Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Makroökonómia 11. szeminárium Az IS-LM-modell

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Makroökonómia 11. szeminárium Az IS-LM-modell"— Előadás másolata:

1 Makroökonómia 11. szeminárium Az IS-LM-modell
Szládek Dániel

2 Az IS görbe Beruházási függvény Keynesi kereszt
IS görbe: olyan kamatláb és jövedelemszint kombinációk, amelyek mellett az árupiac egyensúlyban van.

3 Az LM görbe A reálpénzállomány kínálata: MS/P
A reálpénzállomány iránti kereslet: L(r,Y) LM görbe: olyan kamatláb és jövedelemszint kombinációk, amelyek mellett a pénzpiac egyensúlyban van.

4 1. feladat Tegyük fel, hogy egy zárt nemzetgazdaságban a pénzkeresleti függvény egyenlete L = Y – 30r. A nominális pénzkínálat értéke 280 pénzegység. Ezen kívül tudjuk, hogy az árszínvonal értéke egységnyi szinten rögzített. Írja fel az LM görbe egyenletét! Mekkora az egyensúlyi kamatláb, ha az egyensúlyi jövedelem értéke 2400? Mi történik, ha a nominális pénzkínálat megduplázódik?

5 Az IS-LM-modell IS görbe: Y = C(Y-T+TR)+I(r)+G LM görbe: MS/P = L(r,Y)
IS-LM-görberendszer: egyensúly az árupiacon és a pénzpiacon is.

6 2. feladat Az általunk vizsgált gazdaságban a fogyasztók a rendelkezésre álló jövedelem 72%-át kívánják minden periódusban fogyasztási célokra fordítani, a beruházási függvény az I = r alakot ölti, a (reál)pénzkeresleti függvény pedig az MD = 0,6Y-40r formában adható meg. A nominális pénzkínálat aktuális értéke 1100,8, az árszínvonal az adott periódusban 4 egységnyi. Az állam fiskális tevékenységére jellemző adatok: T = G = 40. Adja meg az IS görbe egyenletét! Adja meg az LM görbe egyenletét! Számítsa ki az egyensúlyi jövedelem és kamatláb nagyságát, valamint határozza meg a fogyasztás és a beruházás értékét az egyensúly mellett!

7 3. feladat Az általunk vizsgált gazdaságban a fogyasztók a rendelkezésre álló jövedelem 69%-át kívánják minden periódusban fogyasztási célokra fordítani, a beruházási függvény az I = r alakot ölti, a (reál)pénzkeresleti függvény pedig MD = 0,6Y-100r formában adható meg. A nominális pénzkínálat aktuális értéke 10064, az árszínvonal 4 egység. Az állam fiskális tevékenységére jellemző adatok: T = G = 600. Adja meg az IS és az LM görbék egyenletét! Számítsa ki az egyensúlyi jövedelem és kamatláb nagyságát! Hogyan változik az egyensúlyi jövedelem és kamatláb, ha a nominális pénzkínálat a felére csökken? Ábrázoljon!

8 Fiskális és monetáris politikai beavatkozások hatása
Változás IS LM Y r G növelése Fel Nem vált. T növelése Le Csökken M növelése

9 4. feladat Ábrázolja az IS-LM-görberendszerben a következő fiskális és monetáris politikai beavatkozások hatását! (Minden pontban az eredeti állapothoz képest!) Az állam a felére csökkenti a kormányzati kiadások értékét. Az állam megduplázza adóbevételeit. A jegybank a duplájára emeli a nominális pénzkínálatot.

10 Az AD görbe IS-LM-modell Árszínvonal (P) AD görbe

11 5. feladat Az általunk vizsgált gazdaságban a fogyasztók a rendelkezésre álló jövedelem 69%-át kívánják minden periódusban fogyasztási célokra fordítani, a beruházási függvény az I = r alakot ölti, a (reál)pénzkeresleti függvény pedig MD = 0,6Y-100r formában adható meg. A nominális pénzkínálat aktuális értéke Az állam fiskális tevékenysége: T = G = 600. Adja meg az IS és az LM görbék egyenletét! Adja meg az aggregált keresleti függvény egyenletét! Melyik lesz az az árszínvonal, amely mellett a kibocsátás éppen Y = 4200? Mennyi lesz ekkor a kamatláb?


Letölteni ppt "Makroökonómia 11. szeminárium Az IS-LM-modell"

Hasonló előadás


Google Hirdetések