A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ ESZMECSERÉKRŐL "A kormány szakképzés-fejlesztési koncepciója az új szakképzési törvény”
Advertisements

Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
© SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Vállalkozónők Magyarországon: hátrányok és működő megoldások április 28. Horváth Anna (SEED Alapítvány,
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
A stratégiai tervezés módszertana
TÁMOP / PROJEKT A FELSŐOKTATÁS REDSZERSZINTŰ FEJLESZTÉSE 2. ütem Bevezető előadás a tanulási eredményekről, a keretrendszer, a képesítések.
Szakképzés és gazdaság kölcsönhatása (műhelybeszélgetés: felnőttképzési szekció) Hajdúszoboszló február 7. Soós Roland igazgató ÉRÁK.
„Jövőműhely beszélgetések” Észak-Kaposi Partnerek LEADER Helyi Közösség Szánjunk rá egy órát, hogy átgondoljuk jövőnket!
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
A KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER A FELNŐTTKÉPZÉS SZEMPONTJÁBÓL
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
A szakképző iskolai intézményrendszer változásai és új képzési utak
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Képesítési Keretrendszerek Európában
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
. Egy nemzeti képesítési keretrendszer lehetséges előnyei Vitaindító [ Derényi András ]
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés Oktáv Ráció Munkakultúra – szakképzési modellek Hajdúszoboszló február 3-5.
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
Autonómia Alapítvány projektfejlesztő programja a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány (OSI) „EU forrásokkal a romák integrációjáért” nemzetközi program.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A VISSZAÚT ÉPÍTŐKÖVEI Készítette: Balatoni Ágnes | Utcai Szociális Segítők Egyesülete |
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
Derényi András – Vámos Éva tájékoztató előadás a MAB 2014
Az OKKR szintjei és szintleírásai a 6–8. szint Bókay Antal.
„A” munkacsomag bemutatása Képzésfejlesztési javaslatok, finanszírozási alternatívák
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
Tudás és képesség az OKKR-ben Pajkossy Péter Kognitív Tudományi Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés az OKKR szempontjából Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet OKKR Műhelykonferencia 2010.
AZ ORSZÁGOS KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER 5. SZINTJÉNEK LEÍRÁSA JAVASLAT ÉS PROBLÉMAFELVETÉS Sediviné Balassa Ildikó Felsőfokú Szakképzés Kollégium Egyesület.
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
2014. november 26. Tordai Péter igazgató Tempus Közalapítvány
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
 MoodleMOT  Duális képzés 2014  „A duális képzés célja, hogy a hallgatók a leendő szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen, munkakörben összekapcsolják.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
Az Országos Képesítési Keretrendszer hatása a képzési és kimeneti követelményekre a felsőoktatásban Temesi József, egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
P e r f e k t 2010/ október szakképzés - felnőttképzés stratégia szervezet problémák megoldások szervezés.
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Magyar Képesítési Keretrendszer EURÓPAI MOBILITÁSI ÉS LLL ESZKÖZÖK, ALAPELVEK.
Szociális foglalkoztatás szerepe a rehabilitációban Csicsely Ágnes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztály.
HAZAI REGIONÁLIS SZAKMAI VIZSGAKÖZPONT HÁLÓZAT ELKÉPZELÉSEK Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék „Szakképzési és felnőttképzési.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Soós László Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály szakmai tanácsadó
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
5. Tétel – A Life Long Learning
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Előadás másolata:

A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008. január 25.) Dr. Szivi József SZMM, Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály, főosztályvezető-helyettes SZMM, Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály, főosztályvezető-helyettes

„Tartalomjegyzék” • Az állam szerepe a felnőttképzésben • Jövőkép, stratégia a rendszer szintjén • Érvek és ellenérvek az intézmények szintjén • A stratégia-alkotás néhány építőkockája • Mit érdemes még figyelembe venni az intézményi stratégia kialakításához?

Miért felelős az állam a felnőttképzésben? • Megkerülhetetlen kérdés • Alapvető (keret)szabályozás • Az uniós elvárások, követelmények közvetítése, érvényesítése • Hozzáférés biztosítása, speciális rétegek segítése • Képzéstámogatás • Fogyasztóvédelem (akkreditáció) • (Törvényességi) ellenőrzés • Lehet-e az államnak felnőttképzési jövőképe?

Stratégia, jövőkép – a rendszer szintjén • Jövőkép – a kívánatos állapot (cél) megjelenítése, amit a stratégiai feladatok megoldásával el akarunk érni • Jellemzői – távoli, de nem álom, nem elérhetetlen; húzóereje van; igen sokféle lehet • A felnőttképzés egyik lehetséges jövőképe – a tanulást az életproblémái megoldásának egyik fontos eszközeként kezelő ember • (A tanulás értelmezése – felkészülés a feladatok kezelésére, megoldására /a külső célból levezetett fogalom/) • A felnőttképzési rendszer célkitűzése – a felnőttképzés a jövőben az eddiginél sokkal több embernek tudjon abban segítséget nyújtani, hogy életproblémáit megoldja

Kell-e jövőkép, stratégia egy felnőttképzési intézménynek? • Érvek ellene –Nincs értelme, mert máról holnapra élünk –Nem lehet ilyet alkotni, mert minden folyamatosan változik –Ha lenne, se tudnánk vele mit kezdeni –Lehet ilyet alkotni, de nem éri meg a vesződség • Érvek mellette  Egy vállalkozás hosszú távú célja a fennmaradás, a fejlődés – stratégiával ez könnyebben megy  Jó, ha van elképzelése arról, hogy hová akar fejlődni, mit akar elérni – ez a jövőkép  Környezetének változásaira stratégia birtokában nagyobb eséllyel reagál jól

Néhány építőkocka a stratégia- alkotáshoz I. • Várható-e tőkekoncentráció a felnőttképzésben? • Kialakulnak-e felnőttképzési hálózatok? • Honnan tudjam, hogy mit igényel a piac? - az RFKB-k szerepe, - a munkahelyi igények szerepe • Milyen képzések támogathatók uniós pénzből?

Néhány építőkocka a stratégia- alkotáshoz II. • Mik az EU tervei a képzés területén? - EKKR (OKKR) - Minőségbiztosítás – CQAF – akkreditáció • Mit követel meg az új OKJ? • Mi várható a jogszabályalkotás terén? - A belső piaci szolgáltatásokról szóló uniós irányelvből fakadó változások - Az ellenőrzésben várható változások - Piackonform fogyasztóvédelmi intézkedések - Pályakövetési rendszer

Az Európai Képesítési Keretrendszer szintjeit meghatározó jellemzők TudásKészségekKompetencia Példák a szintek meghatározá sára (8 szint) Elméleti és/vagy tárgyi (faktuális) Kognitív (logikai, intuitív, kreatív) és gyakorlati (kézügyesség, anyagok, eszközök használata) Felelősség és autonómia 1. Szintre vonatkozó tanulási eredmények Alapvető általános tudás Egyszerű feladatok elvégzéséhez szükséges alapvető készségek Közvetlen felügyelet mellett, strukturált kontextusban végzett tanulás vagy munka 4. Szintre vonatkozó tanulási eredmények Tárgyi és elméleti tudás széles összefüggésekben a munka- vagy tanulmányi területen Kognitív és gyakorlati készségek a munka- vagy tanulmányi terület specifikus problémáinak megoldásához Önálló tevékenységszervezés esetleg változó kontextusban, rutinmunka felügyelete korlátozott felelősségvállalással

Mit érdemes még figyelembe venni az intézményi stratégia kialakításához? • Milyen piaci magatartást, célcsoportot, képzési formát válasszunk? • Mivel lehet piaci előnyre szert tenni? (pl. képzés+munkalehetőség) • Visszajelzések – a munkaerő-piacról, a partnerektől, a hallgatóktól, az oktatóktól • A szervezet fejlesztése • Az oktatók továbbképzése • A képzési tartalom és módszer fejlesztése • Az eszközfelszereltség fejlesztése

A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány, az SZMM Munkaerőpiaci Alap foglalkoztatási alaprészéből támogatja. Köszönöm a figyelmet!