Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról"— Előadás másolata:

1 A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról
Kovács Kitti kulturális antropológia MA I. évf. Miskolci Egyetem – Bölcsészettudományi Kar Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézet Országos Tudományos Diákköri Konferencia 2011 április 14.

2 Völcsök szilágysági közösség komplex antropológiai vizsgálata
A kutatásról Etnikai egyensúlyhelyzetek, lokális együttélési modellek két vegyes lakosságú kisrégióban (Tövishát, Zobor-vidék) projekt TDK dolgozat Miért nem funkcionálnak a közösségi intézmények egy több, mint 1000 fős falu esetében? Hipotézis:a közösség egy feltételekből álló rendszer, melyben az elemek hiányával képtelen érvényesülni a közösségi élet. Kutatásom ( ) Völcsök szilágysági közösség komplex antropológiai vizsgálata Hipotézis: a primer közösségek és a közösségi élet hiánya között olyan kapcsolat húzódik, amiben az erős primer közösségek ellehetetlenítik a közösségi élet kialakulását. Kovács Kitt: A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról Országos Tudományos Diákköri Konferencia; Április 14.

3 Völcsök 1072 fős település 68,2 % magyar és 31,8 % román lakosság
SZILÁGY MEGYE Szilágycseh Völcsök 1072 fős település 68,2 % magyar és 31,8 % román lakosság Református, ortodox, Jehova tanúi, adventista, millenista, katolikus. Mezőgazdaság, városi munkavállalás Kovács Kitt: A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról Országos Tudományos Diákköri Konferencia; Április 14.

4 Közösségi életre való igény
Feltételrendszer amely vagy hierarchiába tagolódik egy másik rendszerrel vagy párhuzamosan van jelen azzal olyan módon, hogy a működési hatékonyságuk fordítottan arányos egymással. A két rendszer tehát mindig bizonyos függési viszonyban van egymással. Parsons, Minar és Greer, Tönnies, Szentmártoni Mihály, Apparudai, Pál László, A. Gergely András Saját kutatásomban: Közösségi élet Helyi aktorok Közösségi élet tudata Közösségi életre való igény Közösségi terek Kovács Kitt: A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról Országos Tudományos Diákköri Konferencia; Április 14.

5 Közösségi élet, mint rendszer Helyi aktorok Közösségi élet tudata
Pl.: Vallási vezetők Közösségi élet tudata A szomszéd településeken ismert közösségi élet A közösségi élet helyi hagyományai média Közösségi tér Főtér Kultúrház Református templom Bolt Kocsma Közösségi életre való igény érték Kovács Kitt: A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról Országos Tudományos Diákköri Konferencia; Április 14.

6 Multietnikus közösség
Nyelvhasználat Interetnikus szolidaritás intézmény Területiség Szabadidő használat Multietnikus közösség Profán Szent Szabad-idő Munka-idő Kovács Kitt: A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról Országos Tudományos Diákköri Konferencia; Április 14.

7 A hiány okai Profán Szent Életmód
Szabad-idő Munka-idő Életmód „Nálunk csak dolgoznak és templomba mennek, már aki vasárnap elmegy és nálunk ennyi a szórakozás.” E. E.,21 éves nő ( ) Helyi aktor hiánya „nincs ki szervezzen, aki tényleg felvállalja azt, hogy én akarok valamit és fogom magam elindulok, hát nincs ilyen személy.”I.M., 25 éves nő ( ) Kovács Kitt: A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról Országos Tudományos Diákköri Konferencia; Április 14.

8 Kovács Kitt: A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról
Országos Tudományos Diákköri Konferencia; Április 14.

9 Köszönöm a figyelmet! kovacskitti001@gmail.com
Ezúton szeretném megköszönni az építő kritikákat az opponenseknek, a segítséget és a támogatást a konzulensemnek, az OTKA kutatócsapat tagjainak, különösen Zeller Kittinek és Pataki Józsefnek és minden adatközlőmnek. Köszönöm a figyelmet! Országos Tudományos Diákköri Konferencia 2011. Április 14.


Letölteni ppt "A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról"

Hasonló előadás


Google Hirdetések