EUDRS Az egész vízgyűjtőterületre kiterjedő koncepció alapja, hogy a folyó által felfűzött, geográfiailag meghatározott víztestek fejlesztését úgy kell.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
Nemzeti Sportközpontok. A sport stratégiai ágazat • 2007-ben az Országgyűlés által teljes konszenzussal elfogadott nemzeti sportstratégia kiemelten kezeli.
ZEMPLÉN EURORÉGIÓ PROGRAMTERVEZET I.Határon átnyúló infrastrukturális természet- és környezetvédelmi fejlesztések II.A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok.
Ma –mintegy erdélyi magyar számára vált lehetségessé az internetes kommunikáció –160 hozzáférési pontból álló hálózat –közvetlen kapcsolat jöhet.
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Szektorok közötti együttműködés tapasztalatai a kerékpáros érdekképviseletben Csikai Mária Nyíregyháza, május 27. A program.
1 Talentis Innovációs és Vállalkozásfejlesztési Program Dr. Takács Ernő.
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
„INTER-CIVIC: Vývoj dvojjazyčného portálu a digitálnych obsahov pre NGO”
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
„ TEszedd ” ( 2011) „Önkéntesen a tiszta Magyarországért” Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárság Budapest dr. Rácz.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
TÁMOP /2/B PROJEKT Network-Együttműködés-Tudástár szakmai támogató hálózat kiépítése a Dél-Dunántúli Régióban Szénássy Gábor projektmenedzser 2010.
A hálózatosodás lehetősége a közoktatásban profil 1.0
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
Készítette: Soós Roland igazgató ÉRÁK 2007 Összdolgozói értekezlet december 8.
A vidéki tér sikertényezői
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Integrált közösségi szolgáltató terek
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
A Duna-régió fejlesztése Dávid János. Vízlépcsők a Dunán.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
„Sombereki Caritas Központ kialakítása” elnevezésű ROP mintaprojekt zárókonferenciája Somberek, június 12. Marketing szemlélet nonprofit szervezeteknél.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A muzeális intézményrendszer átalakítása
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Foglalkoztatás-politika
Szeretettel köszöntöm
MESF Dr. Baráth Etele és Parti Zoltán/Magyar Kajak-kenu Szövetség.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
A Kistérségi Koordinációs Hálózat szerepe a roma integráció elősegítésében Székely Andrea főosztályvezető NFÜ Központi Fejlesztési Programiroda.
DESZTINÁCIÓK TURISZTIKAI TELJESÍTMÉNYÉNEK TELEPÜLÉS-SZEMPONTÚ MEGKÖZELÍTÉSE Dr. Szalók Csilla „TDM Workshop”
DUNA STRATÉGIA … Szilvássy István, Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége Nagymegyer, október 19.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Ifjúsági feladatok az IKSZT-ben
Előadás másolata:

EUDRS Az egész vízgyűjtőterületre kiterjedő koncepció alapja, hogy a folyó által felfűzött, geográfiailag meghatározott víztestek fejlesztését úgy kell megvalósítani, hogy abban a víztesteken meglévő különböző identitások azonos intenzitású társadalmi erőforrásként szerepelhessenek

Lehetséges igenek a 3 nem ellenére • Szélesebb, komplexebb értelmezése a folyóvízi régiónak, mint sajátos, egyedi és egységes gazdasági, társadalmi és geográfiai térnek • Újratervezett koordináció a meglévő struktúrák között, kreatív, tudástranszfereket hasznosító programcsomagok az egyes ágazatok átfedéseivel • Az elérhető források és hatékonyabb felhasználásuk érdekében komplex tartalmú projektek tervezése, és azokból következően világos, koherens, kivihető megrendelések továbbítása a vállalkozásoknak

Fejlesztés • Alapja: – A tájegységekhez kötődő Duna identitás, mint a társadalmi szerveződés motorja – Az identitással rendelkező szervezetek, személyek a stratégia megvalósítói • Kulcsszavai: – KOMPLEXITÁS – Több szempontú fejlesztési logika, a fejlesztések több gazdasági és szociális, valamint geográfiai területet érintenek

Idegenforgalmi összefüggések kiemelése az általános célokban • Mindenki érezze magát otthon, de legfőképpen biztonságban a saját, vagy az egy-egy programja helyszínéül választott víztestre kialakított életterében • Az egyes EUDRS fejlesztési régiók váljanak tágabb környezetük és más, idegenforgalmi ágazatok stratégiai hajtóerejévé is • Az egyes víztesteken végig vitt fejlesztések tartalmaik, típusaik szerint hálózatban is működjenek és összekapcsolhatók legyenek

Komplexitás bemutatása mintaprojekteken

A projekttartalmak beágyazása a társadalmi felkészülési folyamatba • A megvalósító erőforrások tervszerű felkészítése biztosíthatja az EUDRS sikerét és fenntarthatóságát • A teljes Duna-régióban található víztestek települési iskoláiban, a helyi tananyagban, a különböző tantervi struktúrákban szükséges elhelyezni azokat a képesség-fejlesztési tartalmakat és módszereket, amelyek biztosítják a tudást és annak átadását • Ezáltal megjelenik a megfelelő identitással rendelkező erőforrás a régióban, biztosítható a szükséges kompetencia az EUDRS projektjeinek megvalósításához

Projekt-tartalmak azonosítása • Komplex területfejlesztés – Vízitúra megállóhelyek minősítése, fejlesztése – Komplex programok a megállóhelyeken – Gazdasági tevékenységek (szolgáltatások) telepítése a partra, uszályokra • Védett vizek, értékek – Védett területek kijelölése a turizmus és szolgáltatásai részére – Értékek bemutatása, tájegységek a társadalmi szerveződés, az identitás-régiók szerveződése – Fenntartható életvitel • Humán erőforrás biztosítása – A „vízen járok” képesítési rendszere – A „vízen járás” kompetenciáinak beépítése az oktatási rendszerbe – Preventív és rekreációs egészségmegőrzés • Finanszírozás

A víztesteken a sportági identitás és tudásvagyon, speciális kompetenciaként és kompetens erőforrásként jelenhet meg a tervezésben és a megvalósításban „Minden gyermek tanuljon meg úszni, evezni és kerékpározni!”

Egy példa a civil szerepvállalásra a vízi sportágak kompetenciái alapján • Regionális és nemzetközi hálózati tevékenység, világesemények rendezési tapasztalatainak transzferálása • A budapesti fejlesztési központ = PROJEKTKIKÖTŐ® • Versenysport-felkészítés = INNOVÁCIÓS FOLYAMAT® • Nemzetközi szövetségi rendszer = AKTÍV CIVIL HÁLÓZAT® • Valamennyi kézi hajtású eszköz használatával kapcsolatos tevékenység összekapcsolása a fejlesztésekben • A védett vizek azonosítása ismeretek alapján, hálózatok kialakítása, majd megőrzése és megtartása • A vízi turizmus biztonsága a vízisportokban felhalmozott és transzferálható tudás birtokában oldható meg

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség projektkoncepciói tématerületenként • Tevékenységek megszervezése a védett víztesteken • A vízi túrázás eljárásainak, infrastruktúrájának, regionális hálózatának, eszközparkjának létrehozása, működtetése, a biztonság növelése • Megfelelő kompetenciájú humán erőforrás biztosítása a projektekhez, és a projektekhez kötődő vállalkozásokhoz • A speciális oktatási programcsomagok kifejlesztése, a modell oktatási intézményekben történő alkalmazása

Mintaprojekt víziója A teljes folyószakaszon, megfelelő távolságban telepített uszályok hálózata biztosítja: • túrázók követését, megállását, felszerelését a következő szakaszra, • szállást, étkezést, az eszközök karbantartását, • túravezetést, mentést, a megállóhelyek közötti kapcsolattartást, • kulturális programokat, tájékoztatást, hagyományok bemutatását, az ökológiai és természetvédelmi tudás átadását. Az uszályok kiszolgálják a profilba illeszkedő helyi igényeket, biztosítják a hálózat fenntartásához szükséges erőforrásokat Az állami vízterületen álló uszályok munkahelyek, a kiszolgáló technika vállalkozói, önkormányzati fenntartású