FRAKTÁLOK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Matematika és művészetek
Advertisements

2005. október 7..
Egyszerű alapműveletek
16. előadás Relativitáselmélet
Matematika és módszertana
Matematika a filozófiában
Nemlineáris és komplex rendszerek viselkedése
Komplex függvények színes világa Lócsi Levente Eötvös József Collegium.
Fraktál művészet Keith Mackay.
A hatágú csillag (12 oldalú poligon) kerülete K1= (4/3)K0= 4,
Vektormező szinguláris pontjainak indexe
Geometriai modellezés
Fraktálok és Sejtautomaták
Segédprogram Chaospro. Mire szolgál? A geometriában hagyományosan egy görbe egy-, egy felület két-, és egy térbeli test háromdimenziós. Az úgynevezett.
FRAKTÁLOK.
Bizonyítások Harmath Zsolt.
Látókör.
Hasonlósági transzformáció
Szimmetrikus Programozás, AZ ALAPOK
Számítógépes grafika, PPKE-ITK, Benedek Csaba, 2010 Geometriai modellezés 2. előadás.
Mérnöki objektumok leírása és elemzése virtuális terekben c. tantárgy Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek.
A GEOMETRIA MODELLEZÉSE
A háromszögek nevezetes vonalai
FRAKTÁLOK.
Fraktálok.
Matematika a természetben és a művészetben
*** HALMAZOK *** A HALMAZ ÉS MEGADÁSA A HALMAZ FOGALMA
Fraktálok. Szemcsenövekedés
Geometriai fogalmak két svéd tantervben és egy tankönyvben
Bevezetés az alakmodellezésbe I. Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I.
Fraktálok és a Mandelbrot halmaz.
16. Modul Egybevágóságok.
1. feladat Egy egyiptomi pira-mis (négyzet alapú egyenes gúla) oldal-éle az alaplappal 60o-os szöget zár be. Mekkora a pira-mis oldallapjának és alaplapjának.
1. feladat Az ábrán egy épülő ház tetőszerkezetét látjuk. A „mester” szerint ez akkor lesz a legstabilabb, ha a „ferde” CD nyeregtetőt annak F felezőpontjában,
Gazdaságstatisztika 11. előadás.
Adatbányászati módszerek a térinformatikában
Fraktálok Szirmay-Kalos László.
Fraktálok és csempézések
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Geometriai alapismeretek
Végtelen halmazok számossága Georg F. Cantor munkássága
Az Apáczai Kiadó átdolgozott matematika tankönyveinek bemutatása 5. -6
A konvex sokszögek kerülete és területe
Készítette: Kovács Péter Eötvös József Collegium
 1898 jún. 17 – 1972 márc. 27, Hollandia  Apja mérnök volt  Építészetet és iparművészetet tanult  Érdekelte a matematika (bár nem részesült magas.
HIPERKOCKA.
Fraktálok. Motiváció Three-Dimensional Mapping of Dislocation Avalanches: Clustering and Space/Time Coupling Jérôme Weiss and David Marsan Science 3 January.
Számítógépes grafika, PPKE-ITK, Benedek Csaba, 2010 Geometriai modellezés 2. előadás.
Síkidomok, testek hasonlósága
Hasonlósági transzformáció ismétlése
előadások, konzultációk
AZ INTEGRÁLSZÁMÍTÁS ALKALMAZÁSA
Ábrázoló geometria feladatai
Anyagok-példák.
GRÁFOK Marczis Ádám és Tábori Ármin. Kőnig Dénes ( ) Magyar matematikus Az első tudományos színvonalú gráfelmélet könyv írója.
Testmodellezés Készítette: Esztergályos Gusztáv. Témák  Felületek megadásának matematikai alapja  Poligonokkal határolt felületek  explicit reprezentáció.
Nemlineáris dinamikus rendszerek alapjai VI. gyakorlat
Fraktálok a tőzsdén Szegedi Tudományegyetem
Tengelyes tükrözés.
Fraktálok Egy általános, d=1,2,3 dimenzióban megjelenő alakzat lefedése Feddjük le az alakzatot ε élű d-dimenziós kockákkal. Határozzuk meg lefedéshez.
Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
Görög matematikus Eukleidész.
A Fraktálok Szent István Király Zeneművészeti szakközépiskola és AMI
Nemlineáris dinamikus rendszerek alapjai VII. gyakorlat
Blaise Pascal (1623 – 1662) Készítette: Longo Paolo
Műszaki ábrázolás alapjai Ábrázoló Geometriai Tanszék
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
Milyen matematikai fogalmak szerepeltek az előadásban?
Fraktálok.
Előadás másolata:

FRAKTÁLOK

Mi a fraktál? Olyan ponthalmaz (alakzat), amelyet úgy lehet részekre bontani, hogy minden rész egy kisebb méretű másolata az egésznek (legalábbis megközelítőleg). önmagához hasonló Benoit Mandelbrot (1924-2010) adta a fraktál nevet (fractus - latin), jelentése: szabálytalan, töredezett

Önhasonlóság Az alakzat olyan kisebb részekből áll, amely részek hasonlóak az alakzathoz (ezeknél a példáknál ez nem egészen van így )

Konstrukció iterációval

Példák fraktálokra I. A Cantor-halmaz: Sierpinski-féle háromszög (1915) (a Cantor-halmaz síkbeli megfelelője) Koch-féle görbe (hópehely):

Példák fraktálokra II. Mandelbrot halmaz:

Mire alkalmazhatók a fraktálok? Alkalmasak bizonyos objektumok leírására, mint pl. felhők, hegyek, növények, amelyek egyszerű geometriai formáknak nem felelnek meg.

Példák természetes „fraktálokra”

Matematikai „definíció” Fraktál : Finom struktúrája van Túl szabálytalan ahhoz, hogy leírható legyen a klasszikus geometriában Önhasonló (esetleg csak közelítőleg, vagy statisztikusan) Olyan halmaz, aminek a fraktál dimenziója nagyobb a topológiai (euklideszi) dimenziójánál.

Topológiai dimenzió Pont – 0, egyenes – 1, sík – 2, tér - 3 Egy H halmaz topológiai dimenziója (lefedési dimenzió). Egy elszigetelt pontokból álló halmaz dimenziója 0, mert a pontok kellően szűk környezeteit véve semelyik kettőnek nem lesz közös része. Egy vonal dimenziója 1, mert mindig lefedhető kellően kis körökkel úgy, hogy azokat "felfűzzük" a vonal mentén, és egyszerre mindig csak kettő találkozik. Az n-dimenziós euklideszi tér lefedési dimenziója n.

Fraktál dimenzió Tegyük fel, hogy a H halmaz N darab hasonló részből áll, amelyek s-szeres kicsinyítései H-nak.

Nem fraktálok dimenziója Pl.: egyenes szakasz N= 2 db hasonló rész s= 2-szeres kicsinyítése az egésznek Pl.: négyzet N= 4 db hasonló rész s= 2-szeres kicsinyítése az egésznek Pl.: kocka N= 8 db hasonló rész s= 2-szeres kicsinyítése az egésznek

Fraktálok dimenziója A Koch-féle görbe A Sierpinski háromszög N= 4 db hasonló rész s= 3-szoros kicsinyítése az egésznek A Sierpinski háromszög N= 3 db hasonló rész s= 2-szoros kicsinyítése az egésznek

Mekkora a fraktálok dimenziója? Feladatok Sierpinski-szőnyeg Mekkora a fraktálok dimenziója? N= 8 db hasonló rész s= 3-szoros kicsinyítése az egésznek N= 6 db hasonló rész s= 3-szoros kicsinyítése az egésznek

Mandelbrot-halmaz Azon c komplex számok halmaza, amelyekre a z0 = 0, zi+1 = zi2+c iteráció eredménye nem a végtelenbe konvergál. (|c|=<2) majdnem önhasonló

Julia-halmazok Azon z komplex számok halmaza, amelyekre a z0 = z, zi+1 = zi2+c iteráció eredménye nem a végtelenbe konvergál (c itt paraméter, azaz minden c-hez tartozik egy Julia-halmaz). c = 0.75

Julia-halmaz II.

Julia-halmazok Különféle c értékekre.

Fraktál hegyek Osszunk egy háromszöget három rész-háromszögre, mozdítsuk el a középpontokat. Ismételjük meg a folyamatot a rész-háromszögekre, stb. A sík pontjaihoz rendeljünk magassági értékeket annak megfelelően, hogy hány háromszög fedi azokat le; melyik a legkisebb lefedő háromszög.

Fraktál hegyek

Plazma felhők Hasonló a fraktál hegyeknél alkalmazott módszerhez, csak itt négyzeteket osztunk részekre és a végén nem magassági, hanem fényességi értékeket készítünk.

Fraktál növény

27-a 6 db lapközép kocka-1 db középső kocka= 20 3D fraktálok Térbeli Julia-halmaz Menger-szivacs Mekkora a dimenziója? 27-a 6 db lapközép kocka-1 db középső kocka= 20