VILÁG ELLENŐRIZHETETLEN MÉLYSÉGÉBŐL. Pert em heru- Kilépés a fénybe (Egyiptomi halottas könyv) Bardo Tödol (Tibeti halottas könyv) Ardai Virafnameh (Perzsa könyv) Divina Commedia (Dante) BEAVATÁSOK -KATABÁZIS-ALVILÁGBA VALÓ LESZÁLLÁS-NAPPALBA VALÓ KILÉPÉS-AZ ÉN TUDAT VILÁGÁBÓL VALÓ KILÉPÉS A BEAVATÁSKOR UGYANAZT AZ UTAT JÁRJÁK BE, MINT AZ ELKÖLTÖZÖTT LÉLEK, AMIKOR A FÖLDI TESTET ELHAGYJA ÉS A TÚLVILÁGON ELINDUL

Hová lép az elköltözött lélek? Az őskori tudomány azt tanítja, hogy sok túlvilági birodalom van. A legelső lépcső a földi létezéssel legközvetlenebbül érintkező birodalom. Pert em heru---Amentet Tibetiek---Bardo Görögök---Hadész Héberek--Seol

A PRAGMATIKA CSAPDAJA A pragmatikus észnek négyszáz év óta tartó egyeduralmát a modern lélektan ingatta meg. Amit a lélektan sejtet, azt a hagyomány közérthető szavakban kimondta, a racionalizmus segítségével létezésünknek csak egészen szűk sávját érthetjük meg. Ahhoz, hogy a létezés nagyobb területét megértsük tudatunkat ki kell tágítanunk, színvonalát meg kell emelnünk.

VILÁGKÉP Vélekedések, tapasztalatok, elképzelések rendszere A DOLGOKAT ÁTFOGÓ KATEGÓRIÁK szerint ellentmondás-mentesen ítéljék meg NORMATÍV KARAKTERŰ Megszabja a tagjainak a viselkedését alapvető feladata, hogy a tagjait a múlandóság természeti törvényeinek elfogadására készítse fel. Típus válaszokból egyéni

HALÁLKÉP Mulandóságra vonatkozó ismeretek rendszere – homogén Normatív - hitelesíti az adott közösség temetkezési szokásait, gyakorlatait. Mi határozza meg? Ökotípusa, gazdasági tevékenysége Életformája Vagyoni, társadalmi helyzete Hagyományőrzés foka (pl. sárréti pákászok) Ősökhöz való viszony

ŐSKULTUSZ A közösség helyzetének erkölcsi mércéje. Megmutatja, miképpen biztosítják tagjaik számára a hagyományosan sikeresnek ítélt életstratégia kivitelezését. A temetkezési szokások tartalmazzák a közösség morális, etikai, értékelő vonatkozásait. Az elhunyt élete halálával válik lezárt egésszé.

MITŐL FÜGG AZ ŐSKULTUSZ? Mentalitás Egyéni, közösségi, érzelmek Integráló vallási eszmék A hagyományokhoz való ragaszkodás itt a legerősebb!

PREMODERN FELFOGÁS JELLEMZŐI A halál nem betegség következménye, hanem a sors döntése (ha eljött az idő, akkor segíteni kell a Sorsot) Amíg ma a halál után a semmi következik, addig a régiek az öröklétbe mennek át A halál nyilvános közösségi esemény, amelyet a haldokló szervez, vezet

MODERN FELFOGÁS A XVIII. századtól már nem lehet csak úgy meghalni, ettől kezdve a haldoklás biomedikális problémává alakul. A halál nem fátum többé, hanem kitolható, elkerülhető, felfüggeszthető esemény. A halál technikai kérdéssé vált, felbecsülése az orvosi szakma kezébe került.

MEDIKALIZÁCIÓ A folyamatos modernista haláldekonstrukció következményei modern zsákutcába vezetnek, amelyben a haldokló páciens két rossz közötti csapdába kerül: egyik oldalon van a lélegeztető készülék, a sebészi eljárások, a transzplantáció, és mindazok az eszközök, amelyek a testet a végtelenségig életben tartják, a másik oldalon az ilyen megalázó, orvosilag fenntartott szenvedés egyetlen alternatívájaként egy érthető vakmerő igény jelenik meg: az orvos közreműködésével véghezvitt öngyilkosság iránti.

KÖZÖSSÉGI ATTITŰDÖK Megszelídített halál – korai középkorra jellemző, de egészen a XVII. századig erőteljes. Mindannyian meghalunk, a halál az élet természetes része; mindannyian tudatosan készülnek rá. Mindig vannak természetes jelei, a haldoklás, halál nyilvánosan zajlik. A halottakat gyakran névtelen sírokba teszik, a temetőben felhalmozott csontokból osszariumokat képeznek.

ÖNMAGUNK HALÁLA A késői középkorra jellemző. Egyre személyesebb jelleget ölt, a halál a megítéltetés, az Utolsó Ítélet gondolatával függ össze, kiegészül a szertartás, gyászmisével, gyászmenettel.

A SZÉP HALÁL

A MÁSIK HALÁLA Az új korhoz kötődik, a „másik halála”. Fokozódik a halállal kapcsolatos elhárítás. A temetők kikerülnek a lakóhelytől kívülre. Az emberek haláluk után névre szóló sírhelyekben „laknak tovább”. Erősödik a halottkultusz: a szeretteinktől való elszakadás elviselhetetlennek tűnik, a halál egyre inkább összefonódik a szeretettel, a szerelemmel, majd az erotikával is.

A TILTOTT HALÁL A XX. század sajátossága, a haldoklás és a halál a kórházak falai közé került, a haldokló többé nem ura saját halálának, körülötte hazugságháló épül ki: haldoklással és gyásszal járó érzelmi terheket igyekszünk minél inkább elhárítani, a halállal való szembesülés félelmetessé vált – kivéve az erőszakos halált és a hirtelen halált, amelyek a szórakoztató ipar kedvenc témái lettek.

HOGYAN HÁLÓZZA BE A KULTÚRÁT A HALÁLKÉP?

IDŐKÉP – HALÁLKÉP ÁTVÁLTOZÁS átemeli egy más időminőségbe Születés Halál Buddhizmus Halál – megállt az idő Egyes egyedek megismételhetetlen láncolata + + + + ÁTVÁLTOZÁS RÍTUSOK

IDŐ Nappal – éjjel csend Hold (lélek csónakosa) szexualitás álom péntek éjszaka - Telihold - Szent-György, Mindenszentek, Luca, - Karácsony éjjel éjféltől első kakasszóig esti ima

A HÉT ÉS A HÓNAP A hét: KEDD SZERDA PÉNTEK Szent Anna Szent József Jézus Péntek – fájdalmas olvasó A hónap: Amikor a Hold nem látható - a halállal hozzák kapcsolatba. A fogyó Hold, mint a halál hajója, lélekcsónak jelenik meg.

AZ ÉV Szentek napja haláluk napja búcsú napjai A szentek sírjai Halott Oltár Élők

ÜNNEPEK, MELYEK A HALÁLLAL KAPCSOLATOSAK Három királyok – ima a jó halálért. A három királyok vizével hintik meg a sírt. Gyertyaszentelő (febr. 2.) – a gyertyát a temetéskor használják Farsang farka – télmentés. Farsang – halál paródia – obszcenitás Húshagyó kedd – a templom körül táncolva a halottakra emlékeznek Hamvazó szerda – „Porból lettél, porrá leszel”

ÜNNEPEK, MELYEK A HALÁLLAL KAPCSOLATOSAK József napja – a halálra készülő öregek Nagypéntek – passió, Mária siralma – mintha a saját halottjukat siratnák. Nagyszombat – Jézus-keresés (hajnalban a saját halottját is felkeresi) Húsvét – minél több gyümölcs fog a fán teremni, annál több családtag jut el a feltámadásra Márk napja (ápr. 25.) – búzaszentelés – szentelt búza – vízzel adják fel az utolsó kenetet.

ÜNNEPEK, MELYEK A HALÁLLAL KAPCSOLATOSAK Áldozó csütörtök – délben felkeresik a hozzátartozók sírját. Május utolsó vasárnapja – idegen földben nyugvó hősökre emlékeznek Úrnapja – a virágsátorról ágat visznek a halottjuk sírjára. Iván napja (június 24.) – korán elhunyt gyerekekért gyümölcs-áldozat Szent Mihály (szeptember 22.) – temetők védőszentje, a halál vőfélye (halál = elhunyt lelkének lakodalma) – szegények megajándékozása (könyörögjenek a halottak lelki üdvéért)

ÜNNEPEK, MELYEK A HALÁLLAL KAPCSOLATOSAK Mindenszentek, halottak napja – a halottak hónapja. Halottak estéje Temető – „szegények etetése” Harang (Kinek hány halottja van annyi verset harangoz) Gyertya Világítás Borbála (december 4.) – a föld alatti halálos szerencsétlenség

ÜNNEPEK, MELYEK A HALÁLLAL KAPCSOLATOSAK Luca (december 13.) – örök világosság. A halottak hazalátogatnak Ádám – Éva – élők – holtak egysége Karácsony – a halottak karácsony éjjel felkeresik hozzátartozóikat (szalmával szórják fel a padlót, külön sütnek a halottaknak), gyümölcsosztás Szilveszter – óév-temetés

SZUBJEKTÍV IDŐ KOZMIKUS OBJEKTÍV IDŐ periódusokból épül fel egyéni idő Gyerekkor Ifjúkor Felnőttkor Öregkor Időszámítás: „Abban az évben történt, amikor XY meghalt.”

A HALÁLNEMEK HAGYOMÁNYOS MEGÍTÉLÉSE SZÉP HALÁL (unokák felserdülése után nem váratlanul, de nem sok szenvedéssel, a rokonok körében). A hosszú szenvedést valamilyen erkölcsi vétek miatti büntetésnek tekintik – türelem üveg. RENDKÍVÜLI HALÁL Szerencsétlenség: Isten rendelése Halálos rontás: kiböjtölés – babát tesznek az oltár elé Erőszakos halál, gyilkosság: erkölcsi elégtételként eltűrik .Háborúban elesés: tisztelet. ÖNGYILKOSSÁG (megvetés, tagadás)

ÉLETKOR VISZONYA A HALÁLHOZ Elfogadott az időskori halál: szabályos rítus „Hatvan felé hazafelé” Középgeneráció halála: még éretlen a halálra A házasulandók halála a legtermészetellenesebb HALOTTI LAKODALOM Kisgyermek halála: leginkább az édesanya gyásza – még az apa is csak egy gyereket gyászol

ÖREGKOR ÉS A HALÁL Halálra készülnek: Imák, elmélkedések Templomba járás Temetésekre járás „Jó az öreg a háznál – ha nincs baj, csinál” Ruhák előkészítése „Haló” koporsó, kereszt Intézkedés Temetésre félretesznek Testamentumot írnak Utolsó kívánságot kell teljesíteni. Ha ez nem sikerül, a halott visszajár.

A TÁRSADALMI ÁTMENET RÍTUSAI (SZERTARTÁSAI) Kiinduló Az átmenet Új társadalmi vagy a marginalitás társadalmi státusz periódusa státusz Az Rituális tabuk A befogadás elkülönítés és előírások rítusai rítusai (szertartásai) (szertartásai)

A TÁRSADALMI HALÁL ÁLLOMÁSAI (SZERTARTÁSAI) Kiinduló Az átmenet Új társadalmi periódusa társadalmi státusz státusz Élő A lélek limbo Halott személy helyzetben van ős A biológiai halált A gyász A társadalmi megjelölő rítusok rítusai halál rítusai

ÁTMENETI RÍTUSOK Az egyént segítik abban, hogy egyik társadalmi helyzetből átlépjen a másikba. Segít az elfogadásban, a közösséggel való elfogadtatásban. Közösségi mivoltából következik, hogy nem azonnal reagálnak Jelekben gazdag TÖBB SÍKÚ KOMMUNIKÁCIÓ Deklarál Organizál Rituális kódok

ÁTMENETI RÍTUSOK Szerkezeti egységei: Felhívják a figyelmet az eseményre Lebonyolítják az eseményt Feloldják az általa keltett közösségi hatást Geunep szerint: ELVÁLASZTÓ ELTÁVOLÍTÓ BEÉPÍTŐ FUNCKIÓ

ÁTMENETI RÍTUSOK UTALÁSAI Születésnél balladákban, énekekben van utalás a halálra (bölcső – koporsó; … Bevonulás, katonaság – halál (búcsú = mint a halott búcsúztatása) Házasság és halál archetipikus, jelképes összekapcsolása. Menyasszony búcsúja, maga siratója. Mihály arkangyal a lélek vőfélye. Kánai menyegző: a halotti torban is gyakori hivatkozás. Temetkezési szokások utalásai (A terhes asszonyt babakelengyével temették el. „Aki földön született, földön hal meg”). Menyasszonyi, vőlegényi ruha

A RITUÁLIS RENDSZER FUNKCIÓI Megelőző, preventív: a hozzátartozókat felkészíti a veszteségre Megállapító, konstatáló: a halál tényének megállapítása Elkülönítő, differenciáló: a halottat az élőktől Kihirdető, deklaráló: a meglévő munkát abbahagyja és tovább hirdeti a nagyobb közösségnek a halált, megfelelő kódok segítségével

A RITUÁLIS RENDSZER FUNKCIÓI Összpontosító, koncentráló: a közösség erejét egy pontra irányítja Mentesítő, imperatív: a napi munkától mentesít Mozgósító, imperatív: a kijelölt feladatra mozgósítja az érintetteket Bemutató, demonstratív: a közösség bemutatja, hogy miképpen sajátította el a normákat, és a halott gazdasági-társadalmi helyzetét is demonstrálja Értékelő: a temetés során értékelik az elhunyt életstratégiáját Kiigazító, korrigáló: az esetleges méltánytalanságokat igyekeznek korrigálni, a közösség is számot vet azzal, miképpen segítette az elhunyt életvitelét

A MAGYAR PARASZTSÁG HALÁLLAL KAPCSOLATOS RÍTUSAI A haldokló megkülönböztetett figyelemben részesült. Meghatározott normák követését írták elő. A halottas ágy elkészítése Hozzátartozók látogatása (bocsánatkérés, áldás, végrendelkezés, kibékülés, utolsó kenet) Hosszantartó haldoklás – vár valakit a haldokló, földre fektették, szenteltvízzel hitették. Tilalmas volt a haldokló hangos siratása A halál bekövetkeztekor imádkoztak, kinyitották az ablakot, megállították az órát, letakarták a tükröket

A MAGYAR PARASZTSÁG HALDOKLÓVAL ÉS HALOTTAL KAPCSOLATOS SZOKÁSAI PERIMORTÁLIS HAGYOMÁNYOK 1. Előjelek, jóslatok HALÁL JÓSLÁS TILALMAK A HALÁLT KÖZVETLENÜL MEGELŐZŐ JELEK A HALÁLT KÍSÉRŐ JELEK A HALÁLT KÖVETŐ JELEK 2. A haldokló 3. A halál

JELEK SZÜLETÉS IDŐPONTJA SZÜLETÉS MÓDJA HÁZASSÁG HALÁLESETEK ÉVES ÜNNEPEK (LUCA,KARÁCSONY,SZILVESZTER) TERMÉSZETI JELENSÉGEK BÚTOROK HARANGSZÓ ÁLMOK ÁLLATOK VISELKEDÉSE

TEMETKEZÉSI SZOKÁSOK A halott felöltöztetése, felravatalozása = ELVÁLASZTÁS Eltemetés (az elhunyt halálának tényét fejezi ki) = ELTÁVOLÍTÁS Emlékének ápolása = BEÉPÍTIK A KÖZÖSSÉG TUDATÁBA (közös étkezés, közös éneklés, ellenkező előjelű az esüvővel Esküvő-temetés,ruhaviselet (gyászosan jár)

HALDOKLÓ Testi tünetek jelentkeznek A haldokló helyét elkészítik Hozzátartozók felkészülése - megadják a tisztességet Megbocsátás, áldás-” A halál békét szerez” - családi vagy közösségi konfliktus csökken Búcsú pohár-János pohár Füvesasszonyok, Rózsafűzér Mestergerenda alá a földre fektetik A halál pillanata-a lélek elszabadul, a közösség minden jelet megjegyez

A HALÁL MÁSSÁ VÁLÁS Lélek: pára, galamb, pillangó, méh Csillag „ Elkoppan az élet gyertyája, elszakad az ezüst zsinór” (A halál megszemélyesítése: mint kaszás jelenik meg) Szent Mihály névtelen

A HOLTTEST Friss halott felkészítése Ravatal, a nyújtópad elkészítése Szemfedő, szentelt gyertya Halottnézők, siratók, virrasztók

HALOTT HÍRÜL ADÁSA Funerátor jelenti a halált a halottkémnél, anyakönyvvezetőnél, lelkésznél, harangozónál. Csendítés, harangozás (a közösség a harang szavából mindent tud) Az állatoknak is hírül adják a halált

TEMETÉS Koporsóba tétel, koporsó lezárása Kikísérés Búcsúztatás Elföldelés TOR ELTAKARÍTÁS

GYÁSZ Hat hét Egy év A gyászolók köre és az elvárt viselkedés

A LÉLEK A dualisztikus felfogás a keresztség előtti magyarságban is megvolt. lélegzetlélek (pára, lehelet) LÉLEK képmáslélek (személyes karakter – visszatérhet) Keresztség = DUALIZMUS lélek lélek, hit, túlvilági élet

LÉLEK ÚTJA A lélek végérvényesen elhagyja a testet A lélek a temetésig a házban időzik A koporsó fedelére ül A frissen szabadult lélek estig vár a sírján. Éjszaka hazalátogat, megköszöni a szállást.

A LÁTHATATLAN LÉLEK Jelek: zaj, megrepedt üveg, pohár, pattan az ajtó, felkavarodik a víz Látható: feltűnően fehér, hazajáró lélek A kutyák felismerik

A LÉLEK SZÁNDÉKA Jó szándék: elintézetlen dolgot intéz el Rossz szándék: nagyon bűnös a halott lelke megnyomja, megfárasztja az élőt. Halott idézés: lidérc – „kilátszik a lóláb”

A LÉLEK ÚTJA Az első hat hét alatt még megidézhető a lélek Kb. 40 nap után megindul a túlvilágra Halottak hazája – TÚLVILÁG, MÁSVILÁG (ősi hiedelmek keverednek a keresztény elemekkel) Elképzelések: Egyedül száll a lélek a Jordán vizéig Hozzátartozók a lélekvezetők Szent Mihály arkangyal a lélekvezető

TÚLVILÁG A lélek megérkezik – döntésnek megfelelően a lélek a kerül. Mennyországba tisztítótűzbe, a pokol tornácára, a limbusba pokolba kerül.

RITUÁLIS RENDSZER ÉS FUNKCIÓI A viselkedési parancsok segítenek A temetési szokások utasításokat adnak: A továbbélőket ért veszteség lehetőleg rugalmas feldolgozására, és a végzetes krízishelyzet kiküszöbölésére Az elhunyt testi maradványainak eltávolítására, a higiénés veszély elhárítására Az elhunyt emlékének fenntartására

Pert em heru üzenete Kilépés az életből-belépés az ismeretlenbe A halál a léleknek valamely elváltozása, amelyben a lélek úgy változik el, hogy azzá lesz, aki eredettől volt … A halál nem félelmetes és borzasztó, nem irtózatos és nem nagyszerű, ez az állapot nyugodt, csendes, boldog, és mindenek fölött édes.