Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Közgazdaságtan II Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Közgazdaságtan II Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált,"— Előadás másolata:

1 Közgazdaságtan II Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs pénz, nem krematisztikus). Előadás: Más keret kell. A krematisztikus gazdaság szükségképp pénzgazdaság, ezért a pénztől indulunk. Mi a pénz? Előadás: A hitelpénzrendszer működése.

2 Rt a t-edik időszakban a banknak visszafizetett tényleges összeg
5/ Hogyan működik a magán – hitelpénzrendszer? Egyszerűsített ROSIER - modell Minden t-edik időszakban felvett Nt hitelt (új pénz) a t+1-ik időszakban vissza kell fizetni kamatostul (Dt). Rt a t-edik időszakban a banknak visszafizetett tényleges összeg Mt a t-edik időszaki pénzállomány OBt bank nyereségéből való költés BANK NEM BANK Dt Nt Pénz Nt Pénz Dt Gazdaságban lévő pénz mennyisége a t-edik időszak végén: Mt = Mt Nt – Rt OBt Tételezzük fel, hogy a bank képez tartalékot nyereségéből: Rt – Nt-1 > OBt Mt-Mt-1 < Nt – Rt Rt - Nt-1 dMt < dNt 1. Állítás: Ha a bankok képeznek tartalékot pozitív nyereségükből, akkor a nettó hitelállomány, illetve a hitelállomány is növekvő tendenciát kell mutasson, ha a bankrendszer nyereséges. Nt-1- Mt-1< Nt-Mt ≤ Nt 2. Állítás: és a PÉNZállomány is. Bizonyítható … de most csak intuíció: nem lehet, hogy M/D→0

3 (milliárd euro / dollár)
Tényadat : Forrás: Federal Reserve Bank of St Louis USA (adatok milliárd dollárban) Pénz (milliárd euro / dollár) és mi van, ha nem nő „eléggé” a pénz (és hitel-)állomány?

4 Central Government Debt % of GDP, source: World Bank
6/ Hitelpénzrendszer működési törvényszerűségei: ► Örökké arányos növekedés csak papíron létezik: Gazdasági ciklusok vannak. ► Ha a magánszféra nem vesz fel hitelt, akkor …. Államok eladósodottsága szükségszerű ► Nem mindegy milyen pénznemben van eladósodva egy ország ► Bank és nem bankok hierarchikus viszonyban vannak (tud/nem pénzt teremteni) ► Pénzteremtés haszna (seignorage) kit illessen? ► Ha a hitelállomány összefügg a pénzállománnyal, akkor a befektetési kedv befolyásolja a pénzmennyiséget, így: GDP, milliárd dollár Fizetőképesség és (gazdasági) függetlenség szempontjából A modern demokrácia diktatúra? „A szabadság szolgaság” (G. Orwell: 1984) Angus Deaton (2015 Nobel-díj): plutokrácia Central Government Debt % of GDP, source: World Bank GER ESP FRA GRE ITA Euro area HUN UK JAP US World 2011 53,4 61,8 79,5 111,1 108,3 71,7 90,9 96,9 181,8 90,2 82,5 2012 55,2 83,5 88,9 165,5 127,0 82,6 94,2 101,3 187,7 94,4 87,6 2013 52,2 96,5 88,6 181,7 134,8 88,1 94,3 97,8 191,9 96,6 89,5 Gazdasági kilengések nagyobbak, mintha nem függne össze termelés idő Hogyan lehet csökkenteni a piacgazdaság ciklusos kilengéseit?

5 Feladat: bankrendszer működése
Tekintsünk egy központi bankból kereskedelmi bankokból és nem banki szereplőkből álló zárt gazdaságot. A szereplő felvesz KBA banktól 100Ft hitelt és átultaja B szereplőnek, akinek számlája KBB banknál van és aki ebből felvesz 15Ft-ot. Könyvelje az eseményeket! B személy vásárol A személytől 85Ft értékben (utalással fizet), aki mindent hiteltörlesztésre fordít. A kamat (teljes 100Ft után esedékes) 5%. Vissza lehet fizetni a fennmaradó 20 Ft hitelt? Tételezzük fel, hogy B szereplő is vesz fel 100Ft hitelt, amiből 21-et átutal A-nak, aki kifizeti tartozását. Könyvelje! Mekkora kell legyen minimum a hitelállomány növekedési üteme, hogy mindig vissza lehessen fizetni az esedékes hiteleket (tételezzük fel, hogy egy éves hitelek vannak) és minden évben 5%-os kamatot kell fizetni (nincs csőd), és a bankok mindig a fele profitjukat elköltik? Ha 3%-os a hitelállomány növekedési üteme, akkor mekkora lesz a hitel/pénzállomány aránya az arányos stacioner növekedési pályán (értsd: azon a pályán, ahol a változók arányai nem változnak és elvben örökké fenntartható) Számoljunk ki néhány adatot és ábrázoljuk!


Letölteni ppt "Közgazdaságtan II Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések