Készítette: Sági Richárd 10.A

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szenvedélyek fogságában - a dohányzás
Advertisements

A dohányzás.
Dohányzás Európában az elkerülhető halálesetek kiváltó okainak listáját a dohányzás vezeti. A dohánytermékek egészségkárosító hatásával azonban egyre többen.
A TINIK LEMONDANAK A DOHÁNYZÁSRÓL REFORMÁTUS KOLLÉGIUM KÉZDIVÁSÁRHELY Október - December 2011.
„Felnőtteknek akartuk érezni magunkat, hogy megtudjuk, milyen is az”
Számolj a füsttel!.
Dohányzás.
2014. JANUÁR 31.- ORSZÁGOS DOHÁNYZÁSELLENES NAP
MIÉRT, MIKOR ÉS HOGYAN SZOKJUNK LE A DOHÁNYZÁSRÓL?
Elfüstölt százalékok A dohányzás tényei.
A légzés és az egészség.
A légzés és az egészség.
Leszokás a dohányzásról
AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS TERÜLETÉN HASZNÁLHATÓ OKTATÓ ESZKÖZÖK
A dohányzás visszaszorítása érdekében megvalósuló program Segítség - a dohányfüst - mentes életért május 31.
Sportolás hatása szervezetünkre
A „TINIK LEMONDANAK A DOHÁNYZÁSRÓL” BARÓTI SZABÓ DÁVID ISKOLAKÖZPONT BARÓT Február - Március 2011.
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.
Vigyázz a szívedre!.
DOHÁNYZÁS LESZOKÁS TÁMOGATÁSI MÓDSZEREK
Előadók: Jeszenszky Anna Róza Balogh Judit
A dohányzás, mint „világjárvány”
A légzés szervrendszere
Dohányzás.
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
Ismertető prezentáció a dohányzásról
Légzőszervrendszer betegségei
Dollzonevelde! Csinálj magadnak saját Dollit!. Dolli nevelés szabályai Minden héten minimum egyszer látogasd meg! Ne feledd megetetni! Amint a kedve 0%
A dohány (királynéfű, követségfű, mahorka)
A leszokás támogatás farmakoterápiája
Dohányzás okozta mrgbetegedések és halálozás
A DOHÁNYZÁS.
SZMOG. Köztudomású, hogy a nagyvárosok levegője meglehetősen rossz minőségű, a szmog megnehezíti a lélegzést. Az ablakok résein a lakásba szivárgott szennyezett.
C-vitamin Készítette Skrován Mónika.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
MAGZATKÁROSíTÓ TÉNYEZŐK
E-hulladék Négy évszak. Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak, melyek a települési hulladék égetéssel vagy lerakással.
Egészségügyi állapotfelmérések bemutatása dohányzás témakörében
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Készítette: Nyúl Bettina
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Készítette: A No cigi csapata
A káros szenvedélyek hatása egy fiatal szervezetre
Az egészségi állapotot befolyásoló tényezők; a népesség egészségi állapota Markovics Alexandra.
A dohányzás szenvedély és betegség Ma a lakosság 38 százaléka - a férfiak 41, a nők 27 százaléka - dohányzik, és sajnálatos módon egyre inkább terjed a.
I. A dohányzás története. A dohányzás története A dohányzás, a dohánylevelek használata először Amerikában és Ausztráliában terjedt el. A dohánynövény.
3. Mi van a cigiben?. Mi van a cigiben? Formaldehid (konzerválás) Kadmium (akkumulátor) Nikotin (rovarirtó szer) Aceton (körömlakklemosó) Ammónia (WC.
A dohányzás leszoktatás programja Horváth Hajnalka Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ
A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan A dohányfüstben.
2. A dohányzás okozta betegségek- következmények, hatások.
6. Függőség-leszokás. Függőség Vannak olyan ösztönző motivációs tényezők, melyek kiemelten fontos szerepet játszanak a dohányzó viselkedési mód erősítésében.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
MIÉRT „JÓ” DOHÁNYOZNI ÉS MIK A VESZÉLYEI ? D R. E GERSZEGI S ÁNDOR OSZTÁLYVEZETŐ FŐORVOS U ZSOKI U TCAI K ÓRHÁZ T ÜDŐOSZTÁLY.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
4. A passzív dohányzás káros hatásai. A passzív dohányzás káros hatásai A cigarettázó ember nem csak a saját, hanem a szoros környezetében élők, azaz.
A dohányzás megelőzése
A dohányzás káros hatása a szervezetre
A nitrogén és vegyületei
Ciki a cigi! Dohányzás.
Káros szenvedélyek Készítette: Fördős Beatrix
Káros szenvedélyek Dohányzás.
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Dohányzás.
Elveszíti a fényét; kipirosodik a szemfehérje.
Minimális intervenció az alapellátásban
Mit tehet az alapellátás a dohányzás visszaszorításában?
Előadás másolata:

Készítette: Sági Richárd 10.A A dohányzás Készítette: Sági Richárd 10.A

Egy kis érdekesség Az Egészségügyi Világszervezet szerint minden 6,5 másodpercben meghal valaki a dohányzás következtében. Kutatás támasztja alá, hogy azok az emberek, akik tizenéves korukban kezdenek dohányozni (mint ahogyan több, mint 70%-uk így is tesz) és két évtizedet vagy többet dohányoznak, azok 20-25 évvel korábban fognak meghalni, mint azok, akik sohasem gyújtottak rá.

A nem dohányzó ember előnyei: A dohányosokhoz képest valószínűleg sokkal jobban fogsz kinézni, fiatalosabb és egészségesebb maradsz: - megőrizheted, illetve fokozhatod erőnlétedet, sportteljesítményedet - bőröd lassabban öregedik, - később és kevésbé alakulnak ki ráncaid - fogaid nem színeződnek sárgára - zavartalanul érezheted az illatokat, az ételek ízét - könnyedén veszel levegőt, kisebb a hajlamod a megfázásra - elkerülheted a dohányzás okozta betegségeket (érszűkület, szívbetegség, tüdőrák) - megmenekülsz a nikotinfüggőségtől, amelyet nagyon nehéz leküzdeni - a lakás és a ruhák nem bűzlenek a cigarettaszagtól - rengeteg pénzt takaríthatsz megvéded a környezetet: a cigarettacsikk is szemét!!! Hidd el magadnak teszel jót, ha nem szemetelsz - könnyebben kaphatsz csókot egy nem dohányzótól - és még a kistesód sem fog a cigizésben utánozni! XD

A DOHÁNYZÁS HÁTRÁNYAI Hajhullás Szürkehályog Ráncosodás Halláskárosodás Bőrrák Fogszuvasodás Tüdőtágulás Csontritkulás Szívbetegség Elszíneződött ujjak Méhtestrák és vetélés Eldeformálódott hímivarsejtek Rák

A nikotin: A nikotin a cigaretta függőséget okozó "hatóanyaga". Egyike a dohánynövény anyagainak. Képlete: C10H14N2. Levegőn megbarnuló, lúgos kémhatású, erősen csípős ízű és dohányszagú olajos folyadék. A szárított dohánylevelek 1-2% nikotint tartalmaznak, de ennek nagy részét eltávolítják magas hőmérsékleten való szárítással. 20-60 mg-ja már halált okozhat.  

Kátrány A kátrány az égés során keletkező anyagok sokaságát jelenti. Ez a füst alkotóeleme, tehát a dohányzás során a tüdőbe bejut és ott lerakódik. Ezért ez felelős a rákkeltő hatásért, de emellett a lerakódott kátrány számos más elváltozást is okoz a tüdőben. Egyes számítások szerint egy, napi 20 szálat elszívó dohányos ember tüdejében 10 év alatt 2 kg kátrány rakódik le.

És ne feledd! A dohányzás már rövidtávon érzékelteti káros hatásait (romló sporteredmények, megemelkedett anyagi kiadások, elszíneződött ujjak, idő előtti őszülés és kopaszodás, rossz lehelet, köhögés, légzési zavarok). Évek során pedig ezek a hatások csak fokozódnak, sőt nagyon sok esetben betegségek alakulnak ki.

Köszönöm a figyelmet