Dalton-tervvel a sikeresebb iskoláért.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Patay Sámuel Általános Iskola és Óvoda portfóliója
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Jó gyakorlat „A 21. század gyermekeiért” – IKT eszközök használata egy inkluzív iskolában II. Rákóczi Ferenc Tagiskola 7400 Kaposvár, Kanizsai u
A Dalton-terv létjogosultsága és megvalósításának gyakorlata a nyugat-dunántúli régióban
„Ezt egy életen át kell játszani”
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Tanulók szabad és felelősségteljes egyéni munkája Dalton-tervvel
Fejlesztő célú szaktanácsadás
Angol nyelvi kompetencia
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázati felhívásához
Fontosabb fogalmak Képesség :
© Zsuzsa Gömöry, Györ 2005 Helen Parkhurst A Dalton-terv Gömöryné M. Zsuzsa.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
. Vass Vilmos igazgató Programfejlesztési Központ Oktatási programcsomag - kulcskompetenciák „A tudásalapú információs társadalomért” Fővárosi Pedagógiai.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
TÁMOP ÚJ Oktatásszervezés -és várható hatásai Nagy Anna Magdolna Eger, szept.03.
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
A Dobbantó program Az előrelépés lehetősége diákoknak, szakiskoláknak Regionális tájékoztató napok szeptember 3-12.
Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda Nagy Attila
Tanulók szabad és felelősségteljes egyéni munkája Dalton-tervvel
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Kompetencia alapú idegen nyelvi
Mediációs lehetőségek az iskola világában Önfejlesztő Iskolák Egyesülete XVII. Országos Konferencia Budapest, november
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
Kompetensek lettünk? június 27..
Kaposvári Általános Iskola II. Rákóczi Ferenc Tagiskola
Helen Parkhurst Dalton-terve Gömöry Zsuzsa Ilse Mayer mellékleteivel.
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Gazdasági Mediáció Konferencia április 28. vitából egyezség Varga Tamás, gazdasági mediátor Gazdasági Mediáció Konferencia Április 28. Varga.
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás Egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben.
Baross Gábor Általános Iskola
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
TÁMOP / Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés –a szobi innovatív intézményekben.
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
2010/2011.  az óvoda-iskola átmenet megkönnyítése.
Educatio LMS Halácsy Katalin II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskola BeTISZK, MiTIOK tagiskola.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Barcsák Marianna - KPSZTI
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Tanácsok a portfólió készítéséhez
Kompetencia alapú szakoktatás
Előadás másolata:

Dalton-tervvel a sikeresebb iskoláért

A Hungaro-Dalton Egyesület célja A tanulás/tanításszervezés folyamatának megújítása A tanulók önálló, önszabályozott tanulási képességeinek kialakítása A szabadság/felelősség és együttműködés jegyében

Az önszabályozott tanulás folyamata

1. Munkautasítás kiosztása Célja a problémahelyzet/feladat felismertetése, beépítése a személyes ismeretrendszerbe.

2. Egyéni munka tervezése Egyéni célmeghatározás feladatválasztás a szabadság alapelvének érvényesítésével.

3. Felfedező, cselekvésorientált, önálló tanulás Szövegértés, feldolgozás. Analizálás, releváns megoldási utak keresése. Feladat elvégzése egyénenként más-más szinten, más-más utakon az együttműködés alapelvének érvényesítésével. A tanuló kompetenciái a tanulási folyamat szerves részeként fejlődnek.

„Tetszik, hogy megbeszélhetjük egymással …”

„Az órán kell dolgozni, nem otthon.”

„Nagyon jó buli, mert játszva tanulunk.”

„Hihetetlen, de tényleg van időm mindenféle gyermekre, hiszen mindenki teszi a dolgát, ahogy tudja – és tudják, odaérek hozzájuk.”

4. Reflektáló összehasonlítás Célja: A tanulási stratégiák, képességek tudatosítása, bővítése. A legmegfelelőbb módszer megtalálása, kipróbálása. A tapasztalatcsere nyitott tanulást megerősítő fázisai az egyéni felelősség elmélyítését segítik.

„Könnyebben megtanultuk a feladatot így, hogy minden feladat után ellenőriztük azokat”

5. A munka önértékelése, önreflexió Elértem-e a célkitűzésemet? Megfelelő szinten dolgoztam-e? Megfelelő stratégiát alkalmaztam-e? Mennyivel lettem több, mennyivel gyarapodtam, mely kompetenciáim fejlődtek a folyamat során?

IGEN, oktatáspolitikai jelentőség vitathatatlan, MERT: Hozzájárul-e az önirányított/differenciált tanulás(szervezés) a korszerű iskola megvalósításához? IGEN, oktatáspolitikai jelentőség vitathatatlan, MERT: NAT- kompatibilis, jól igazítható a helyi tantervhez, eredményesen alkalmazható a tehetséggondozásban, és a felzárkóztatásban, bármilyen iskolában, minden szinten bevezethető

Oktatáspolitikai jelentősége vitathatatlan, MERT: rendkívül egyszerű, más módszerekkel kombinálható, állandóan alakítható, akár egy tanár is bevezetheti munkájában, kellemesebb az iskolai légkör különösebb anyagi ráfordítást nem igényel

Hungaro-Dalton-Egyesület programcsomagja: 30 órás akkreditált továbbképzés: ”Egyéni haladásra épülő, tevékenységközpontú, differenciált képességfejlesztés az iskolában. A Dalton-terv, mint alkalmazható pedagógiai módszer a kompetencia alapú oktatásban.”

Hungaro-Dalton-Egyesület „Jó gyakorlatai”: Lásd: www.hungaro-dalton.hu/rendezvenyek Tele van a kosarunk … Dalton – pedagógiai „Jó gyakorlattal”

Peer-mediáció a peer-mediáció az iskolai konstruktív probléma-megoldás alternatív módja, a mediátorrá képzett gyermekek konfliktushelyzetben közvetítenek vitában álló társaik között.

Peer-mediáció Alapgondolata gyerekek egymás között jobban fel tudják oldani a konfliktushelyzetet, ezáltal csökkent az elmélyülő konfliktusok száma, az iskola légköre nyugodtabbá válik. A peer-mediáció egyben az iskolai erőszak megelőzésének egyik fontos építőköve is.

Milyen nyereséget hoz a peer-mediáció az iskoláknak, a felnövekvő nemzedéknek elsősorban hatékony eszköze a konfliktusok tisztázására, önálló, független, önrendelkezési joggal bíró felnőttekké válnak.

Peer-mediáció nyeresége a tanulók a tréning és a mediációs gyakorlat során kulcskompetenciát szereznek, amelyeket a későbbi életük, foglalkozásuk során szükségesek, az iskola általános légköre toleránsabb és egymással szemben megértőbbé válik.

Még több infó… Hungaro-Dalton tevékenységeiről, a Peer-mediációról a www.hungaro-dalton.hu weblapon, valamint „A Dalton-tevvel a sikeresebb iskoláért” című kiadványban.