Makroökonómia 2. előadás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dr. Pintér Éva PTE KTK GTI
Advertisements

A statisztika rejtelmei
A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
Makroökonómia gyakorlat
Környezeti hatások közgazdaságtan előadás. Egy kis kitérő... •A pénz jelen értéke •Mennyit ér ma Ft ?
A VÁSÁRLÁSI FOLYAMAT ÉS A PIAC
Gyakorló feladatok Makroökönómia.
Előadás 1 MAKROÖKONÓMIA Előadás 1.
Makroökonómia gyakorlat
Birkás György Makroökonómia 1. előadás Birkás György
Beruházások elemzése Beruházás: tárgyi eszközök létesítésre, a tárgyi eszköz állomány bővítésére irányuló műszaki – gazdasági tevékenység. Jellemzői: Nagy.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
Pénzpiac.
Pénzpiac.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
A befektetési környezet
Fogalma, összefüggések
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Előadás 31 Pénz vagy értékpapír? -- a háztartások pénzigénye Előnyök és hátrányok :  A pénznek nincs hozadéka - hátrány  Az értékpapírnak vannak költségei.
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Vállalati pénzügyek alapjai
Csortos Orsolya, Kádár András
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
Egyensúly az árupiacon (Yd = Ys)
Makroökonómia 3.előadás.
Makroökonómia Pénzpiaci egyensúly.
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
8. hét: Rövid táv IS-görbe
Az infláció és az inflációs folyamatok
Elmélettörténet A neokeynesiánus válasz. Tobin álláspontja A neokeynesiánusok a monetarista kritika több elemét beépítették Tobin: a megnövekedett pénzmennyiség.
Makroökonómia Feladatmegoldás.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A pénz fogalma Primitív pénz (csereeszköz/általános egyenértékes)
C = C/Y Ĉ=∆C/∆Y A fogyasztási függvény Reáljövedelem Y
Makroökonómia 1. ea..
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard IV.Előadás Pénzpiac, LM görbe Március.
Kereslet-rugalmassági számítások
Pénzkínálat, pénzkereslet, pénzpiaci egyensúly
Makrogazdasági pénzügyek
I. A pénzügyi rendszer szerepe a gazdaságban
A teljes keynesiánus modell
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
A neoklasszikus modell összefoglalása
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az annuitás Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 12.
A pénz időértéke Gazdasági és munkaszervezési ismeretek 2., 1. ea. Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
Vállalati pénzügyek alapjai
43. A pénz szerepe a gazdaságban A. Hogyan keletkezik a pénz, és hogy kerül a gazdasági szereplőkhöz? B. Mire használják a pénzt az emberek?
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Bankrendszer Pénzügyi tervezés osztály.
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
A piac és a piacgazdaság
Makroökonómia 11. szeminárium Az IS-LM-modell
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Gyakorló feladatok zh-ra
Közgazdaságtan II Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált,
Néhány közgazdaságtani ismeret átismétlése
= CI P= CI+C+I S I Társadalom egésze Teljes kibocsátás (termelés)
Előadás másolata:

Makroökonómia 2. előadás

Gazdasági erőforrások (input, termelési tényező) mindazok a természeti feltételek, javak, szolgáltatások és tevékenységek, amelyek egy jószág előállításához szükségesek: Munka (L) Természeti tényezők (A) Tőkejavak (K) Vállalkozó (E)

Munka Az ember mindazon szellemi és fizikai képességeinek összessége, amelyeket a javak előállítása során felhasználhat Természeti tényezők Mindazon erőforrások, amelyek a természetben készen találhatók és természetes formájukban használhatók javak előállítására Tőkejavak Olyan termelt javak, amelyeket további termelési folyamatokban használnak fel Vállalkozó Feltárja, illetve felkelti a termelés iránti igényeket, egységbe szervezi, működteti és irányítja a termelési tényezőket

Tényezőjövedelmek: A munka jövedelme a munkabér A tőke jövedelme a kamat A föld jövedelme a földjáradék A vállalkozó jövedelme a profit

A piacokon játszott szerep és az ehhez kapcsolódó döntések alapján a gazdasági szereplőket négy szektorba vontuk össze. Egy-egy szektorban levő gazdasági szereplőknek hasonló gazdasági céljaik vannak, hasonló erőforrásokkal és korlátozó tényezőkkel kell számolniuk, és ezek alapján hasonló gazdasági döntéseket hoznak. Zárt gazdaságban három szektort különböztetünk meg egymástól: Háztartások Vállalatok Állam A teljes makrogazdasági modellek tartalmaznak egy negyedik szektort is, a külföldi gazdasági szereplőket.

A gazdasági szektorok a különféle piacokon lépnek kapcsolatba egymással. A fogyasztási cikkek piaca formális szempontból egységes, a vevők céljai és az eladók magatartása hasonló. A termelési tényezők piacainak megkülönböztetése azonban fontos, bár minden esetben a vállalatok a vevők, vásárlásuk célja a termelés megvalósítása, az eladók azonban nem egyformán viselkednek az egyes termelési tényezők piacán: munkapiac tőkejavak piaca tőkepiac

Munkapiac A munkát a háztartások közvetlenül a vállalatoknak kínálják, a munka eladásával jövedelemre és ezen keresztül szükségleteik kielégítésére törekszenek Tőkejavak piaca A tőkejavakat a vállalatok termelik meg és ők is vásárolják meg egymástól. Az ehhez szükséges pénzügyi forrásokkal azonban a vállalatok rendszerint nem, vagy nem kellő mértékben rendelkeznek

Tőkepiac Ahol a pénzbeli megtakarítással rendelkező gazdasági szereplők kölcsönadják forrásaikat a tőkejavakat vásárolni szándékozó gazdasági szereplőknek. Az egyszerűség kedvéért feltételezzük, hogy a tőkepiacon kötvények adás-vétele folyik. A tőkejavak és fogyasztási cikkek piacát együttesen árupiacnak nevezzük.

A zárt gazdaság makromodelljei még a pénzpiacot is magukban foglalják, mivel a makrogazdasági folyamatok erősen függnek a pénztől és a pénzpiactól. A nyitott gazdaság modelljei mindezeket tartalmazzák, de még beépítik a valutapiacot is, ahol a külgazdasági tranzakciók pénzoldala koncentrálódik.

A kereslet és a kínálat kölcsönhatása minden piacon kialakítja az árakat és a cserélt mennyiségeket. Az árupiacon más piacok közrehatásával létrejön a reáljövedelem nagysága és az általános árszínvonal, a tényezőpiacokon kialakuló árak pedig meghatározzák az összjövedelem elsődleges elosztását. A munkapiacon kialakuló egyensúlyi vagy nem egyensúlyi helyzettől a foglalkoztatás is függ. A pénz- és tőkepiac együttesen szabályozza a gazdaságban érvényesülő kamatlábat. A valutapiac pedig a valutaárfolyam és a fizetési mérleg állapotának meghatározója.

A pénz megjelenése önellátás árucsere általános egyenértékes árupénz bimetallizmus monometallizmus

A pénz funkciói értékmérés forgalmi eszköz fizetési eszköz a termék ára a pénzen keresztül határozódik meg forgalmi eszköz a tranzakciók a pénz segítségével bonyolódnak le fizetési eszköz az áru eladása és az árbevétel időben elválhat felhalmozási eszköz nem kell a pénzt azonnal áruvásárlásra fordítani nemzetközi pénz

A pénzhelyettesek megjelenése a nemesfémek helyett önmagukban értéktelen, papír anyagú pénzhelyettesek forogtak az ipari forradalmat követően az áruk bővülésével a szükséges pénzmennyiség is növekedett relatív pénzhiány alakult ki kereskedelmi váltóval fizettek bizalom problémája tőkeerős bankok bankárváltókat bocsátottak ki hitelpénz

A modern pénz az egyes államokban végül egyetlen törvényes fizetőeszköz maradt, melynek kibocsátása állami monopólium I. világháború után megszűnt a pénzhelyettesek aranyra történő korlátlan átválthatósága a modern pénz belső értékkel nem bíró, mesterséges, teremtett eszköz, melynek gazdaságba való bekerülése és onnan történő kikerülése csak a bankrendszer intézményeinek segítségével történhet

A modern bankrendszer szereplői központi bank a „bankok bankja” feladatai: pénzkibocsátás, pénzintézeti számlák vezetése, költségvetés finanszírozása, árfolyam-politika kialakítása, devizatartalékok menedzselése kereskedelmi bankok betétgyűjtés, hitelezés, fizetési forgalom lebonyolítása, egyéb szolgáltatások nem monetáris pénzintézetek biztosítók, befektetési alapok

A modern pénz teremtésének módjai Hitelnyújtás hitelszámla betétszámla + 1 000 +1 000 Kereskedelmi bankpénz született A bank devizavásárlása + 10 $ +2 000 Ft

Pénzteremtés a bankrendszer egészében A multiplikátor-hatás A központi bank kötelező tartalékrátát határoz meg. Ez azt jelenti, hogy a pénzintézetek betétállományuk adott százalékát kötelezően jegybankpénzben tartalékolják. Tegyük fel, hogy pótlólagos 1000 Ft jelenik meg valamely pénzintézetben: I. bank Jegybankpénz: + 1000 Betét: + 1000

Az I. bank hitelt nyújt az „A” vállalatnak: Jegybankpénz: + 1000 Betét(X): + 1000 Tartalék: 100 Hitel(A): + 900 Betét(A): +900 Az „A” vállalat vásárol a „B” vállalattól, amely a II. banknál vezeti a számláját. I. bank Jegybankpénz: + 1000 Betét(X): + 1000 Tartalék: 100 Hitel(A): + 900 Betét(A): +900 Betét(A): -900 Jegybankpénz: -900 II. bank Jegybankpénz: + 900 Betét(B): + 900

A II. bank a 900 Ft jegybankpénzből 90 Ft-ot tartalékol, a többiből hitelt nyújt a „C”vállalatnak: Betét(B): + 900 Tartalék: 90 Hitel(C): + 810 Betét(C): 810 A „C” vállalat A „D” vállalattól vásárol, amely a III. banknál vezet számlát: III. bank Jegybankpénz: + 810 Betét(D): + 810 És így tovább...

Az összes pénzmennyiség: 1000 + 900 + 810 + 729 + … + … = 1000 * (1 + 9/10 + (9/10)2 + (9/10)3 + … + … ) = 1000 * ( 1 / ( 1 - 9/10) ) = 1000 * 10 = 10 000 1 m = t a multiplikátor a tartalékráta reciprokával egyenlő

Pénzteremtő és pénz-újraelosztó hitel Azok a bankok és pénzintézetek is nyújthatnak hitelt, amelyek nem vesznek részt a pénzforgalom lebonyolításában. Ezek a nem-monetáris pénzintézetek jegybankpénzt adnak ügyfelüknek. A pénz-újraelosztó hiteleknél nem nő meg az aktívák és a passzívák tömege, csak az aktívák átrendeződnek. Pénzteremtő hitel Kereskedelmi bank Aktívák Passzívák + Hitel + Kereskedelmibank-pénz Pénz-újraelosztó hitel Takarékpénztár + Hitel Pénzre szóló követelés - Jegybankpénz (pl.: takarékbetét)

A modern pénz tulajdonságai Törvények szabályozzák kibocsátását és köteleznek elfogadására Hitelpénz, vagyis hitelnyújtással keletkezik és hitel-visszafizetéssel szűnik meg Nincs belső értéke, vásárlóereje a forgalomban alakul ki A modern pénz két formában jelenik meg: A készpénz tárgyi formában megjelenő törvényes fizetési eszköz, ami lehet bankjegy vagy érme A bankszámlapénz a bankkal szemben fennálló látra szóló követelés. A modern pénz értékét nem a kibocsátó szándéka vagy a pénz tárgyi formájának értéke határozza meg, hanem a gazdaság egészében kialakult árak színvonala

Fisher-féle forgalmi egyenlet M * V = P * Y M a forgalomban levő pénzmennyiség V a pénz forgási sebessége (egy pénzegység évente hány tranzakció lebonyolításában vesz részt) P az árszínvonal Y a reálkibocsátás

Pénzkínálat likviditási fok alapján M0 Monetáris bázis: készpénz+jegybanki számlapénz M1 tranzakciós pénz: M0+látra szóló betétek M2 tágan értelmezett pénz: M1+határidős betétek M3 tágabban értelmezett pénz: M2+takarékbetétek, takaréklevelek stb. MS = m * MB MB monetáris bázis, m multiplikátor, MS pénzkínálat

A pénzkereslet Három fő elemet különböztetünk meg: tranzakciós pénzkereslet a különböző ügyletek lebonyolításához pénzre van szükségünk, az éppen esedékes kiadásokat nem tudjuk mindig az akkor esedékes bevételekből teljesíteni óvatossági pénzkereslet a bevételi/kiadási struktúra valamilyen okból megváltozhat, hogy ennek negatív hatásait kivédjük, óvatossági pénzkereslet formájában pénztartási igényünk megnő spekulációs pénzkereslet a reálkamat nagyságától függ, alacsony reálkamat mellett magas, hiszen valószínűleg széles az egyéb, alternatív befektetések köre, melyek nagyobb hozamot biztosítanak

A pénz időértéke Ha kölcsönadok 100 Ft-ot 10%-os kamatra egy évre, akkor egy év múlva megkapom a 100 Ft-ot plusz 10 Ft kamatot, összesen 110 Ft-ot. De úgy is fogalmazhatok, hogy (10%-os piaci kamat mellett) a mai 100 Ft egy év múlva 110 Ft-ot ér.

Jövőérték Ha ma PV összegű pénzünk van, akkor n év múlva ez fog érni PV a mai érték FV a jövőérték n év múlva i a piaci kamatláb

Jelenérték n év múlva befolyó FV összeg mai értéke:

Beruházáselemzés Különböző időpontokban befolyó pénzeket összegezni a jelenértékük segítségével lehet: Ha I összegű beruházás egy év múlva R1, két év múlva R2, … n év múlva Rn bevételt hoz, akkor a teljes beruházás jelenértéke:

Ha NPV > 0 ( a nettó jelenérték pozitív), akkor a befektetett tőke kamatán felül még profitot is hoz. Ha NPV = 0, akkor a beruházás éppen a piaci kamatlábnak megfelelő jövedelmet hoz Ha NPV < 0 ( a nettó jelenérték negatív), jobban járok, ha a pénzemet bankbetétbe teszem

Megnézhetjük, hogy mekkora kamatláb esetén lesz a nettó jelenérték éppen 0: r a belső kamatláb, a beruházás átlagos jövedelmezőségi rátája ha r > i , akkor a beruházás nyereséges

A tranzakciós pénzkereslet a szokásos kiadások fedezetére tartott pénzkészlet Lt = f(Y) Az óvatossági pénzkereslet az a pénzmennyiség, amit előre nem látható kiadásokra tartanak Ló = f(Y,i) A spekulációs pénzkereslet a piaci kamatlábbal ellentétesen változik Ls = f(i) Az összesített pénzkereslet: L = Lt(Y) + Ló(Y,i) + Ls(i) = k * Y + L0 - h * i