TABUK ÉS MÍTOSZOK A VEZETÉSBEN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ez a Tantra Indiából érkezett.. Mindegy, hogy babonás vagy-e vagy sem, érdemes elolvasnod. Ez egy nepáli Tantra Totem és szerencsét hoz. Négy nappal azután,
Advertisements

A boldog emberek tudják,
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
A kiégés 2 April, A kiégés 2 April, 2017.
Adósság. Adósság Jó hitelRossz hitel Jó hitel Egyes hitelek befektetésnek tekinthetők. Ha valaki azért vesz fel hitelt, hogy olyasmit vásároljon, ami.
Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe el kell tőle búcsúznod?
Érintés.
8 Klikkelj az egérrel!.
Feltehetek egy kérdést?
Sikeres emberek.
Jánosi Beatrix szeptember 08.
VIIII. Szalvéta bemutató
Viselkedésformák a csoportban
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
A pontos idő: 14:2714:2714:2714:2714:27 ORHIDEÁK ORHIDEÁK Zene: Autumn Rose Kattints.
Purple Day 2011 Előadás Köszöntök mindenkit, K L-nak hívnak a EBOC alapítvány képviseletében jöttem hozzátok. Remélem nem baj, ha tegeződünk, csak a könnyebbség.
Gondolatok Salkaházi Sára naplójából. Kevésben hűnek lenni nagyon nehéz.A hősies nagy dolgokra mindig hajlamosabbak vagyunk... Míg a kis dolgok mellett.
A Barátság.
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Nem számít!. Nem számít! Lezárás Lényegi Részei HATÁRIDŐ BEMUTATKOZÁS JÓ STRATÉGIA, ÉS TAKTIKA TERMÉKLÉTRA KIFOGÁSKEZELÉS.
Vannak pillanatok az életben, amikor a másik jelenlétét olyan nagyon hiányoljuk, hogy állandóan magunk mellet szeretnénk tudni.
( Bokrétás András) 7 mp.-ként automatikus váltás.
Nem számít!. Nem számít! A jó sorrend a konzultációkhoz: 1. Vágyak. 2. Problémák. 3. A félelmek eltávolítása átbeszéléssel! 4. Következő havi terv.
Nagyböjt első vasárnapja
“13 tanács egy életre".
Szeress úgy, mintha Téged még soha senki sem bántott volna meg!!!
Hogyan legyünk jó tanulók?
Food for Thought.
Zsikazsu Emlékkönyve.
Hogyan rontsd el gyermeked jövőjét?
6. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
Tibeti személyiségteszt
Az ülő Buddha okos gondolatai:
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
Fülemüle informatika verseny
IMA MAGYARORSZÁGÉRT. KEDVES SZERETETREMÉLTÓ EMBEREK!
Amint fent, úgy lent. Amint belül, úgy kívül.
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe... el kellene tőle búcsúznod?
Olvasd lassan és csendben!.
A pedagógus.
GYÉMÁNT ÉS ARANY.
A szeretet mindenekelőtt a csendben való figyelem.
Zene nem szól már és minden távol jár, jöhetek Hozzád
Vannak pillanatok az életben, amikor a másik jelenlétét olyan nagyon hiányoljuk, hogy állandóan magunk mellet szeretnénk tudni.
Ha álmaidat valóra szeretnéd váltani, nem szabad sokáig aludnod.
Ki az ember? Isten eltorzult képe Francis A. Schaeffer:
Asztal- és életközösség Jézussal
Most: :19:23 Baráti ölelés !!!.
Egyik évben legjobb barátok lehettek,
Kedves Fiam ....
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
A BOLDOGSÁG TITKA.
Pozitív gondolatok.
A gyermeki tisztaság és szeretet, minden aljasságtól mentes
A pontos idő: 18:58.
2013. október Az Élet Igéje „Ne tartozzatok senkinek semmivel, csak kölcsönös szeretettel, mert aki felebarátját szereti, teljesíti a törvényt.” (Róm.
Olvasd lassan és csendben!
mint ami mások szerint szükséges!
Énekel: Zdenka Lorencová
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Valószínűleg nem jön elhinni, de 100%-ig igaz.
Feltétel nélküli szeretet
Bölcsességek, aforizmák
NA ÉS ? ? ? HOGYAN VISELKEDIK AZ IGAZI FŐNÖK ? Ha főnök vagy, olvasd, mennyire illik rád, ha azt szeretnél lenni, figyelj jól, és legyél jó vezető ! !
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
A munkavállaló kívánságlistája a munkáltató felé:
Énekel: Zdenka Lorencová
Előadás másolata:

TABUK ÉS MÍTOSZOK A VEZETÉSBEN A PEDAGÓGUS PÁLYAMODELL ÉS AZ EMBERI KAPCSOLATOK

DILEMMÁIM Pedagógus pályamodell és emberi kapcsolatok A pedagógus szakmai személyisége A vezető kapcsolatai a pályamodell sikeres működtetésében⇨ Tabuk és mítoszok a vezetésben Forrás: Újszerű pedagógiai módszerek Bevezetése. Educatio 2011.

MIÉRT IS A TABUK ÉS MÍTOSZOK? Leterheltség Frusztráltság Magányosság ⇩ A VEZETŐNEK NAP MINT NAP EGYRE MAGASABB SZINTEN KELL TELJESÍTENIE Hátha, tudok ebben segíteni!

AZ ELŐADÁS… Nem tudományos (már nem hiszek…) Saját és mások élményeire reflektálok ⇨Nyitottság kell hozzá (néha fájdalmas) ⇨Őszinteség kell (ez még fájdalmasabb) ⇨Alázat kell (ez a legnehezebb)

EGYETÉRTÜNK MINDENBEN? Lesz, amiben nagyon nem… …vagy rájössz, mitől vagy jó vezető

TABUK ÉS MÍTOSZOK Amiket magam körül látok Én is harcolok a saját gyakorlatommal Nem vagyok tökéletes, Te sem leszel! Örülj annak - ami jól működik - ami szép benned - fogadd el a hibáidat (tudj róluk)

A SIKERES VEZETÉS ALAPFELTÉTELE Önmagad és másokat elfogadó Elégedett (nem megelégedett)

1. A DEMOKRATIKUS VEZETŐ Milyen az ideális vezető? „demokratikus” Pontosan milyen? Megosztja az infókat, bevon, meghallgat, nyitott, figyel, igazságos, jó, … olyan mint a beosztottak, „csak a felelősséget és a balhét ő viszi el ”

DEMOKRATIKUS VEZETŐ NINCS Az ideálképnek senki nem felel meg! Politikai, nem pedig vezetéstudományi kategória A VEZETŐ NEM A „NÉPAKARAT” MEGTESTESÍTÉSÉNEK SZEREPE, HANEM EGY SZERVEZET HATÉKONY KORMÁNYZÓJA

KI VAN A PÓRÁZ KÉT VÉGÉN Nem a vezető hajtja végre a nevelőtestület pedagógiai indulataiból fakadó feladatokat Olyan helyzetet kell teremtenie, hogy programját örömmel és elhivatottsággal vigyék sikerre

A SIKERES VEZETŐ Tisztában van a szervezet és a munkatársak. - teherbírásával, teljesítőképességével - igényeivel és vágyaival - motivációival ⇨ ezekhez kalibrálja a terveket és a feladatokat→ ehhez tájékozódik, beszél, kérdez, vitatkozik…⇉DÖNT

A DÖNTÉSEK HÁROM TÍPUSA 1. PARANCS, UTASÍTÁS - Nem szép szavak, de van ilyen - Gyors beavatkozás, krízishelyzet, kevés idő - Ezek nem szakmai, hanem munkajogi …

A DÖNTÉSEK HÁROM TÍPUSA 2. VEZETŐI AKARATBÓL FAKADÓ DÖNTÉS - A vezető így szeretné (Saját gyermek esete: Miért? Azért, mert…!) Nem elegáns, de pontosan írja le a helyzetet - Miért ne lenne vállalható, hogy én is akarok valamit? - Hitelesebb a selyempapírba csomagolt racionális magyarázatoknál

A DÖNTÉSEK HÁROM TÍPUSA 3. KONZULTATÍV DÖNTÉS - Tévesen ez a demokratikus vezetői döntés - Kikéred a véleményeket, meghallgatsz, ⇨ ⇨ VÉGÉN HOZOD MEG A DÖNTÉST (Te, nem ők) - Lehet hogy ez a korszerű, de nem célszerű

A DÖNTÉSEK HÁROM TÍPUSA PARANCS, UTASÍTÁS VEZETŐI AKARATBÓL FAKADÓ DÖNTÉS KONZULTATÍV DÖNTÉS A helyes arányok megválasztása a fontos! „Lehet szakácskönyvből is főzni, de hogy a gombóc szétfő-e, az mindig a krumplitól és a liszttől függ”

AZ INFORMÁCIÓ. MIÉRT NEM MONDTAD? Elégedettség mérés: INFORMÁCIÓ HIÁNY - „Nem jut el az információ hozzánk!” - „Most hallottam először.” Nagy különbség van a között - hogy elmondta- e valaki, - hogy meghallotta-e valaki→meg kell győződni!

AZ INFORMÁCIÓ. ALÁZAT KELL… …AHHOZ HOGY NE MONDD: „Pedig már mondtam!” - Kevés az esély „most hogy mondod, emlékszem” - A „Pedig már mondtam” = „Miért nem figyelsz, majd lesz rád gondom ⇨Innentől kezdve már rég nem az információ áramlásáról van szó.

MÍTOSZ, HOGY A VEZETŐNEK MINDENRŐL TUDNIA KELL Intézkedési terv ⇨ nagy energia befektetés ⇨lényeges változás nincs Kell-e tudni mindent mindenkinek? Megoszthatsz-e minden információt? Tudnod kell-e mindenről? Meg is kell védeni magunkat! (ajtó előtt két kolléga veszekszik ⇨ becsukom az ajtót, ”ez nem az én problémám”.

IDŐ ÉS LETERHELTSÉG (ha akarom mítosz, ha akarom tabu) A vezető munkaterhelése tabu: bámulatot és szörnyülködést hív elő Nem igaz, hogy nincs idő valamire! - időmenedzselési képesség gyenge - kevés dolgot fejez be, sok új dologba kezd - „mindig nyitva áll az ajtó” =demokratikus ⇨időmilliomos, vagy egyszerűen pazarló

VÉDD MEG MAGAD! - Minden besorolható, kivéve a krízishelyzetek - Napi egy-két óra…a jegyzőurat is később visszahívjuk, „csak egy mondatot” el sem hangozhat! - Tedd világossá a szabályokat! - Tudj nemet mondani! - Soha ne dolgozz hétvégén! Én már jó úton járok.. Nagyon nehéz volt az elején, de egyre jobb…

A VEZETŐI MUNKA KÜLDETÉS Hajnaltól estig az oviban vagy A család megértően tűri ezt Semmi mást nem vársz csak egy kis dicséretet, és hálát ⇨HIDEGZUHANY - természetesnek veszi - fintorog, st. „A kibomlott, lobogó hajjal, lángoló szemekkel csapata élén száguldó intézményvezető szép látvány egy romantikus festményen, de rosszul fest egy tablón.” (H. Attila)

TAGJA VAGYOK A CSAPATNAK! A pedagóguskarrier útja: csoportszoba ⇨ vezetői szék „Ezt sohasem fogom csinálni”…az eredményt ismerjük - tagja a csapatnak, mint régen - elcsendesednek a beszélgetések mikor közéjük … - van aki tud, van aki nem tud alkalmazkodni a megváltozott… - meglepően „új barátaid” is lesznek A VEZETÉS MAGÁNYOS FOGLALKOZÁS - nincsenek barátok, csak további főnökök - gazdasági szférában a „fizetett társalkodó” a coach segít

A HIBAKERESÉS MÍTOSZA A HIBAKERESÉS MÍTOSZA: Minél mélyebbre ásunk, annál több a hiba, de az eredmények is jobbak!( általános iskola igazgatók) A TÖKÉLETESSÉG MÍTOSZA: Minél jobbnak tudjuk magunkat hinni, annál jobbak is leszünk!(óvodavezetők, középiskolai igazgatók) Te hova tartozol?

A HIBAKERESÉS MÍTOSZA Ha egy dolgozatot javítunk, mindent aláhúzunk pirossal, ami rossz. Ki kellene próbálni mi lenne, ha zölddel jelölnénk mindent egy dolgozatban, ami jó. Kérdés: együtt tudunk-e élni a tökéletlenséggel?

A HARMÓNIA SZIGETE A HARMÓNIA JÓ, A KONFLIKTUS ROSSZ Az angolszász szakirodalom kezeli, mi megoldjuk a konfliktust Ha egyáltalán észreveszi a vezető (óvodában a legnehezebb) A konfliktus nem rossz, hanem természetes „Döglött” szervezetben nincs konfliktus (rutinok, szabályok, elvárások →alacsony teljesítmény) Minden új dolog bevezetése konfliktussal jár Kis mértékben orvosság, nagy mértékben méreg

MENNI VAGY MARADNI? – EZ IS CSAK EGY DIVAT Nem lehet tervezni, minden állandóan változik - közoktatásban a pedagógiai diskurzus változik, de amit csinálni kell az kevésbé - A tényleges változások a vállalt feladatokkal jönnek (TÁMOP) - A pedagógiai divatokkal éppen úgy kell bánni, mint a divatokkal (nem veszi meg, éppen azért ..) A VEZETŐ DOLGA AZ, HOGY MEGNÉZZE, TETSZIK-E MAJD AZ ÚJ ÁRÚ AZ ÖVÉINEK, JÓL ÁLL-E MAJD AZ ÓVODÁNAK, ÉS MIBE KERÜL.

BEFEJEZÉS Ébredj rá, hogy minden csak addig tart amíg igazán jó. A vég egy új, jobb jövő kezdete, nem pedig büntetés.