Készítette: Varga Ildikó Konzulens: Szijártó Zsolt PhD egyetemi docens 2014. 07. 03. 1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.
Készítette: Gugi Bettina GTK- GAM III.évf.
Az első házasság felbomlása
Átjáró: szférák között - Kulturális antropológia és civil szervezetek. Alkalmazott antropológiai módszerek egy miskolci civil szervezet tevékenységében.
Témavezető tanár: Kerekes Noémi Készítette: Somogyi Ildikó
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
A szabadidő fogalma.
A hátrányos helyzetűek megélhetési migrációja a szocializmusban
Az Y generáció „laptoposítása”,avagy szociális kompetenciafejlesztés másként Dr. Buri Antalné kollégiumvezető.
Kutatási terv.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
A városok fejlődése és szerkezete
A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról
Befogadó tervezés. Átlagosak – nem átlagosak átlagosak – nem átlagos.
Települések A városok.
Az egyetem mint szocializációs színtér Campus-lét a Debreceni Egyetemen Műhelykonferencia Debrecen, december 3. Szabó Ildikó DE Szociológia és Szociálpolitika.
SZÉLSŐSÉGES POLITIKAI IFJÚSÁGI CSOPORTOK SZERVEZŐDÉSE ÉS ÉRTÉKVILÁGA. A szélsőjobboldali ideológia reprezentációja a debreceni egyetemisták körében Campus-lét.
Debrecen május 29. Prof. Dr. Szabó Ildikó Szocializáció az egyetemi csoportok és csoportkultúrák világában Egyetemi élethelyzetek. Campus-lét a Debreceni.
Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Sportoló csoportok a Debreceni Egyetemen.
A cigányság integrációja Magyarországon
Urbanizáció a fejlődő országokban
A magyar városok szerkezetének átalakulása a rendszerváltozás után
Az ipari forradalom.
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A család szerepe, jellemzői
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Online közösségi hálózatok: új eszköz az innováció terjedésének és rendszereinek feltérképezésére új eszköz az innováció terjedésének és rendszereinek.
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Változatos viszonyok Retro majális és a szocializmus emlékezete Várpalota – Inotán Készítette: Urbán Csilla.
Az értékrend szerepe egy szilágysági falu magyar lakosainak migrációs stratégiáiban Készítette: Keresztury Ágnes Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális.
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
A tanulás szürke zónája Tót Éva PH – Felsőoktatási Kutatóintézet Képzés és munkaerőpiac Educatio konferencia Budapest, szeptember.
Mit gyógyít az információ? – Digitális esélyegyenlőség és egészség Surján György – Kincses Gyula ESKI eVITA Platform.
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
Csoport, szervezet, hálózatok
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
SZOCIÁLPSZICHOLÓGIA: Történeti vázlat
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
Az EEM helye a menedzsmentben
„Múzeumandragógiai nevelésfilozófia és mintaprojekt”
TÁMOP /A Tanulás, képzés, önfejlesztés Az elmúlt időszak fejlődési üteme, amely az élet minden területét jellemzi, elengedhetetlenné.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
A gender-kutatások kritikai jellege Dr. Molnár László PhD egyetemi docens NYME FMK Tanárképző Intézet.
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Kulturális tevékenységek és a közügyek kezelése (issue management) (Managementul activităţii culturale)
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
Munkavállalás az Európai Unióban
ROMA GYEREKEK AZ ISKOLÁBAN, ROMA FELNŐTTEK A MUNKAERŐPIACON
Pécs-Somogy Bányatelep és a keleti városrész Rehabilitációja
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
KORLÁTOK ÉS LEHETŐSÉGEK: EGYETEMI KÉPZÉSI HELYEK TÉRSÉGFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A SZÉKELYFÖLDÖN Magyar Régiótudományi Társaság Vándorgyűlése Debrecen, 2010.
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
A SZÉLSŐJOBBOLDALI EGYETEMISTÁK MINT VIRTUÁLIS CSOPORT Sőrés Anett Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29., DAB Székház.
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
A MARCALI JÁRÁSI FELZÁRKÓZÁSI KEREKASZTAL ÜLÉSEINEK MUNKARENDJE.
Az aktív időskor programjára, a Szenior Akadémia hálózat kialakítására Horváth János Kowacsics Rita Budapest, Szenior Akadémia.
LEADER, Identitás, Sport
Önértékelési projektterv
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Magyar könyvtárosok egyesülete 50. Vándorgyűlése
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
A globalizáció - a globális világgazdaság
A Chicagoi Iskola városökológiai modelljei
Előadás másolata:

Készítette: Varga Ildikó Konzulens: Szijártó Zsolt PhD egyetemi docens

1.Bevezetés – kiindulópont ismertetése 2. A kutatási helyszín jellemzői 3. Közösségi terek a 20. század közepén ( as évek) 4. A közösségi terek átalakulásának okai és jellemzői ( as évek) 5. Összegzés

A (kétszáz éves múltra visszatekintő) mecseki kőszénbányászat hatásai:  Gazdasági fejlődés (ipar és energiaellátás)  Népesség szerkezete és száma  Város térbeli terjeszkedése – településformáló hatás, munkástelepek létesítése: négy jelentősebb bányászkerület: Pécsbánya, Szabolcsbányatelep, Somogy és Vasas  integráció  a város terjeszkedése Kelet felé

 Cél: közösségi terek életének és változásának bemutatása az 1950-es évektől egészen a bezárásig, különös tekintettel a bányatelepek Pécshez viszonyított földrajzi elhelyezkedésére.  Fókuszpont:Pécsbányatelep (centrum) és Vasasbányatelep (periféria)

 Módszer: a kulturális antropológia és kvalitatív társadalomtudomány módszerei: • Félig strukturált interjú • Tárgyi anyagok • Résztvevő megfigyelés • Dokumentumelemzés

 Hipotézis: a bányatelepek infrastrukturális-, gazdasági-, és társadalmi tekintetben is a bányára támaszkodtak, ennek ellenére az üzem megszűnése önmagában véve mégsem okozója a telepek leépülésének és eljelentéktelenedésének. Olyan, már az as években kezdődő folyamatról van szó, amely a korábban „hermetikusan zárt” telepeken egyre nagyobb külső, nem a bányaműveléshez kapcsolódó befolyásnak adott teret. Mindezen folyamatok jól nyomon követhetők a közösségi terek jelentőségének, funkcióinak átalakulása alapján

 Yi-Fu-Tuan: egyén helyértelmezése („Sense of place”) = Biológiai válasz + kulturális teremtés  Lefébvre: társadalmi tér: gazdasági termelés (testi tér) + társadalmi reprodukció (szociális tér) TÁRSADALMI ÉLET  TÉR Tér három szintje: a.) Tér reprezentációjának szintje (épített környezet) b.) Materiális és térbeli gyakorlatok szintje („megélt”, „megismert” tér) c.) A reprezentációk terei (képek, szimbólumok által közvetített tér)

 Bányatelepek jellemzői: -Hierarchia: a társadalmi csoportok térbeli elkülönülése -Sajátos életmódminták, cselekvési-,értelmezési stratégiák – összmunkásság kultúrájának sajátos változata - Erős összetartozás és identitástudat -Sajátos kulturális konvenciók és szokások -Zárt, autonóm életforma

 Társadalmi réteghez tartozást szimbolizált: „fent” és „lent”, „mi” és „ők” dichotómiája  Erős kapcsolatháló: férfiak világában: bányász „együvé tartozás” – nők világában „közös sors”  Szocializáció elsődleges színtere az otthon és az utca: nők és gyerekek életvilága  Utca  közösségi tér: a hétköznapi rutincselekvések és a szórakozás helyszíne: „megélt térszelet”

 Zárt kolóniák: a bevásárlás alapvetően a helyi szolgáltatásokra korlátozódott  Elsősorban a nők mindennapjaiban töltöttek be fontos szerepet  Fogyasztás helyszínei a közösség által leginkább használt színterekhez képest kerültek bemutatásra  Viszonyítási pont: kultúrház (Pécsbánya)  kocsma (Vasas)

 Informális találkozások helyszíne: - Kocsma: Vasason a kulturális- és a mindennapi élet kitüntetett helyszíne volt (  viszonyítási pont).  Formális találkozások helyszíne: a kultúrház: - Fogalmi és értelmezésbeli különbség: kultúrház (Pécsbánya)  bányászotthon (Vasas)  nyilvánosság felé forduló vs. bensőséges jelleg - Pécsbányán kizárólag kultúrház  Vasason a bányászotthon (elit) és a kocsma (munkásréteg) konkurenciaharca - Intézményen belüli hierarchia - Kitüntetett csoportok

 Mobilitás felerősödése (  bányatelepek öndefiniálása: „majdnem Pécs” vs. „Távol – Kelet”)  Mobilitás első szereplői: nők (1950-es évek, növekvő munkavállalás)  Következő csoport: gyerekek – továbbtanulás a városban  más – nem bányaműveléshez kötődő munkalehetőség keresése  Életszínvonal növekedése  A lakosság szerkezetének változásai  Az üzem megszűnése: a két telepen húsz év csúszással következett be: 1973  1993  A bányászat, mint életforma megszűnt létezni

 Helyi fogyasztás csökkenése  női munkavállalás (Pécs: „csoda” vs. „nem a mi világunk”)  Lakóhely: kevésbé homogén közösség - megváltozott az épített környezet és kicserélődött a lakosság - Az utca megszűnt közösségi térként funkcionálni - Otthon: a magánszféra kifejezője, „privát” és „elkülönített” hely

 A szórakozás színterei: -A kocsma elnéptelenedése -A fiatal korosztály új (városi) szórakozóhelyekre kezdett járni  a helyi létesítmények rohamosan veszítettek népszerűségükből  korábban használt közösségi terek leértékelődése -Megszűnt a kultúrotthon: Pécsbányán 1973-ban, Vasasbányatelepen 2000-ben -A társas interakciók egyre kevesebb (helyi) teret kaptak - Hétköznapokat átható terek → új csomópontok, melyek fokozatosan a városi terekbe helyeződtek át

- Az egyéni interpretációk és a tárgyi dokumentumok egyaránt a közösségi terek széthullásának mélyreható, az as évektől kezdődő folyamatát bizonyítják - Az épített, megélt, reprezentált környezet (közösségi tér) termelése reverzibilis folyamat - Az elemzési keret e három pillére a valóság három szelete, melyek megértése csak egymásra vonatkoztatva lehetséges - A földrajzi és mentális térképek nem tekinthetők egymás tükörképének: csak a mindennapok egyéni- és közösségi gyakorlatai során szerzett közös tudás által válik a hely kitüntetett ponttá, az emlékezet forrásává

Köszönöm a figyelmet!

 A kutatás elméleti- és gyakorlati kerete  Módszertani kérdések  A dolgozat szerkezetére vonatkozó észrevételek