JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK, ÚJ FELADATOK A NEVELÉSI TANÁCSADÁSBAN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Református Pedagógiai Intézet
Advertisements

Csernátoni Katalin május 22. Biztos Kezdet-mentorképzés
A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
A referencia intézmények szolgáltatói szerepe
Gyógytestnevelés tanítására felkészítő szakirányú továbbképzési szak
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2010-ben Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Sajátos nevelési igényű tanulókat érintő változások
A Nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény
Peőcz Veronika Béki Andrea
Sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek utáni normatív hozzájárulások
A FEJLESZTŐ PEDAGÓGIA SZEREPE AZ ÓVODÁBAN
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Előadó: Faragóné Bircsák Márta
EGYMÁS-KÖZT Szakmai fórum l Nyíri Úti EGYMI - Kecskemét, Nyíri út Web:
Változások a közoktatásban Kaposvár, augusztus 25.
Az együttnevelés jogszabályi háttere
SNI együttnevelés törvényi szabályozása és intézményi gyakorlata 2012
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
A hatósági ellenőrzés Fonyódi Ilona vezető főtanácsos
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Méltányossági elvek a közoktatásban
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség, sajátos nevelési igény
Intézményegységünk működésének törvényi szabályozói:
Bódor Andrea BAZ Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
A nevelési tanácsadás aktuális szakmai kérdései
A nevelési tanácsadás aktuális szakmai kérdései Martonné Tamás Márta Dr. Szvatkó Anna
ORSZÁGOS PEDAGÓGIAI SZAKMAI NAPOK
A halmozottan hátrányos helyzetű általános- és középiskolások nevelését/oktatását segítő pedagógiai rendszer Győr, Mosolits Lászlóné, Ildikó.
A sajátos nevelési igényű tanulók ellátásának új törvényi szabályozása
Pedagógiai szakszolgálat
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
Törvények, feladatok, vizsgálatok, szakvélemények,
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók ellátása a jogszabályi előírások alapján Ammerné Nagymihály Emília közoktatási szakértő.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A NEVELÉSI TANÁCSADÓ SZAKVÉLEMÉNYE KIRÁLY GABRIELLA KLINIKAI SZAKPSZICHOLÓGUS, GYÓGYPEDAGÓGUS készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2008-ban Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
Óvoda-, és iskolapszichológia Magyarországon
14/1994 MKM r. változásai Nevelési tanácsadásra vonatkozó részek Dr. Szakács Katalin Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
Munkamegosztás és együttműködés Iskolapszichológia a nevelési tanácsadó ellátó rendszerében Horváth Ágnes Klinikai szakpszichológus Zuglói Nevelési Tanácsadó.
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
RMÁI Kazinczy Ferenc Tagiskola Kincsesbánya, Iskola u. 1.
Integráló iskolák a közoktatásban
Sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók nevelésének-oktatásának törvényi szabályozása Összeállította: JANKÓ ISTVÁN.
Inkluzív pedagógia Előadó: Török Mária.
SNI gyerekek az iskolában (1.) A sajátos nevelési igény
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
Integráció és inklúzió
Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok 2. N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta március 22.
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta február 1.
Nagyné Heidenwolf Erzsébet Hallássérült gyermekek integrált oktatásának segítése.
II. Kerületi PSZSZ Honfiné Nagy Andrea Gál Nóra
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
Pedagógiai Szakszolgálatok „Szakszolgálatok a köznevelésben”
Közoktatási alapismeretek
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
Előadás másolata:

JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK, ÚJ FELADATOK A NEVELÉSI TANÁCSADÁSBAN Dr. Szakács Katalin Klinikai Szakpszichológus Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával

Közoktatási tv. módosítása A nevelési tanácsadás feladatrendszerét bővíti Nevelési tanácsadás rendszerét továbbfejleszti Intézményi formákat lazítja

1993. évi LXXIX tv. a közoktatásról Kt. 35.§ (4): nevelési tanácsadás feladata: BTM megállapítása Szakvélemény készítése (BTM) Gyermek fejlesztő foglalkoztatása a pedagógus, szülő bevonásával. Iskolakezdéshez szakvélemény

1993. évi LXXIX. tv. a közoktatásról 35.§(4) folyt. Segítség a gyermek óvodai neveléséhez, a tanuló iskolai neveléséhez,oktatásához HA a gyermek egyéni adottsága, fejlettsége, tehetsége, képessége, fejlődésének üteme indokolja. SZAKSZERŰ, RÉSZLETES ELŐREMUTATÓ VÁLTOZÁS A FELADATMEGHATÁROZÁSBAN

1993. évi LXXIX. tv. a közoktatásról 35.§(4) folyt. Ki kérheti? Szülő Szülő egyetértésével óvoda, iskola, kollégium

1993. évi LXXIX. tv. a közoktatásról 35.§(4) folyt. Mit ad a nevtan? Pedagógiai, pszichológiai támogatást, fejlesztést, terápiás gondozást. Támogatja a pedagógus nevelő és oktató munkáját Segíti a családdal való kapcsolattartást Elláthatja az iskolapszichológiai szolgáltatás feladatait is.

1993. évi LXXIX. tv. a közoktatásról 35.§(4) folyt. Ha a gyermek fejlesztése az óvodában, iskolában folyik a BTM-es gyereknél: a nevtan. szakvéleménye alapján folyhat! A nevtan. ellenőrzi a szakvéleményben foglaltak végrehajtását.

1993. évi LXXIX. tv. a közoktatásról 35.§(4) folyt. További feladat SzB által készített és a nevtannak megküldött szakvélemény alapján segítse A „megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének organikus okra vissza nem vezethető tartós és súlyos rendellenessége” miatt SNI gyermekek Óvodai, iskolai, kollégiumi ellátását. Az ellátás megszervezéséért az okt.-nev. intézmény vezetője felelős!

1993. évi LXXIX. tv. a közoktatásról 35.§(4) folyt. És 30.§(7) A BTM-esek és a nem organikus SNI-sek ellátása: fejlesztő foglalkoztatás (30.§(7), ami megvalósítható a Nevelési tanácsadás Óvodai nevelés Iskolai nevelés (nem org. SNI-snél 52.§(6) b) időkeret terhére - 35.§(4); BTM-nél nincs nevesítve, talán 52.§(7) – felzárkóztatás, fejlesztés, tehetséggondozás, konzultáció) Kollégiumi nevelés keretében.

FIGYELEM BTM gyereknél egyértelmű a nevtan. feladata. Nem organikus SNI-snél iskolai ellátás esetén segíteni kell az oktatási-nevelési intézményt, de az ellátás megszervezése az okt-nev. intézmény felelőssége! Az ellátás több helyen is megvalósítható: nevtan, óvoda, iskola, kollégium (BTM és nem org.SNI esetén is (30.§(7)).

FIGYELEM SzB szakvéleményét precízen értelmezni Megvalósítani Pontosítást kérni, ha nem fogalmaz egyértelműen (az ellenőrzés betű szerint a törvény szövegét keresi) Saját szakvéleményeinkben precíz kompetencia-megfogalmazást adni!

FIGYELEM Mi a fejlesztő foglalkozás és ki végezheti? 35.§(4) jól definiálja a nevelési tanácsadás vonatkozásában: pedagógiai, pszichológiai támogatás, fejlesztés, terápiás gondozás, pedagógus munkájának támogatása, családdal való kapcsolattartás segítése. A 14/1994 MKM r. biztosítja a szakmai kompetenciát.

FIGYELEM 2. DE! Az iskolában, óvodában a pedagógus munkakörök között fejlesztőpedagógus nem szerepel! Csak az integrációs felkészítésben, 300 tanulóra egy fő! (Kt. 1. sz. mell.) Szakmai kompetenciát a Kt. nem ír elő, elvben bármelyik pedagógus „fejleszthet”! EZ BAJ. PRECÍZEN KELL MEGHATÁROZNI A SZAKVÉLEMÉNYÜNKBEN, MILYEN SZAKEMBER KELL A GYEREKNEK.

FONTOS Tudatosítani és határozottan képviselni a Felzárkóztatás (szaktanár, tanító) és a Fejlesztés (prevenció, korrekció, speciális szaktudás!) közötti különbséget.

NTE ÁLLÁSPONTJA:KIHELYEZHETŐ ÉS NEM KIHELYEZHETŐ ELLÁTÁSOK FONTOS: minden feladatunkat a rendelkezésre álló kapacitás arányában kell és lehet elvégezni! Precíz statisztikát kell vezetni és kemény adatokkal érvelni a fenntartó felé A szakmaiság az első, a gyerek csak így kap megfelelő ellátást.

NTE ÁLLÁSPONTJA:KIHELYEZHETŐ ÉS NEM KIHELYEZHETŐ ELLÁTÁSOK Szűrések Konzultáció, megfigyelés (indokolt esetben) Szaktanácsadás, szülői fórumok Kevésbé eszközigényes, egyszerűbb (fejlesztő/gyógypedagógiai) terápiák, vizsgálatok Iskolapszichológia (terápiát, komplex vizsgálatot nem végezhet!)

NTE ÁLLÁSPONTJA:KIHELYEZHETŐ ÉS NEM KIHELYEZHETŐ ELLÁTÁSOK Nem helyezhető ki: Komplex vizsgálat, folyamatdiagnosztika (tesztek, vizsgálóeszközök, terápiás közeg) Pszichoterápia Eszközigényes terápiák Komplex terápiák (pszichológus-gyógy/fejlesztőpedagógus) Ha a szülő titoktartást kér!!!!

NTE ÁLLÁSPONTJA:KIHELYEZHETŐ ÉS NEM KIHELYEZHETŐ ELLÁTÁSOK Első a szakmaiság! Független helyszín fontossága! (érdek-semlegesség, titoktartás, megbélyegzés elkerülése) A gyerek teljes körű érdekét kell nézni, nem az intézmény kényelmét. Megfelelő eszközök hiányában ellátás nem adható

KOMPLEX ELLÁTÁS Pszichológus, gyógy(fejlesztő)pedagógus együttes munkája szükséges a korrekt diagnózishoz Feltétlenül törekedni kell rá, hogy megfelelő szakember-ellátottság legyen mindenhol „fejlesztőközpont”-ként nem adható megfelelő ellátás még tanulási nehézség esetén sem

EGYÉRTELMŰ ÉS „LÁGY” FOGALMAK A FELADATMEGHATÁROZÁSBAN Egyértelmű: pedagógiai, pszichológiai fejlesztés, terápiás gondozás „Lágy”: Segítség a gyermek iskolai-óvodai neveléséhez Támogatja a pedagógus nevelő és oktató munkáját Segíti a nem org. SNI gyerek óvodai, iskolai, kollégiumi ellátását

SEGÍTÉS, TÁMOGATÁS Helyi lehetőségek, igények, kapacitás függvényében. Mindig a szakmaisághoz kell ragaszkodni A segítés pszichológiája: kölcsönösség, a segítség elfogadása, hasznosítása Őrizzük a bizalom, szakmai kultúránk kincseit

INTÉZMÉNYI VÁLTOZÁSOK Egységes pedagógiai szakszolgálat (Kt. 33. §) Szervezetileg egységesen láthatja el a Ped. Szakszolgálatok (kivéve: SzB) Utazó hálózat működtetése Integrált SNI-s gyerekek ellátása Gyógytestnevelés PLUSZ: családsegítés, iskolaegészségügy – szakmai-szervezeti önállósággal

EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT Konkrétan: Gyógypedagógiai tanácsadás Fejlesztő felkészítés Nevelési tanácsadás Logopédia Továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadás Konduktív pedagógia Gyógytestnevelés PLUSZ a családsegítés és iskolaegészségügy

EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT Indok: vidéken kevés a szakember Problémák: „giga-funkcionális” – diszfunkcionális lehet Szakmai irányítás? Nevtan. Komplex munkája, team? Szakvélemények milyen pecséttel? Milyen szakmai biztosíték? 14/1994. konkrétan erre az intézményi formára?

EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT Egyesületünk kérte: 14/1994 eszköz-szakember előírásait tartsák meg Nevtan. legyen szakmailag szervezetileg önálló (nem lehetett) „nevelési tanácsadó” név a szakvéleményen és a pecséten szerepeljen, ez biztosítja a megfelelő szakmai hátteret! Szakmai függetlenség

TÖBBCÉLÚ INTÉZMÉNYEK KT. 33§ Több variációt enged. 33.§(12): EGyMI – ben szakmai szervezeti önállósággal tagintézményként megszervezhető a nevelési tanácsadás (családsegítő, iskola-egészségügy is)

TÖBBCÉLÚ INTÉZMÉNYEK folyt. PROBLÉMA: Gyógypedagógiai intézménybe visz normál populációt -inadekvát Integráció??? Társadalmi reakciók? Nevtan a gyerekpopuláció 15-20%-át látja el Az EGyMI a „fogyatékos”okat: 2-8% (diszesekkel)

OKÉV Elsőfokú hatóság Részletesen ld.: 95/A§

TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS 118. § (10)

HÁTRÁNYOS HELYZET 121.§(1) 14. HH Jegyző védelembe vette Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény HHH Még : szülő max. 8 osztály Erről gyámügyi eljárásban önkéntesen nyilatkozik

SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNY 121.§ 29. b. Aki a SzB véleménye alapján a) testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, több fogyatékosság esetén halmozottan fogyatékos, a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének organikus okra visszavezethető tartós és súlyos rendellenességével küzd

121.§29. b) Aki a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének organikus okra vissza nem vezethető tartós és súlyos rendellenességével küzd.

SZAKÉRTŐI 2007. dec. 31-ig felülvizsgál Eldönti az új defínicó szerinti SNI fennállását vagy fenn nem állását Organikus vagy nem Nem org. SNI gyerek iratait 2008. március 15-ig megküldi a nevtannak 2008. aug. 31-ig juttatások és költségvetési támogatások tekintetében olyan SNI-s, mint régen 2008. szept. 1-től nem organikus SNI vonatkozik

VÉGE KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! www.nevtanegy.hu