Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyenlőbb és egészségesebb társadalom
Advertisements

A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Mit lehet tudni a célcsoportról?
ITE az innovatív Tudás Egyeteme az Innováció Innovációja Innovatív kérdések és válaszok a fenntartható gazdasági, társadalmi, környezeti-ökológiai, kulturális.
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
A történet helyből csalással indul, hiszen a politikusok arra kérnek felhatalmazást az emberektől, hogy az ő érdekeiket képviselhessék a parlamentben –
A szeretet himnusz értelmezése
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Energia – történelem - társadalom
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
15. Egészség-Gazdaságtani Szimpózium Dr. Szócska Miklós Egészségügyért felelős államtitkár EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA.
Pénzgyárak és problémák Közgazdaságtan alapjai Bevezetés a földrajzba Márton János MFK13F – HUI3O0.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
Méltósággal segíteni, Jót s jól tenni
Az egészségügy átfogó változásának szükségessége Magyarországon 2010-ben.
A víz-háborúk kora jöhet
Nem számít!. Nem számít! Lezárás Lényegi Részei HATÁRIDŐ BEMUTATKOZÁS JÓ STRATÉGIA, ÉS TAKTIKA TERMÉKLÉTRA KIFOGÁSKEZELÉS.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Élet a romok között A Haller utcától a Füvészkertig.
„Férfinak és nőnek teremtette”
Béres Egészség Hungarikum Program Egészségrecesszió Kutatás Sajtótájékoztató április 23.
Környezetértékelési módszerek
Dr. Sárváry Attila főiskolai docens
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Halandóság és betegségteher idős korban
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Az életközépút válsága: teljes összeomlás vagy egy új esély?
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
A szociális epidemiológia kialakulása
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Juhász Attila, Nagy Csilla
Kovács Álmos, szakállamtitkár Pénzügyminisztérium
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
Fenntarthatatlan gazdaság avagy a „politikai korrektség” diszkrét bája.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Mi is az a társadalmi integráció?
Szegények reménytelensége és reménysége. SSSSzegénység: szűkölködés az anyagi javakban DDDDepriváció: a különböző javaktól való megfosztottság,
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
ÉLTANULÓ VÁLSÁGBAN Dr. Pogátsa Zoltán Magyar Tudományos Akadémia.
A kommunikáció tényezői
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
Fogalom Kérdezz! Felelek.
AZ PÉNZÜGYI SZABADSÁG MEGTEREMTÉSÉNEK ÚTJA
Meg tudod különböztetni a színeket?! OK, Akkor nézd meg ezt a képet...
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata.
Dr. Rácz Jenő ÖNKORMÁNYZATI EGÉSZSÉGÜGYI NAPOK BUDAPEST FEBRUÁR 24.
A Bábel tornya A Bábel tornya (más néven a bábeli torony) a Biblia egy ószövetségi leírásában szerepel, mely arról számol be, hogyan jöttek létre a világ.
De mi volt a baj a minimumfeltételekkel? A betegsúlyosság oldaláról közelítsünk…
JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK
Egészségesek a roma nők?
Egészség-egyenlőtlenségek Magyarországon Vitrai József PhD Országos Egészségfejlesztési Intézet.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
Az egészségi állapotot eleve meghatározó társadalmi tényezők
Testi – Lelki – Szellemi összefüggések
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?

„Képes vagy-e egészséget építeni? Sok mindennel bánunk mostohán, de leginkább édes anyanyelvünkkel, pedig sok mindenre megtanítana minket, ha … Schopenhauer:„Az egészség nem minden, de egészség nélkül minden semmi” A magyar társadalom most már évtizedek óta katasztrofálisan rosszul gazdálkodik a testi-lelki egészség-vagyonával….

Születéskor várható élettartam Magyarországon, Ausztriában, az Európai Unióban és Közép- és Kelet Európa országaiban, Forrás: WHO Health for All 2003

A halandóság változása 65 évnél fiatalabbaknál Magyarországon, Ausztriában, az Európai Unióban és Közép- és Kelet Európa országainak átlagában, Forrás: WHO Health for All 2003

A keringési rendszer betegségei miatti korai halálozás Magyarországon, Ausztriában, az Európai Unióban és Közép- és Kelet Európa országainak átlagában, Forrás: WHO Health for All 2003

Rosszindulatú daganatok miatti korai halálozás Magyarországon, Ausztriában, az Európai Unióban és Közép- és Kelet Európa országainak átlagában,

Az egészségügy és az egészség ügye Minden ezzel kapcsolatos kutatás egyértelművé teszi, hogy a szűken vette egészségügyi rendszer csupán 10-20%-ban befolyásolja az adott népesség egészségi állapotát. A többi, a hatalmas „néma tartomány”, az „valami”, amit talán a „lét-mód” kifejezéssel írhatnánk le. Ha leromlásunk okait keressük, akkor ennek a „lét-rontásnak” a lényegét kellene megértenünk.

A GDP és a születéskor várható élettartam Ha egyedül a GDP determinálná a születéskori várható élettartamot, akkor a legjobb gazdasági teljesítménnyel rendelkező –Luxemburgban 105 év kellene hogy legyen 81 helyett –A legkisebb várható korral rendelkező Szváziföldön is 62 évnek kellene lennie az értéknek 32,5 helyett. A nagyon sok eltérő érték azt bizonyítja, hogy az egy főre jutó GDP-ben mért „életszínvonal” nem azonos a tényleges jóléttel, legalábbis a várható élettartammal semmiképpen sem.

A vagyon gazdálkodás kettős hiánya A magyar társadalom és annak uralmi csoportjai az elmúlt 23 év során sem volt képes felfogni, hogy mindennek az alapját a „jó gazda gondosságával” való gazdálkodás adja, pedig évezredek óta ez a „tudás”… Nincs sem anyagi, de különösen nincs külső természeti és „belső” természeti vagyon-gazdálkodásunk, és így nincs komplex egészség-vagyon gazdálkodás sem. Így valójában azt sem tudjuk, hogy mit nem tudnunk, avagy „üres spájznak bolond a háziasszonya”…. Az már csak „hab a tortán” hogy a szűken vett egészségügyben sincs valóságos vagyon-gazdálkodás, ezért lehet mindig lehet forráskivonás tárgya büntetlenül

A diáklázadás tanulságai A „diáklázadás” ráirányította a figyelmet arra, hogy a magyar társadalom bele sem tud kezdeni abba a vitába, amely arról szólna, hogy a humán-vagyon komplex újratermelésének költségeit ki milyen arányban viseli, és ki milyen arányban rendelkezhet annak hasznaival? Az eset arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyar társadalom ma egy verbális polgárháború színtere, ahol igen veszélyes önpusztító negatív végösszegű játszma zajlik…….(„Hadjárat a semmibe…” Babits Mihály)….. Akinek pénze és/vagy befolyása van, mindent visz, de végül mindenki rosszul jár az általános lepusztulással…

Mi a teendő? A világ és benne a magyarság „lét-válságát” valójában nem anyagi-fizikai hiányok és megfosztottságok jelentik…hanem… A válság legmélyebb oka lelki, erkölcsi és szellemi természetű, és amíg ezzel nem leszünk képesek szembesülni, a lepusztulási lejtőről való visszafordulás nem értelmezhető. Bibó István: „Eltorzult magyar alkat, zsákutcás magyar történelem” ”Ha egy emberi közösség… Az EGÉSZ-ség lételméleti értelemben vett helyreállítása csak ezen az úton érhető el.